1.7.25

τουρκικό δημοσίευμα.- Φόβος και πανικός στην Ελλάδα για την Ανατολική Μεσόγειο

 Τουρκο- λιβυκό μνημόνιο: Η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και της Λιβύης στη Μεσόγειο- οι χώρες αυτές αγνοούν όλα τα ελληνικά νησιά 

Οι συμφωνίες εξερεύνησης πετρελαίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης έχουν προκαλέσει πανικό στην Ελλάδα. Ο ελληνικός τύπος ανέφερε ότι «υπάρχουν τρεις προφανείς ανησυχίες για την κυβέρνηση της Αθήνας» σχετικά με τις πρωτοβουλίες μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Από την άλλη πλευρά, αναφέρθηκε ότι η κυβέρνηση της Αθήνας έχει αναπτύξει πολεμικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO) και της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) με στόχο τη σεισμική έρευνα έχει προκαλέσει πανικό στην Ελλάδα.

Ο στόχος της Τουρκίας και της Λιβύης να επεκτείνουν τις δραστηριότητες εξερεύνησης ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο ώθησε την κυβέρνηση της Αθήνας να αναλάβει άμεση δράση, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραπονέθηκε για την Τουρκία στην ΕΕ.

Ο Μητσοτάκης χρησιμοποίησε τους όρους «απαράδεκτη, παράνομη και αβάσιμη» σχετικά με τη ναυτιλιακή συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης που υπογράφηκε το 2019. Σε ανακοίνωση από τη Λιβύη, αναφέρθηκε ότι η συνεργασία ήταν σύμφωνη με τη διεθνή νομιμότητα και δεν παραβίαζε την κυριαρχία καμίας χώρας.

Η Καθημερινή, μία από τις κορυφαίες ελληνικές εφημερίδες, σχολίασε τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Λιβύης με την Τουρκία ως «πηγή μεγάλης ανησυχίας για την Αθήνα».

«Υπάρχουν τρεις προφανείς πηγές ανησυχίας»

Η Καθημερινή ανέφερε ότι οι πρωτοβουλίες μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης «έχουν τρεις προφανείς ανησυχίες για την κυβέρνηση της Αθήνας» και τις απαριθμεί.

Αναφέρθηκε ότι η κύρια ανησυχία για την Ελλάδα είναι η πιθανότητα αύξησης του κύματος μετανάστευσης από περιοχές υπό τον έλεγχο του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, ιδίως από τη Βεγγάζη.

Ως δεύτερη ανησυχία, σημειώθηκε ότι η πρόοδος της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης θα επιταχύνει τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Τρίπολης να ξεκινήσει την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στη νότια Κρήτη.

Η τρίτη ανησυχία ήταν ότι η γεωπολιτική ισχύς της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή θα αυξανόταν.

Η Ελλάδα αναπτύσσει πολεμικά πλοία

Η Ελλάδα ανέπτυξε τρία πολεμικά πλοία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας.

Ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι τα πλοία είχαν ως στόχο να σταματήσουν τα σκάφη που διακινούν λαθραία ανθρώπους στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης.

Λιβύη: Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο

Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης που διορίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στην ανατολική Λιβύη, Οσάμα Χαμάντ, απάντησε στις δηλώσεις της Ελλάδας λέγοντας: «Η συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας είναι σύμφωνη με τη διεθνή νομιμότητα».

Στην ομιλία του, ο Χαμάντ αναφέρθηκε στο Μνημόνιο Συνεργασίας για τον Καθορισμό Περιοχών Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας και έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Είναι απαράδεκτο να αμφισβητείται η νομιμότητα των συμφωνιών που έχει συνάψει η Λιβύη με φιλικές χώρες. Η συνεργασία Λιβύης-Τουρκίας διεξάγεται σύμφωνα με τη διεθνή νομιμότητα και δεν παραβιάζει την κυριαρχία καμίας χώρας».

Ο Χαμάντ, ο οποίος σημείωσε ότι προειδοποίησε την Ελλάδα για τις συνέπειες της συνέχισης της πολιτικής προκλήσεων και κλιμάκωσης, δήλωσε: «Η Λιβύη διατηρεί το δικαίωμα να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης μιας σκληρής απάντησης σε οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας της, για την προστασία της εθνικής της ασφάλειας και των στρατηγικών της συμφερόντων».

Ο Χαμάντ τόνισε επίσης ότι τα θαλάσσια δικαιώματα της Λιβύης είναι αδιαπραγμάτευτα και μπορούν να συζητηθούν μόνο εντός διεθνών νομικών πλαισίων, σημειώνοντας ότι η κυβέρνησή του έχει λάβει αποφασιστικά μέτρα σε απάντηση στις πρόσφατες θέσεις της Ελλάδας.

Μετά τις δηλώσεις που έγιναν από την Ελλάδα κατά του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας για τον Καθορισμό Περιοχών Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας , η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) δήλωσε ότι όλες οι συμφωνίες και οι συνεργασίες της Λιβύης βασίζονται στο διεθνές δίκαιο.

Δηλώθηκε ότι η NOC είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει προγράμματα εξερεύνησης για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των εθνικών συμφερόντων της Λιβύης στην εξερεύνηση και ανάπτυξη υδρογονανθράκων, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής.

Η δήλωση, η οποία αναφερόταν στο Μνημόνιο Συνεργασίας για τον Καθορισμό Περιοχών Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, ανέφερε:

«Υπό το φως των πρόσφατων προβληματισμών σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα και την ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή, η NOC τονίζει ότι όλες οι συμφωνίες και οι συνεργασίες που συνάπτει το λιβυκό κράτος βασίζονται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και εξυπηρετούν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του λιβυκού λαού», καταλήγει το τουρκικό δημοσίευμα.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ  – Echedoros.blog

https://www.anixneuseis.gr/