13.3.16

Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν νέες πυρηνικές βόμβες - Θα μεταφερθούν στην Ευρώπη


Οι ΗΠΑ δημιουργούν και διεξαγάγουν πολέμους ΠΑΝΤΑ μακρυά από τη χώρα τους και εκ του ασφαλούς. Αυτή τη φορά όμως είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα.  Juan


Η Μόσχα θα δώσει «απάντηση» στην κατασκευή και μετακίνηση νέων πυρηνικών όπλων από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, αναφέρουν  Ρώσοι  αξιωματούχοι .
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2017. Μία από τις στρατιωτικές δαπάνες αναφέρεται στον  εκσυγχρονισμό του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας, τονίζει  σχετικό δημοσίευμα.
Οι Αμερικανοί κατσκεύασαν την πυρηνική   βόμβα V61-12  , η οποία  αποτελεί παραλλαγή της ήδη γνωστής  πυρηνικής βόμβας Β-61.
Σύμφωνα με τον πρώην διοικητή της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ, Στρατηγό James Cartwright, ως αποτέλεσμα εκσυγχρονισμού των βομβών B-61 , η νέα βόμβα θα είναι «πιο κατάλληλη για  εφαρμογή.»
Τα πρώτα δείγματα των βομβών V61-12 θα επανδρώσουν το αμερικανικό οπλοστάσιο από το 2020. Αποφασίστηκε να δημιουργηθούν περίπου τετρακόσιες βόμβες αυτού του τύπου.
Οι επικριτές του σχεδίου αυτού στις Ηνωμένες Πολιτείες,  θεωρούν τον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού οπλοστασίου ως  πολύ ακριβό  πρόγραμμα ο για τους Αμερικανούς φορολογούμενους .
Επιπλέον, τα σχέδια αυτά αντιβαίνουν τις δηλώσεις του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έχει επανειλημμένα κάνει έκκληση για μείωση των πυρηνικών όπλων.
Ο διευθυντής του Τμήματος για τη μη διάδοση και τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών Μιχαήλ Ουλιάνοφ,  σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Kommersant» δήλωσε ότι,  η δημιουργία των βομβών νέου τύπου θα μειώσει το όριο για τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Σύμφωνα με τον Ρώσο διπλωμάτη, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η νέα εκδοχή της βόμβας Β61 θα είναι λιγότερο καταστροφική, επειδή θα διαθέτει υψηλή ακρίβεια.
Ο Ουλιάνοφ τόνισε όμως ότι το επιχείρημα αυτό θέτει «σοβαρές αμφιβολίες» ως προς τις δυνατότητες της βόμβας αυτής .
«Η ανάλυση των χαρακτηριστικών των νέων βομβών υποδηλώνει ότι η δομή τους μπορεί να αυξήσει σημαντικά το όριο της χρήσης πυρηνικών όπλων».
Ο ίδιος εξήγησε ότι αντί της αποτροπής τέτοιων όπλων, στην πραγματικότητα θα γίνεται περισσότερη χρήση αυτών των όπλων μάχης, όπως ήταν και κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.


pronews