28.12.22

Καθησυχαστική η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου για τα 4,9 Ρίχτερ στην Εύβοια: Άγνωστο, όμως, αν ήταν ο κύριος σεισμός [videos]



 Στην εκτίμηση ότι «όλα βαίνουν καλώς και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» από τον σημερινό σεισμό 4,9 Ρίχτερ στα Ψαχνά κατέληξε η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.

Η Επιτροπή συνεδρίασε νωρίς το απόγευμα μετά από αίτημα του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, και την καθησυχαστική δήλωση για την απόφανσή της έκανε ο πρόεδρος της επιτροπής και του ΟΑΣΟ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

  •    «Όλα εξελίσσονται ομαλά εκτίμησε η επιτροπή» προσέθεσε ο κ. Λέκκας ενώ σημείωσε ότι δεν καταλήξαμε αν ήταν ο κύριος σεισμός προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «η φύση θα αποφασίσει γι’ αυτό».”

Ανέφερε ακόμη ότι η επιτροπή αποφάσισε να “ξεσκονίσει” λίγο τα σχέδια ετοιμότητας για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Την σύγκληση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου είχε ζητήσει νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας ( ΟΑΣΠ) κατόπιν εντολής του υπουργού, Χρήστου Στυλιανίδη, ώστε να συνεδριάσει άμεσα, έπειτα από τη σημερινή σεισμική δόνηση μεγέθους 4.9 ρίχτερ ,με επίκεντρο πέντε χιλιόμετρα ανατολικά των Ψαχνών Ευβοίας.

Σημειώνεται ότι έως τώρα δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε κτίρια μέχρι στιγμής,  όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Παράλληλα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει καμία κλήση για απεγκλωβισμό ατόμων. Επιπλέον, άμεσα κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή, ενώ περιπολίες γίνονται από πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις. Ανάλογα, επίσης, έχουν κινητοποιηθεί και οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος.

Ακόμη, σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου.

Τέλος, η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ