26.10.17

Ο εκβιασμός Άδωνι στον Μητσοτάκη για να διαγράψει την Παπακώστα – Όλο το παρασκήνιο

Μπορεί χθες το βράδυ η ηγεσία της ΝΔ να εμφανιζόταν ικανοποιημένη από την «διορθωτική» δήλωση της Κατερίνας Παπακώστα, ωστόσο ο σημερινός πρωινός καφές της Πειραιώς κατέληξε στη διαγραφή της από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τι μεσολάβησε και άλλαξε στάση ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα στέλνει ανοιχτά μηνύματα «πολέμου» προς την ηγεσία μετά την καρατόμησή του από το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας με αποκορύφωμα την αμφισβήτηση της σύμπραξης με το «κέντρο» ως συγκυριακό, έθεσε το θέμα της διαγραφής της ως casus belli στην ηγεσία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για μία ακόμη φορά να μην μπορεί να ελιχθεί απέναντι στους εκβιασμούς της σκληρής Δεξιάς και να διολισθαίνει στις θέσεις της, ικανοποιώντας την απαίτηση Γεωργιάδη για τη διαγραφή της κας Παπακώστα από τη ΝΔ.
Με τον τρόπο αυτό κορυφώθηκε η σκληρή κόντρα που είχε ξεσπάσει μεταξύ της Κατερίνας Παπακώστα και του Άδωνι Γεωργιάδη εδώ και καιρό, με τη βουλευτή της Β’ Αθηνών να ασκεί σκληρή κριτική στην ηγεσία της ΝΔ τόσο για το νεοφιλελεύθερο πρόσημο της πολιτικής της όσο και για την πλήρη ταύτιση με τους «λαθρεπιβάτες» της Πειραιώς.
Η διαγραφή Παπακώστα ωστόσο από πολλούς γαλάζιους αξιωματούχους λογίζεται και ως μία πρώτη ευθεία βολή κατά του καραμανλισμού και του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.
Υπενθυμίζεται ότι το Μάιο του 2017 η κα Παπακώστα εκτός από τη σφοδρή κριτική στον κατά πολλούς παραδοσιακούς νεοδημοκράτες «λαθρεπιβάτη» της ΝΔ, είχε ασκήσει πρωτοφανή κριτική στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δύο ημέρες μετά το «τζάμπα μάγκες» του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τονίζοντας πως «εάν κλείσει η αξιολόγηση και εμείς συνεχίσουμε να ζητάμε εκλογές θα καταντήσουμε γραφικοί».
Στο ίδιο πλαίσιο τον περασμένο Μάιο η βουλευτής της Β’ Αθηνών είχε ασκήσει σφοδρή κριτική στην ηγεσία της ΝΔ για τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές του κ. Μητσοτάκη, τονίζοντας πως η ΝΔ «οφείλει σήμερα να επιστρέψει στις ρίζες της, δηλαδή στον κοινωνικό φιλελευθερισμό και να δώσει πολιτικά την μάχη στην Ευρώπη στην κατεύθυνση της άρσης των μέτρων λιτότητας»
Μετά από πέντε μήνες, χθες η κα Παπακώστα είχε πάρει το λόγο στη Βουλή, μετά τον αντιπρόεδρο του κόμματος Άδωνι Γεωργιάδη. Και ενώ ο κ.Γεωργιάδης είχε επιτεθεί σφοδρά και προσωπικά κατά του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου, η κ.Παπακώστα στη συνέχεια είχε εκφράσει την άποψη πως προσωπικές αναφορές κατά του κ.Καμμένου δεν έχουν σχέση με το νομοσχέδιο, φράση που ερμηνεύθηκε ως στήριξη στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και διαφοροποίηση από τον κ.Γεωργιάδη.
Η κ.Παπακώστα στη συνέχεια και προφανώς κατόπιν αντιδράσεων από το κόμμα, είχε προβεί σε διορθωτική δήλωση στην οποία ανέφερε:
«Κατά την σημερινή μου ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής υποστήριξα πως αποτελεί υποχρέωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας να διορθώσει τρία άκρως σοβαρά προβλήματα τα οποία αφορούν:
Πρώτον, στο βαθύ κούρεμα στις συντάξεις των αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι μεγαλύτερο, όσο υψηλότερη ήταν θέση ευθύνης, την οποία κατείχαν, δεύτερον στην άρση του θεσμού της προστασίας της Αναπηρίας, καθώς η ανωτέρω μειώσεις των συντάξεων αφορούν και τους συνταξιούχους με αναπηρία 80% και άνω και τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν ως προστατευόμενο μέλος ένα άτομο με αναπηρία 80% και άνω, τρίτον στις συντάξεις χηρείας, καθώς σε καμία άλλη χώρα της Ε.Ε. δεν εκδίδονται συντάξεις βάσει των εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων των ασφαλισμένων.
Όσον αφορά στην συμμετοχή μου σε επιτροπές της Βουλής, συμμετέχω όπου ορίζομαι από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας και στην προκειμένη περίπτωση όχι από τον Υπουργό Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο.
Κλείνοντας την τοποθέτησή μου, με αφορμή την πληθώρα προσωπικών αντεγκλήσεων από πολλές πτέρυγες οι οποίες δημιουργήθηκαν, σήμερα, καθ’ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, ζήτησα για πολλοστή φορά από τον Προεδρεύοντα και τον Πρόεδρο της Βουλής, να εφαρμόσει τον Κανονισμό της Βουλής. Πρόκειται για θέση μου, την οποία αμετακίνητα υποστηρίζω από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκα. Σύμφωνα μάλιστα με τον Προεδρεύοντα, κ. Γ. Λαμπρούλη, το πρόβλημα αυτό έχει επισημανθεί από πολλούς συναδέλφους Βουλευτές. Όποια άλλη ερμηνεία επιχειρηθεί, αποκρούεται αυθεντικά από την δήλωσή μου».
Στρίβειν διά του… νόμου και της τάξεως
Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να εμφανίσει την απόφαση για διαγραφή ως δική του δυναμική παρέμβαση -0 πρωτοβουλία και επ’ ουδενί ως εκβιασμό του Αντιπροέδρου του.
Παράλληλα, θέλοντας να αποσοβήσει την εσωστρέφεια από τη διαγραφή της καραμανλικής βουλευτού και τον απόηχο της πρωτοβουλίας αυτής (του κ. Γεωργιάδη) σε επικοινωνιακό επίπεδο, στον πρωινό καφέ της ΝΔ αποφασίστηκε η εσπευσμένη μετάβαση του Προέδρου της ΝΔ στην Πεύκη με αφορμή την επίθεση με μολότοφ στο αστυνομικό τμήμα και η εκ νέου προώθηση της ατζέντας της ασφάλειας με δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης…
tribune