15.3.16

Μαζική παραγωγή το T-14 Armata… πρώτη ευρωπαϊκή απάντηση το MGCS


Την έκπληξη έκανε η ρωσική αμυντική βιομηχανία και φαίνεται πως η διαδικασία των δοκιμών της οικογένειας τεθωρακισμένων τύπου Armata είχε προχωρήσει με πολύ πιο γοργά βήματα από όσο ανακοινωνόταν, με αποτέλεσμα το άρμα μάχης νέας γενιάς T-14 να έχει εισέλθει σε μαζική παραγωγή, σύμφωνα με αποκάλυψη… αμερικανικού αξιόπιστου εντύπου.

Την αποκάλυψη έκανε η γνωστή αμερικανική επιθεώρηση στα θέματα διεθνούς πολιτικής «The National Interest» μέσω του υπεύθυνου ανταποκριτή για τα αμυντικά θέματα, Dave Majumdar, ο οποίος παραπέμπει σε αναφορές κορυφαίου παράγοντα της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας.
Η οικογένεια τεθωρακισμένων Armata είχε απασχολήσει τη διεθνή επικαιρότητα με την εμφάνισή της στην παρέλαση στη Μόσχα το διάστημα 10-15 Μαΐου του 2015 για την «Ημέρα της Νϊκης», που αποτελεί ρωσική εθνική επέτειο σχετική με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Την αποκαλυπτική αναφορά η επιθεώρηση την χρεώνει στον πραγματικά ισχυρό Σεργκέι Τσεμέζοφ, επικεφαλής της Rostec, της εταιρίας που ελέγχει συγκεντρωτικά τις εξελίξεις στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, ιδίως στον αμυντικό τομέα, ο οποίος φέρεται να το είχε υποστηρίξει σε συνέντευξη με την αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal.
Η συνέντευξη είχε περιστραφεί στην οικονομική κρίση και την επίδραση που θα έχει στα ρωσικά εξοπλιστικά προγράμματα, με τον Τσεμέζοφ να υποστηρίζει ότι δεν μπορείς να κάνεις πίσω όταν έχεις φτάσει στο μέσον της διαδρομής και τα χρήματα που απαιτούνται θα δοθούν. Εκεί προέβη στη συγκεκριμένη αναφορά για το T-14 Armata, λέγοντας ότι έχει εισέλθει σε μαζική παραγωγή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα για τα θέμα του ρωσικού Sputnik, ως απάντηση στην ανάπτυξη του T-14 που φέρει λειόκαννο πυροβόλο 125 χλστ., πέραν από μια σειρά καινοτομίες που σύμφωνα με τους Ρώσους αποτελούν επανάσταση στον τομέα των τεθωρακισμένων, αναπτύσσει πυροβόλο 130 χλστ. για να εξοπλίσει την οικογένεια αρμάτων Leopard 2.
Εδώ όμως έρχεται η ρωσική απάντηση στο… ποιος το έχει πιο μεγάλο, το πυροβόλο, με τους Ρώσους να ισχυρίζονται ότι το T-14 Armata μπορεί σχετικά εύκολα να εξοπλιστεί στο μέλλον με πυροβόλο των 152 χλστ. κάτι που δεν θα είχε προηγούμενο.
Στις υπόλοιπες καινοτομίες ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τηλεκατευθυνόμενος πύργος (γενικός τα πάντα είναι ψηφιοποιημένα), η επιπρόσθετη πλάκα θωράκισης που φέρει το άρμα η οποία θα εκρήγνυται όταν αγγίξει πάνω της αντιαρματικό βλήμα για να προστατεύει το πλήρωμα από τα θραύσματα (βλ. εκρηκτική ενεργητική θωράκιση του άρματος στη διεύθυνση http://www.defence-point.gr/news/?p=132738 και κυρίως στη διεύθυνση http://www.defence-point.gr/news/?p=133196).

Το πλήρωμα που οι αυτοματοποιημένες λειτουργίες του νέου άρματος το απαλλάσσει από σημαντικό φόρτο εργασίας με αποτέλεσμα να μπορεί αν επικεντρώσει στο κύριο καθήκον που είναι η καταστροφή των εχθρικών δυνάμεων, θα βρίσκεται σε μια κάψουλα εντός του άρματος, η οποία θα τους προστατεύει από ενδεχόμενη έκρηξη των καυσίμων του άρματος και τα πυρομαχικά που θα βάλλονται εναντίον του. Άρα, η επιβιωσιμότητα αυξάνεται σημαντικά (βλ. μια πρώτη κριτική στη διεύθυνσηhttp://www.defence-point.gr/news/?p=133201).
Έχοντας ενδεχομένως αυτά κατά νου, οι Γερμανοί σε συνεργασία με τους Γάλλους που θα αισθάνονται απειλούμενοι από την αρματική ισχύ της Ρωσίας, όχι μόνο σε όρους ποσότητας αλλά και ποιότητας, έχουν ξεκινήσει μετά τη συγχώνευση των Krauss-Maffei Wegmann (KMW) της Γερμανίας και της γαλλικής Nexter την ανάπτυξη νέου κοινού άρματος, όπως είχε καταγράψει εγκαίρως το «defence-point.gr» (βλ. http://www.defence-point.gr/news/?p=129511), με την ονομασία Κύριο Χερσαίο Σύστημα Μάχης (MGCS: Main Ground Combat System).
Όσον αφορά τον «αιφνιδιασμό» της μαζικής παραγωγής του άρματος, να υπενθυμίζουμε, ότι μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο ο αρχηγός του ρωσικού Στρατού δήλωνε, ότι το άρμα θα ολοκληρώσει τις βιομηχανικές δοκιμές το 2016 και στη συνέχεια θα ξεκινήσει τις δοκιμές ο Κλάδος του (βλ.http://www.defence-point.gr/news/?p=134801).
Οι πιθανότητες είναι είτε να επρόκειτο για συντονισμένη ρωσική απόπειρα απόκρυψης της πραγματικής προόδου που είχε συντελεστεί, είτε γενικότερες παγκόσμιες εξελίξεις που δημιούργησαν την αίσθηση του κατεπείγοντος και οδήγησαν σε «εκπτώσεις» στη διαδικασία δοκιμών με τις επιθυμητές αλλαγές και προσαρμογές να γίνουν αφού παραληφθεί ενταχθεί επιχειρησιακά στις μονάδες. Όλα αυτά αφού ασφαλώς έχει επιτευχθεί ένα αποδεκτό επίπεδο σε όσα αναμένονται. Θα δούμε.

defence-point