3.12.15

Το άνοιγμα των λογαριασμών του υπουργού Οικονομίας Σταθάκη ζήτησε η Επιτροπή Πόθεν Έσχες


Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του Γιώργου Σταθάκη, διέταξε η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν οι ορκωτοί λογιστές 
- Το «ξεχασμένο» εκατομμύριο δεν είναι το μοναδικό που «καίει» τον υπουργό Οικονομίας - Ελέγχεται περαιτέρω και ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης

 - Τι απαντά ο ίδιος και το Μαξίμου.


Το μείζον πολιτικό θέμα της υπόθεσης με το «Πόθεν Έσχες Σταθάκη», όχι μόνο επανέρχεται για την κυβέρνηση, αλλά απειλεί πιο σοβαρά από ποτέ την εντιμότητα της, μετά την απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής να παραπέμψει τόσο τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, όσο και τον Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη στους ορκωτούς λογιστές για περαιτέρω έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής τους κατάστασης.
Η Επιτροπή «Πόθεν Έσχες» αποφάσισε μάλιστα την κατά προτεραιότητα παραπομπή σε περαιτέρω έλεγχο από τους ορκωτούς λογιστές, ανάβοντας το πράσινο φως σε ό,τι μέσο χρειαστεί, ακόμα και με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνουν έλεγχοι, όχι μόνο για το «ξεχασμένο» εκατομμύριο του Γιώργου Σταθάκη, αλλά και για άλλα περιουσιακά του στοιχεία.
Σε αυτό το σημείο μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχει ζητηθεί κάάτι τέτοιο για εν ενεργεία υπουργό.
Και αυτό γιατί, μετά τις δικές του τροποποιητικές δηλώσεις, διαπιστώθηκαν σημαντικές αποκλίσεις από την αρχική επίσημη δήλωση «Πόθεν Έσχες» του Σταθάκη, πέραν του 1 εκατ. ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα γνωστό.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της επιτροπής Γιώργος Βαρεμένος, εντοπίστηκαν αποκλίσεις και σε άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς του υπουργού Οικονομίας αλλά και σε συμμετοχές σε ακίνητη περιουσία.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σταθάκης φέρεται να έχει συμμετοχές και σε άλλες καταθέσεις, αλλά και σε ακίνητα, που επίσης δεν δήλωσε ποτέ.
Η αποκάλυψη μάλιστα αυτή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται λίγες μόνο ημέρες πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού, φέρνοντας σε εξαιρετικά δεινή θέση το Μαξίμου.
Αναφορικά δε, με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, οι ορκωτοί λογιστές θα ελέγξουν κατά προτεραιότητα τις αρχικές δηώσεις του που αφορούν τα έτη 2013 - 2014 προκειμένου να διαπιστώσουν εάν υπάρχει ζήτημα με τις μετοχές της κατασκευαστικής του εταιρίας.
«Κανένα θέμα»
Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, στο Μέγαρο Μαξίμου σήμανε συναγερμός, ενώ κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να δηλώσουν πως δεν υπάρχει κανένα θέμα, κάνοντας λόγο για τεχνικό έλεγχο.
«Κανένα θέμα. Κάθε έλεγχος είναι θεμιτός», ανέφεραν, ενώ συνεργάτες του υπουργού Οικονομίας συμπλήρωσαν: «Ουδέν σχόλιον, ας προχωρήσουν οι έλεγχοι».
«Δεν υπάρχουν παραλείψεις»
Λίγο αργότερα ωστόσο διευκρινήσεις για το θέμα έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, δηλώνοντας ότι «οι λογαριασμοί για τους οποίους εγκαλούμε ήταν της μητέρας μου, με συνδικαιούχους τα δύο της παιδιά - εμένα και τον αδελφό μου. Αυτό δηλώθηκε το 2013. Το 2014 είχα αποσυρθεί από τους λογαριασμούς.
Ως προς τα ακίνητα δεν υπάρχει η παραμικρή παράλειψη όσον αφορά στα δικά μου. Ορισμένα αγροτικά ακίνητα της συζύγου μου, τα οποία τελούν υπό δικαστική διεκδίκηση και στα οποία η σύζυγός μου δεν συμμετέχει σε ποσοστό περισσότερο του 3%, έχουν δηλωθεί κανονικά το 2013 και 2014».
Προβλήματα και στις δηλώσεις Χαρδούβελη, Μητρόπουλου και Παπασταύρου

Παράλληλα, η Επιτροπή έλαβε απόφαση στη συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας να ασχοληθεί με τα προβλήματα τα οποία προέκυψαν από τον αναδρομικό έλεγχο των δηλώσεων Πόθεν Έσχες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου, αλλά και του συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου.

Η Επιτροπή Πόθεν Έσχες παρέπεμψε επίσης στον εισαγγελέα 11 υπόχρεους δηλώσεων Πόθεν Έσχες, στους οποίους δεν περιλαμβάνεται νυν βουλευτές, καθώς δεν προσήλθαν να παράσχουν διευκρινίσεις για τις προβληματικές δηλώσεις τους παρά τις συνεχείς κλήσεις της Βουλής.
Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα είχε ζητήσει επιπρόσθετα στοιχεία από περίπου 40 υπόχρεους που δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν στοιχεία του πόθεν έσχες που κατέθεσαν.
Επιπλέον, υπάρχουν 8 υπόχρεοι, οι οποίοι δεν κατέθεσαν καθόλου δηλώσεις Πόθεν Έσχες, ενώ σε έναν υπόχρεο ο οποίος είναι βουλευτής, που υπέβαλε Πόθεν Έσχες, όταν κλήθηκε, διαπιστώθηκαν προβλήματα.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ελεγκτικό Συνέδριο καταλόγισε στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Ανθόπουλο, να επιστρέψει το ποσό του 1.800.000 ευρώ και στον πρώην υπουργό της ΝΔ, Αριστείδη Τσιπλάκο, καταλόγισε το ποσό των 150.000 ευρώ αντίστοιχα.

Για την υπόθεση Χαϊκάλη (για την εταιρεία στην Κύπρο) υπάρχει απαλλακτική εισήγηση της Επιτροπής.


newsbomb.gr