5.12.15

"Τσαμπουκάς" από Αγκυρα: Το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος “Τσεσμέ” πραγματοποιεί παράνομες έρευνες στο Αιγαίο συνοδεία πολεμικών πλοίων!


ΩΜΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΓΙΛΜΑΖ-ΠΑΠΟΥΛΙΑ

Το τουρκικό υδρογραφικό και ωκεανογραφικό σκάφος “Τσεσμέ” βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή του Βορείου Αιγαίου, κοντά στον Άγιο Ευστράτιο εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων αλλά εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το σκάφος πραγματοποιεί θαλάσσιες έρευνες συνοδεία της κορβέτας "Mπόντρουμ" κατά παράβαση του Μνημονίου Γιλμάζ-Παπουλια που ακολούθησε την κρίση του Μαρτίου του1987 και θέλει τις δύο χώρες να απέχουν από έρευνες στο Βορειο Αιγαίο!
 
Η πρόκληση έρχεται να προστεθεί στις αγριότητες που έκαναν στον εναέριο χώρο του Αιγαίου οι Τούρκοι τις τελευταίες ημέρες στον εναέριο χώρο του Αρχιπελάγους.
 
Λίγες ημέρες μετά από την επισκεψη Τσίπρα στην Τουρκία κι ένα 24ωρο μετά από την επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της οποίας μας ... συμβούλευσε να τα βρούμε με τους Τούρκους.
 
Το «Τσεσμέ» κινείται με πολύ μικρή ταχύτητα ένδειξη ότι κάνει σεισμικές έρευνες. Παρά το γεγονός ότι το τουρκικό ερευνητικό πλέει σε διεθνή ύδατα, βρίσκεται σε περιοχή πάνω από ελληνική υφαλοκρηπίδα.
 
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, προκειμένου να ξεκινήσει σεισμογραφικές ή άλλες εργασίες στο βυθό, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα έπρεπε να έχει λάβει την άδεια της ελληνικής πλευράς. Τέτοια άδεια ούτε έχει ζητηθεί και προφανώς, πολύ περισσότερο, δεν έχει δοθεί.
Το γεγονός ότι το «Τσεσμέ» συνοδεύεται από τουρκικό πολεμικό πλοίο, την κορβέτα «Μποντρούμ» δείχνει . Τις κινήσεις των δύο τουρκικών πλοίων παρακολουθεί διακριτικά η κανονιοφόρος «Αήττητος».
Πρέπει να επισημανθεί ότι ο πλους του «Τσεσμέ» με την συνοδεία της κορβέτας «Μποντρούμ» βρίσκεται σε εξέλιξη από την Παρασκευή. Κινούμενα με πολύ μικρή ταχύτητα, τα δύο τουρκικά πλοία νωρίτερα βρίσκονταν κοντά στον Άγιο Ευστράτιο και τώρα πλέουν στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Λέσβο και στην Χίο.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι προτού αποφασίσουν να πλεύσουν σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα, οι Τούρκοι δεν εξέδωσαν σχετική «Navtex».
 
Μένει να δούμε αν η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει σιωπηλά τις προκλήσεις των Τούρκων ή αν θα κάνει “φασαρία” σε NATO και ΕΕ ,για την …τζιχαντιστική συμπεριφορά της Τουρκίας.
 
Η  Άγκυρα έχει θέσει σε ισχύ από το 2009 διάταγμα που εξουσιοδοτεί την Τουρκική Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) να πραγματοποιεί έρευνες στην περιοχή εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων σε μια νοητή γραμμή (διαχωρισμός του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό) που ξεκινά από την Κύπρο, θα περνά από το Καστελόριζο, τα Ίμια, τη Λαδόξερα της Σαμοθράκηςκαι θα καταλήγει στην Θράκη, οδηγώντας σε μια ιδιότυπη ελληνοτουρκική συγκυριαρχία στο Αιγαίο.

pronews