10.11.15

Ο σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα θα γίνει πρωθυπουργός στην Πορτογαλία - Ποιος είναι ο άνθρωπος που θέλει να βάλει τέλος στην γερμανική λιτότητα


ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΡΕΜΟΥΝ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΚΑΙ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Πoιός έιναι ο νέος πρωθυπουργός της Πορτογαλίας που θα αναλάβει να επαναφέρει την πολιτική ομαλότητα στην χώρα μετά το επιχειρηθέν "πραξικόπημα" από ΕΕ και Γερμανία που ήθελαν να επιβάλλουν ως επικεφαλής της Λισαβώνας τον πρώην όπως όλα δείχνουν πρωθυπουργό Κοέλιο;

Μετά και την σημερινή επικείμενη καταψήφιση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης μειοψηφίας που είχε επιβάλλει ουσιαστικά η Γερμανική βούληση στην Πορτογαλία, ο Αντόνιο Κόστα, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, θα κληθεί να καταλάβει το αξίωμα του Πρωθυπουργού της χώρας.
Ο Κόστα θα ηγείται ενός συνασπισμού μεταξύ των Σοσιαλιστών, του Κομμουνιστικού Κόμματος και του Αριστερού Μπλοκ επαναφέροντας τη νομιμότητα στην χώρα.
Ο Αντόνιο Κόστα, γεννημένος στην Λισσαβόνα το 1961 και δικηγόρος στο επάγγελμα, ανέλαβε την Προεδρία του Σοσιαλιστικού Κόμματος τον Σεπτέμβριο του 2014 σε μια εποχή που ο πολιτικός σχηματισμός του είχε σημαντικά τρωθεί από την πρώτη εφαρμογή του Μνημονίου της Πορτογαλίας, υπό τον τότε Πρωθυπουργό Σόκρατες. Στις εσωκομματικές εκλογές, επικράτησε του αντιπάλου του, Αντόνιο Χοσέ Σεγκούρο, κερδίζοντας σχεδόν 70% των ψήφων.
Ο Κόστα, που διατέλεσε Δήμαρχος της Λισσαβόνας από το 2007 έως το 2015, κατάφερε σε μικρό χρονικό διάστημα να αναζωογονήσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα χάρη και στην προσωπική του δημοφιλία και να  κερδίσει την δεύτερη θέση στις Εθνικές Εκλογές του Οκτωβρίου 2015 και το 32% των ψήφων.
Η αδυναμία όμως του Κοελιο(Τον οποίον επέβαλλαν εξωθεσμικοί ουσιαστικά με τη χώρα παράγοντες) να σχηματίσει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και να διατηρηθεί στην εξουσία, θα επιτρέψει όπως φαίνεται στον πρώην Υπουργό Εσωτερικών, Υπουργό Δικαιοσύνης, Ευρωβουλευτή και Αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Κόστα, να γίνει ο επόμενος Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.
Τα τρία κόμματα μαζί καταλαμβάνουν 122 από τις 230 έδρες της Βουλής, επιτρέποντας του τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Αν και ερωτήματα παραμένουν για το κατά πόσο αυτή η διακυβέρνηση θα είναι πολιτικά σταθερή.
Ο Κόστα  είναι γνωστός για τον ριζοσπαστισμό του, εδικά στην Πορτογαλική πρωτεύουσα, καθώς από τις πρώτες κιόλας μέρες της Δημαρχίας του, μετακίνησε το γραφείο του στην κακόφημη περιοχή Μουράρια, ξεκινώντας από εκεί τον αγώνα του για καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και της πορνείας. Παρ όλη την οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα, οι περισσότεροι παραδέχονται ότι ο πρώην πλέον Δήμαρχος της Λισσαβόνα έχει κάνει καλή δουλειά στην αναβάθμιση της πορτογαλικής πρωτεύουσας.
Ο Κόστα έχει ήδη εκφράσει ανοικτά την διάθεση του για “τερματισμό της λιτότητας”, με αύξηση του κατώτατου μισθού, ανακοπή του προγραμματισμού μείωσης των δημοσίων δαπανών και κατάργηση της επιπλέον φορολογίας στα εισοδήματα και απ ότι φαίνεται θα πιεστεί ακόμη περισσότερο για πιο ριζική σύγκρουση με τους δανειστές από την σύμπραξη του με τα αριστερά κόμματα της χώρας. Εντούτοις, δηλώνει ότι το πρόγραμμα του αυτό "είναι συμβατό με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας”.
Ο Αντόνιο Λουί Ντε Σάντο ντε Κόστα, οπως είναι το πλήρες όνομα του, είναι γιος του γνωστού Πορτογάλου συγγραφέα και μέλους του Κομμουνιστικού Κόμματος, Ορλάντο ντε Κόστα, έχει ρίζες από την Γκόα της Ινδίας -όπου ο πατέρας του συμμετείχε δυναμικά στον αντί-αποικιακό αγώνα- και την Γαλλία, ενώ είναι ετεροθαλής αδερφός του δημοσιογράφου Ρικάρντο Κόστα. Είναι παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών.
Το σοσιαλιστικό κόμμα μετά τον Σόκρατες
Ο Ζόζε Σόκρατες, 57 ετών, είχε τα ηνία της χώρας από το 2005 ως το 2011 και ήταν ο τελευταίος σοσιαλιστής πρωθυπουργός την Πορτογαλίας. Συνελήφθη το 2011 για φορολογικές παραβάσεις, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και διαφθορά.
Η σύλληψη και φυλάκιση του Σόκρατες είχε αγγίξει και τον Αντόνιο Κόστα, τότε δήμαρχο της Λισαβόννας και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού. Η καταδίκη του Σόκρατες προήλθε και από τη χρήση ενός χλιδάτου διαμερίσματος στο Παρίσι, όπου ο κ. Σόκρατες έζησε για να συνεχίσει τις σπουδές του Φιλοσοφίας και υπήρχαν υπόνοιες ότι το χρηματοδοτούσε το σοσιαλιστικό κόμμα, γραμματέας του οποίου ήταν ο Αντόνιο Κόστα.
 
Τρίζει το οικοδόμημα της ευρωζώνης: Το πραξικόπημα των Βρυξελλών δεν πέρασε και αναγκαστικά ο πρόεδρος της χώρας έδωσε εντολή σχηματισμού ιυβέρνησης στα τρία αριστερά κόμματα (Σοσιαλιστικό κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα, Μπλοκ της Αριστεράς) που συμφώνησαν να συνεργαστούν σε μια νέα κυβέρνηση κατά της λιτότητας. 
 
Προχθές η Εθνική Επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας εξέτασε πρόγραμμα διακυβέρνησης που υποστηρίζεται από μία συμμαχία της Αριστεράς «για να γυρίσει τη σελίδα της λιτότητας», τηρώντας παράλληλα «τις ευρωπαϊκές και διεθνείς δεσμεύσεις» της χώρας, ενώ σήμερα η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος θα αποφασίσει εάν συντρέχουν οι συνθήκες για το σχηματισμό μιας τέτοιας κυβέρνησης.
 
Οι Πορτογάλοι δεν τρόμαξαν λοιπόν από την αδιέξοδη ελληνική διαπραγμάτευση και το "γδάρσιμο" της Ελλάδα όπως είχε πει ο Σόιμπλε και ψήφισαν κατών των Μνημονίων από τα οποία υποτίθεται ότι έχουν βγει.
 
Τo "Πραξικόπημα" με "άρωμα" ΕΕ που συνέβη στην Πορτογαλία δια χειρός προέδρου της χώρας Άνιμπαλ Καβάκο Σίλβα όταν αποφάσισε να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του συντηρητικού κόμματος και πρώην πρωθυπουργό Πάσσος Κοέλιο, παρά το ότι δεν έχει τη δυνατότητα πλειοψηφίας στη Βουλή, επειδή τα κόμματα της Αριστεράς που έχουν ήδη συμφωνήσει για πλειοψηφικό κυβερνητικό σχήμα επιθυμούν (όπως ο ίδιος δήλωσε) την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
 
Τα αριστερά κόμματα είχαν ήδη συμφωνήσει να κυβερνήσουν από κοινού και όμως ο πρόεδρος της χώρας επέλεξε να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Π.Κοέλιο που ήταν ο νικητής των πρόσφατων εκλογών, όμως δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία της Βουλής,ούτε και να συμφωνήσει σε κάποιο συνασπισμό με κάποιο από τα υπόλοιπα κόμματα.
 
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Πορτογάλος πρόεδρος προχώρησε τότε (διαβάστε σχετικά εδώ) σε τηλεοπτικό διάγγελμα, όπου ανακοίνωσε την απόφασή του, αναφέροντας πως δεν μπορούσε να επιτρέψει "μια κυβέρνηση με τη συμμετοχή κομμάτων που ζητούν την έξοδο της Πορτογαλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό".

pronews