10.11.15

Το "πουλόβερ" της ΕΕ και της ευρωζώνης άρχισε να "ξηλώνεται" - Με συνταγματικά πραξικοπήματα απαντούν οι Βρυξέλλες


ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΑΛΛΑ ΠΕΡΑ...ΒΡΕΧΕΙ 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Απανωτά χτυπήματα δέχεται η ΕΕ και η ευρωζώνη ελέω Μνημονίων αφού μετά την ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση που αναδείχθηκε στην Πολωνία, την αριστερή ριζοσπαστική κυβέρνηση "κατά της λιτότητας" που σχηματίζεται στην Πορτογαλία (παρά τις προσπάθειες του Πορτογάλου προέδρου Άνιμπαλ Καβάκο Σίλβα να κρατήσει στην εξουσία πάση θυσία τον Π.Κοέλιο), και την έγκριση της απόσχισης από την Ισπανία της Καταλονίας που αποφάσισε το καταλανικό Κοινοβούλιο φαίνεται ότι το ευρωπαϊκό "πουλόβερ" ξεκίνησε να "ξηλώνεται" με αποκλειστική ευθύνη των Γερμανών.

Εάν η επικράτηση των Αριστερών στην Πορτογαλία είχε συμβεί έξι μήνες νωρίτερα τότε ελληνικό ζήτημα θα είχε τελείως διαφορετική τροπή από αυτήν που είχε το καλοκαίρι που μας πέρασε, με τα γνωστά αποτελέσματα της επαίσχυντης συμφωνίας της 13ης Ιουλίου.
Στην Πολωνία έχει σχηματισθεί μια αυτοδύναμη μονοκομματική κβέρνηση με καθαρά εθνικό και αντιευρωπαϊκό προσανατολισμό με την λαϊκή εντολή να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα και τα κεκτημένα του πολωνικού λαού.
Οι συντηρητικοί καθολικοί του πρώην αντιπολιτευόμενου (και νυν κυβερνώντος) ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι κέρδισαν την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις πολωνικές βουλευτικές εκλογές και κυβερνούν μόνοι τους, χωρίς να χρειασθεί να επιδιώξουν τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, με άλλους καθώς ο πολωνικός λαός επέλεξε να "ραπίσει" ηχηρώς την γερμανική πολιτική και να επιδιώξει την απελευθέρωσή του από το γερμανικό "άρμα".
 
Η νίκη του PiS πιστεύεται στη χώρα αυτή των 38 εκατομμυρίων κατοίκων βάζει τέλος στα γερμανικά όνειρα περί ένταξης της Βαρσοβίας στην ευρωζώνη.
 
Όπως κάθε χώρα μέλος της Ε.Ε., εκτός της Βρετανίας και της Δανίας, η Πολωνία πρέπει να ενταχθεί στη νομισματική ένωση, κάτι όμως που νέα κυβέρνηση δεν το θέλει κατόπι εντολής του πολωνικού λαού που της έδωσε αυτοδυναμία.
 
"Αν η Ευρωζώνη δεν μπορεί να πείσει τις ανερχόμενες οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης να ενταχθούν, τότε είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς ότι έχει μέλλον. Μερικές από τις μικρότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν ήδη ενταχθεί. Σλοβακία, Σλοβενία, Λετονία και Λιθουανία έχουν ήδη εισέλθει στην νομισματική ένωση.
 
Οι χώρες αυτές έχουν όλες μαζί πληθυσμό μόλις 12 εκατ., καμία από αυτές δεν πρόκειται να κάνει μεγάλη διαφορά σε τίποτα. Οι μεγαλύτερες χώρες, όμως, έχουν άλλη σημασία. Με πληθυσμό 60 εκατ. ατόμων, Πολωνία, Ουγγαρία και Τσεχία έχουν παρόμοιο μέγεθος με αυτό της Βρετανίας και της Γαλλίας συνδυαστικά." αναφέρει προ δεκαπέντε ημερών το Marketwatch.
 
Ο Πολωνός πρόεδρος Duda επέμεινε ότι "αν η Πολωνία επρόκειτο ποτέ να ενταχθεί στο ευρώ, θα έπρεπε πρώτα να διεξαχθεί δημοψήφισμα", το οποίο βάση λαϊκής δυσαρέσκειας θα κατέληγε κατά του ευρώ. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που οι Γερμανοί δεν θέλουν δημοψηφίσματα και δεν θέλουν να ερωτάται ο κόσμος.
 
"Αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν η Πολωνία δεν φθάσει το επίπεδο των μισθών της σε αυτό της Γερμανίας, κάτι που σημαίνει ότι όταν ο μέσος μισθός στην Πολωνία είναι στα 689 ευρώ και στη Γερμανία στα 2,598 ευρώ, τότε η ένταξη της χώρας στο ευρώ δεν φαίνεται να μπορεί να συμβεί σύντομα." είπε ο Πολωνός πρόεδρος.
 
Συν τοις άλλοις σύντομα οι Βρετανοί θα αποφασίσουν για το ενδεχόμενο ενός Brexit το 2017 και ήδη έχουν ξεκινήσει οι απειλές από τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά κέντρα ώστε οι Βρετανοί (ή αλλιώς Άγγλοι,Σκώτοι,Ουαλοί, και Βορειοιρλανδοί καθώς δεν υπάρχει ενιαίος βρετανικός λαός) να μην ψηφίσουν υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.
 
Εάν η Βρετανία αποφάσιζε την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό δεν θα υπονόμευε τη θέση της ως διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου, δήλωσε σήμερα ο Άξελ Βέμπερ, πρόεδρος της ελβετικής τράπεζας UBS.
 
 «Δεν θα υπονομεύσει το Ηνωμένο Βασίλειο ως χρηματοοικονομικό κέντρο, αλλά θα είναι πιο δύσκολο να έχει κανείς πρόσβαση στην αγορά», δήλωσε ο Βέμπερ, πρώην επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank, σε εκδήλωση της Wall Street Journal.
 
 Πολλές διεθνείς τράπεζες χρησιμοποιούν τη Βρετανία για να έχουν πρόσβαση στην ενιαία αγορά, αλλά και ως έδρα τους για την διάθεση χρηματοπιστωτικών προϊόντων και υπηρεσιών σε όλη την Ένωση.
 
Η απειλή εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε να τις οδηγήσει σε επαναξιολόγηση αυτή της διάρθρωσης των δραστηριοτήτων τους.
 
Ένα από τα πλεονεκτήματα του επιχειρείν στη Βρετανία είναι η πρόσβαση που παρέχει στην ενιαία αγορά, αλλά στην περίπτωση που η Βρετανία έφευγε από την ΕΕ, ενδεχομένως να υπήρχε μια εμπορική συμφωνία για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες
 
«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν να φύγει από την ΕΕ, νομίζω ότι θα υπήρχαν δύο ή τρία χρόνια έντονης αβεβαιότητας, αλλά λίγο-πολύ τα ίδια δικαιώματα (πρόσβασης)» δήλωσε ο Βέμπερ.
 
 «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είχε μια πολύ ευνοϊκή συμφωνία με την ΕΕ για να διατηρήσει ένα μεγάλο κομμάτι από την πρόσβαση της αγοράς στην ΕΕ», πρόσθεσε. 
 
Το City είναι πολύ "μεγάλο" για να αγνοηθεί είτε εκτός είτε εντός ΕΕ.
 
Το Κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε χθες την έναρξη της διακοπής των σχέσεων με την Ισπανία και το ξεκίνημα δημιουργίας μιας ανεξάρτητης Καταλανικής Δημοκρατίας το αργότερο το 2017! 
 
Εβδομήντα δύο βουλευτές που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας (σε σύνολο 135) ενέκριναν το κείμενο με το οποίο ξεκινά αυτή η διαδικασία που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός "ανεξάρτητου καταλανικού κράτους με τη μορφή μιας Δημοκρατίας".
 
Οι οπαδοί της παραμονής στην Ισπανία υποδέχθηκαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας όρθιοι, ξετυλίγοντας τις σημαίες της Ισπανίας και της Καταλονίας.
 
"Έχω την τιμή και την ευθύνη να υπερασπίζομαι την πρόταση ψηφίσματος με την οποία ξεκινάμε επίσημα την οικοδόμηση ενός νέου κράτους, ενός καταλανικού κράτους, μιας καταλανικής Δημοκρατίας", είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ραούλ Ρομέβα, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του αυτονομιστικού συνασπισμού Junts pel Si (Μαζί για το ναι).
 
"Έπειτα από χρόνια στη διάρκεια των οποίων απαιτούσαμε το δικαίωμα να αποφασίζουμε, αποφασίσαμε να το ασκήσουμε", είπε ο βουλευτής σε αυτή τη συνεδρίαση που αναμεταδόθηκε ολόκληρη από το δημόσιο ενημερωτικό κανάλι TVE 24 hora
 
Το ουσιαστικό ερώτημα που προκύπτει από το ψήφισμα αυτό θα είναι η ανεξαρτητοποίηση από την Μαδρίτη και το πρώην βασίλειο της Καστίλης το οποίο επί της ουσίας δημιούργησε και επικράτησε στο βασίλειο της Ισπανίας από την ίδρυσή του το 1492, χρονιά που ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική και το τελευταίο αραβικό βασίλειο της Γρανάδας κατελήφθη από τους χριστιανούς της Χερσονήσου.
 
Ο βασικός συνασπισμός που υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το «Μαζί για το Ναι» –που σχηματίσθηκε από το κόμμα CDC του επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης Αρτούρ Μας, το ERC (αριστερά) και ενώσεις που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία— θέλει να ξεκινήσει τη διαδικασία ανεξαρτητοποίησης της επαρχίας 
 
Βάση του ισπανικού Συντάγματος οποιόδηποτε δημοψήφισμα ανεξαρτησίας είναι παράνομο, ξέρει ότι εάν τελικώς υπάρξει αποτύπωση πλειοψηφίας σε κάλπη για αποχώρηση από το βασίλειο, ουδείς θα θυμάται τι λέει το Σύνταγμα.
 
Ήδη οι Βρυξέλλες απειλούν ευθέως τους κατοίκους της Καταλονίας όπως είχαν κάνει και στην περίπτωση της Σκωτίας, ότι ένα νεοσύστατο καταλανικό κράτος θα βρίσκεται εκτός ευρωζώνης και χωρίς ευρώ, ενώ όλες οι ξένες εταιρείες θα επιδιωχθεί να αποχωρήσουν από την Βαρκελώνη. 
 
 Από τις άγριες διεθνείς διαθέσεις προφανώς θα χτυπηθεί και ο τουρισμός, ώστε να παραδειγματισθούν οι Καταλανοί και να απομείνουν  να τρώνε...πέτρες.   Η γνώριμη εκβιαστική πολιτική της ΕΕ και των αγορών που δεν επιθυμούν αυτοδιάθεση των πολιτών και κυρίως αντίδραση σε όσα επιφυλάσσουν γι'αυτούς χωρίς αυτούς.
 
Ακόμα και η Μπαρτσελόνα θα τιμωρηθεί με αποκλεισμό από το Champions League, καθώς το νεοσύστατο κρατίδιο θα πρέπει να γίνει αποδεκτό στην UEFA και θα ξεκινήσει από ιδιαίτερα χαμηλή βαθμολογία. Στην ουσία η Μπαρτσελόνα θα κάνει δεκαετίες να επανέλθει στην κυρίαρχη θέση στην οποία βρίσκεται και εάν.
 
Η Ιστορία του Champions League είναι γεμάτη με πρωταθλήτριες Ευρώπης φαντάσματα πλέον όπως η Νότινγκαμ Φόρεστ, η Άστον Βίλα, το Αμβούργο, η Στεάουα κ.α.
 
Η Καταλονία θεωρείται ένα σημαντικό κομμάτι της ισπανικής οικονομίας, αλλά και της πολιτικής ζωής. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία της Ισπανίας, συνιστώντας το 19% του ισπανικού ΑΕΠ. 
 
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι Καταλανοί θέλουν να γίνουν τουλάχιστον αυτόνομοι. Θέλουν δικούς τους νόμους, και οι φόροι τους να μην πάνε στην Μαδρίτη για να πληρώνουν τα προγράμμα λιτότητας της Α.Μέρκελ.
 
Οι λόγοι του ρήγματος είναι πρωτίστως οικονομικοί.   Εάν ανεξαρτητοποιηθεί, όχι μόνο η Ισπανία θα έχανε βασική πηγή χρηματοδότησης, αλλά αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι Βασκοι οι οποίοι όντως είναι τελείως άλλο έθνος, άλλη φυλή και με άλλο ιστορικό υπόβαθρο.
 
Σύμφωνα με την wikipedia oι Βάσκοι (στα Βασκικά Εuskaldunak, στα Ισπανικά Vascos, στα Γαλλικά Basques, στα Γασκωνικά και στα Πορτογαλέζικα Basco) είναι μια εθνική ομάδα αυτοχθόνων που κατοικεί τη Χώρα των Βάσκων (στα Βασκικά: Euskal Herria), με τη γεωγραφική έννοια της χώρας, ως περιοχής, που είναι μεγαλύτερη από την αυτόνομη χώρα των Βάσκων.
 
Η περιοχή αυτή εκτείνεται στα δυτικά Πυρηναία και τα παράλια του Βισκαϊκού κόλπου περιλαμβάνοντας τμήματα της βόρειας Ισπανίας και της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Οι Βάσκοι αυτοπροσδιορίζονται ως "εουσκαλντουνάκ", που σημαίνει "βασκόφωνος" ή κυριολεκτικά, "εκείνος που κατέχει την βασκική" (euskara η γλώσσα τους).
 
Όταν όμως αναφέρονται στους κατοίκους της αυτόνομης βασκικής περιοχής, χρησιμοποιούν την έκφραση "euskal herritarrak", δηλ. "πολίτες της Βασκικής".
 
H βασκική είναι γλώσσα ανάδελφη που εικάζεται ότι αν έχει συγγενείς, αυτοί σίγουρα δεν βρίσκονται στην Ευρώπη!Οι ιστορικές αναφορές στους Βάσκους αρχίζουν από αρκετά αργά, δηλαδή από τον 1ο π.Χ. αιώνα με το Στράβωνα. Δυστυχώς δεν υπάρχουν πηγές για πρωτύτερα. Όμως κατά τους ανρθωπολόγους θεωρούνται πολύ αρχαίος λαός αφού ανάλυση του γονιδιώματος των Βάσκων υποδηλώνει ότι πρέπει να ζούσαν εκεί από τη νεολιθική εποχή.
 
Εάν τελικά οι Καταλανοί επιλέξουν την πορεία της αυτοδιάθεσης κινδυνεύει με άμεση διάλυση το ισπανικό βασίλειο και σε ουσιαστική επιστροφή του στο πρόγονο βασίλειο της Καστίλης και του Λεόν, ενώ ανοίγει ο "ασκός του Αιόλου" και για την Ιταλία όπου η Β.Ιταλία που διαθέτει την βιομηχανία θα θελησει τον διαχωρισμό της απο την Ν.Ιταλία που είναι γνωστό ότι το κύριο προϊόν της είναι οι αγροτικές παραγωγές και οι "επιχειρηματικές" δραστηριότητες της Μαφίας.
 
Ήδη άτυπο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας έλαβε χώρα στην Βενετία πριν ένα χρόνο.Ενώ είναι γνωστά τα περί "Παδανίας" που υποστηρίζουν κάποιοι βόρειοι Ιταλοί εδώ και πολλά χρόνια πόσο μάλλον τώρα που η Α.Μέρκελ έχει εξαχρειώσει όλη την Ευρώπη.
 
Η Σκωτία βλέποντας το παράδειγμα της Καταλονίας αλλά και το πόσο οριακό ήταν το αποτέλεσμα του δικού της δημοψηφίσματος θα επιχειρήσει εκ νέου με ένα καινούριο την απόσχισή της από το Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Οι Σκωτοι είναι επίσης μια ιστορική ξεχωριστή από τους Άγγλους εθνότητα που κατέληξαν να έχουν κοινό βασίλειο με αυτούς από το 1703 και εντεύθεν. Όμως είναι αρχαίος λαός, κατάγονται από τους πανάρχαιους και άγριους Πίκτους τους οποίους δεν είχαν καταφέρει να υποτάξουν ούτε οι Ρωμαίοι.
 
Υπάρχουν και άλλες εστίες ρήξης όπως η Κορσική στην Γαλλία. Η Κορσική έχει περάσει από πολλές κατοχές. Από τα αρχαία χρόνια ήταν εστία διαμάχης των μεγάλων γειτόνων της. Αρκετό διάστημα έμεινε κάτω από την κυριαρχία της Γένουας μέχρι που παραχωρήθηκε στη Γαλλία το 1768 με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.
 
Η Κορσική δε σταμάτησε ποτέ να επαναστατεί για να αποκτήσει την αυτονομία της.   Στην Κορσική, την περίοδο της τουρκοκρατίας, εγκαταστάθηκαν πολλοί Μανιάτες που έγιναν καθολικοί. Η ελληνική γλώσσα εξακολουθεί να ομιλείται στην Καργκέζε, όπως κι η γαλλική και η ιταλική. 
 
Το Βέλγιο είναι επίσης άλλο ένα "τεχνητό" βασίλειο που αποτελείται από δύο κυρίαρχες εθνότητες. Τους γαλλόφωνους Βαλόνους και τους ολλανδόφωνους Φλαμανδούς, με τους πρώτους να κυριαρχούν πολιτιστικά, και τους δέυτερους να αισθάνονται μονίμως "ριγμένοι". 
 
Ας δούμε τώρα και τις "ρίζες" των Καταλανών. Διαβάζοντας στην ελληνική και την αγγλική wikipedia βλέπουμε ότι οι Καταλανοί είναι έθνος της βόρειας Ιβηρικής χερσονήσου, που ζει κυρίως στην Καταλονία, στους πρόποδες των Πυρηναίων στα σύνορα με τη Γαλλία και θεωρείται ότι έχει λατινική καταγωγή, δηλαδή από τους Ρωμαίους.
 
To ίδιο θεωρείται όμως ότι γίνεται με τους Καστιλιάνους που αποτελούν την κυρίαρχη εθνότητα του βασιλείου της Ισπανίας και η γλώσσα τους προέρχεται και αυτή από τα λατινικά με βασκικές προσμείξεις.
 
Μιλάνε καταλανικά, απολαμβάνουν αυξημένης αυτονομίας από την Ισπανία και τα τελευταία χρόνια, οι Καταλανοί θεωρούν τους εαυτούς τους όλο και περισσότερο χωριστό έθνος σε σχέση με τους Ισπανούς.
 
Η ύπαρξή τους ως καταλανικού Έθνους, χωριστού από το ισπανικό, συμπεριλήφθηκε μάλιστα στο νέο (2006) Σύνταγμα της αυτόνομης περιοχής.
 
Στην Ελλάδα ο όρος Καταλανοί χρησιμοποιείται και για να περιγράψει τους στρατιώτες της Καταλανικής Εταιρείας, ενός στρατιωτικού σώματος Καταλανών που έδρασαν το 14ο αιώνα ως μισθοφόροι στο χώρο της Λατινικής Αυτοκρατορίας της Κωνσταντινούπολης, στα εδάφη της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας.
 
Κατέλαβαν μάλιστα το Δουκάτο των Αθηνών από τους Φράγκους, του οποίου και παρέμειναν κυρίαρχοι απο το 1311 έως και το 1388.
 
Oι συγκεκριμένοι μισθοφόροι είχαν προκαλέσει τον φόβο και τον τρόμο στους ελληνικούς πληθυσμούς με αποτέλεσμα η πολιτική ηγεσία της περιοχής της Καταλονίας με πρωτοβουλία του Κάρλες Ντουάρτε χρηματοδοτώντας το 2004 την αναστήλωση της Μονής Βατοπαιδίου να επιχειρήσει να εξιλεωθεί 700 χρόνια μετά για τις ανήκουστες καταστροφές που προκάλεσαν στον Ελλαδικό χώρο και στο Άγιο Όρος οι τότε βάρβαροι αυτοί μισθοφόροι.
 
Ο λεγόμενος «καταλανικός εθνικισμός» έχει ιστορικά ερείσματα. Η Καταλονία δημιουργήθηκε τον 9ο αιώνα, όταν έγινε ανεξάρτητη περιοχή από την αυτοκρατορία του Καρόλου του Μεγάλου. Μετά αποτέλεσε βασίλειο μαζί με την Αραγονία. Οι Καταλανοί βασιλείς της Αραγονίας απέκτησαν τη Βαλένθια και τις Βαλεαρίδες. Κατόπιν απέκτησαν επικυριαρχία στη Σικελία, τη Νάπολη και τη Σαρδηνία, για λίγο καιρό και στην Αθήνα και είχαν σχέσεις με τους τελευταίους Βυζαντινούς αυτοκράτορες.
 
Στα τέλη του 15ου αιώνα, ο βασιλέας της Αραγονίας και η βασίλισσα της Καστίλλης παντρεύτηκαν, αλλά το Βασίλειο της Αραγονίας δεν έχασε τα δικαιώματά του. Μόνο το 1716, όταν έγινε βασιλέας ο Γάλλος Φίλιππος Ε΄, καταργήθηκαν τα δικαιώματα και οι νόμοι της Αραγονίας, και η Ισπανία υπήρξε το μοναδικό βασίλειο.
 
Η γλώσσα των Καταλανών, που μιλιέται επίσης από τους κατοίκους της Βαλένθιας και των Βαλεαρίδων, δεν χάθηκε και έχει μεγάλη ιστορία ως γλώσσα στην οποία έχουν συνταχθεί λογοτεχνικά έργα.
 
 Παρόλα αυτά όμως δεν πρόκειται για ένα τελείως ξεχωριστό έθνος όπως οι Βάσκοι. Είναι "ξάδελφοι" με τους Καστιλιάνους, με βάση τους οποίους ορίζεται το ισπανικό έθνος και η ισπανική γλώσσα.
 
Όσα δεν κατάφεραν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι τα κατάφερε η Α.Μέρκελ και η παρέα της μέσα σε έξι χρόνια δημιουργώντας ένα αφυκτικό οικονομικό "καμίνι" και πολλοί λαοί να θέλουν να αυτοπροσδιοριστούν εθνικά για να βγουν από αυτό καθώς η βασική εθνική ομάδα στην οποία ανήκουν δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά τους πλέον.Τι κοινό έχουν όλοι όσοι ζητούν αυτοδιάθεση (Καταλανοί,Σκώτοι,Φλαμανδοί,Κορσικανοί, Βόρειοι Ιταλοί); Να σταματήσουν να πληρώνουν για τους άλλους.
 
Η Καταλονία ως βασίλειο της Αραγονίας είχε ιδρύσει "συνεταιρικά" με το βασίλειο της Καστίλης το βασίλειο της Ισπανίας που για δύο αιώνες εξελίχθηκε σε μια απέραντη πανίσχυρη και περήφανη Αυτοκρατορία. Τώρα επιθυμούν να διαλύσουν αυτόν τον συνεταιρισμό καθώς δεν είναι πλέον "κερδοφόρος"
 
Η ΕΕ "ξηλώνεται" με ευθύνη των Γερμανών, αυτά είναι τα αποτελέσματα της νεοταξίτικης πολιτικής τους, ιστορικά κράτη-έθνη διαλύονται από την αλαζονεία τους και την απέχθειά τους στην αλληλεγγύη.
 
pronews