10.11.15

Eurogroup: Ή ταν ή επί τας για τις τράπεζες

Το Eurogroup άναψε πράσινο φως για εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης μόλις ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για κόκκινα δάνεια και πρώτη κατοικία

Προθεσμία έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας έχει η κυβέρνηση να βρει λύση όχι μόνο για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας αλλά και για όλα τα κόκκινα δάνεια, με την οποία να συμφωνούν και οι δανειστές, όπως προκύπτει από τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.

To αντάλλαγμα-καρότο είναι σημαντικό. Αν το κάνει, θα εκταμιευθούν όχι μόνο τα 2 δισ. ευρώ της δόσης που εκκρεμεί αλλά και τα 10 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης, όπως είπε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ. Για τον σκοπό αυτό θα αρκεί πλέον να συνεδριάσει μόνο το EuroWorking Group.
Επιπλέον, εκτός από τη συμφωνία στα κόκκινα δάνεια, το Eurogroup ζήτησε να αλλάξουν κάποιες από τις ρυθμίσεις που ψήφισε η κυβέρνηση σχετικά με τα κριτήρια αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών (σ.σ. η ευρωζώνη επιμένει σε αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης).
Ουσιαστικά, η ανάγκη να μην καθυστερήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών λειτούργησε ως μοχλός πίεσης, επισπεύδοντας την απόφαση των δανειστών για την εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ, αλλά και επιβάλλοντας στην κυβέρνηση να λάβει δύσκολες αποφάσεις. Ο κίνδυνος, αν δεν το κάνει, είναι πολύ μεγάλος αφού αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων.

Οπως είπε ο Ντεϊσελμπλούμ, η ανακεφαλαιοποίηση προχώρησε γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν και τώρα πρέπει να βιαστεί η ευρωζώνη για να την ολοκληρώσει. Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενο Eurogroup ο ίδιος είχε συνδέσει την εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους θεσμούς, η οποία προς το παρόν δεν έχει καν αρχίσει.
Οι επόμενες ημέρες έως την Κυριακή προβλέπεται ότι θα είναι το διάστημα της σκληρής διαπραγμάτευσης. Η κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει όχι μόνο για τους πλειστηριασμούς, κάτι που αναμένεται να συμβεί τις επόμενες ημέρες όπως είπε χθες κυβερνητική πηγή, αλλά και σχεδόν για το σύνολο των χρηματοπιστωτικών μέτρων του Μνημονίου, περιλαμβανομένων των επιχειρηματικών δανείων. Κανονικά, το πακέτο αυτό θα εντασσόταν στο δεύτερο πακέτο των προαπαιτουμένων για το ένα δισ. ευρώ, αλλά τώρα πρέπει να συμφωνηθεί νωρίτερα, είπαν χθες κυβερνητικές πηγές.
Εφόσον όλα πάνε καλά και υπάρξει συμφωνία έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, θα τελειώσει και η αγωνία για το κούρεμα των καταθέσεων. Και αυτό γιατί δεν θα υπάρχει κίνδυνος να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση μετά την 1/1/2016, με «συμμετοχή» των καταθετών όπως προβλέπει νέα κοινοτική οδηγία, η οποία τίθεται τότε σε εφαρμογή.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί μίλησε χθες με πολλή συμπάθεια για την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία και ότι «δουλεύουμε μέρα - νύχτα» για να βρεθεί «σωστή ισορροπία», όπως την ονόμασε. Επανέλαβε, βεβαίως, ότι πρέπει να επωφελούνται μόνο οι έχοντες πραγματική ανάγκη και όχι οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, η Αθήνα υπέβαλε νέα συμβιβαστική πρόταση για τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών, με την οποία εκτιμάται ότι θα προστατευθεί περίπου 55% των δανειοληπτών, έναντι 75% της προηγούμενης πρότασης.
Με βάση την πρόταση αυτή, θα προστατεύονται δάνεια για πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία έως 180.000 ευρώ, προσαυξανόμενη κατά 50.000 ευρώ για το ζευγάρι και κατά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί έως τα τρία. 

Για το εισοδηματικό κριτήριο, το οποίο είναι κρίσιμο κατά την κυβέρνηση γιατί προσδιορίζει αν θα διασωθούν μόνο τα φτωχότερα νοικοκυριά ή και η μεσαία τάξη, προτείνει να υπολογίζεται με βάση το ελάχιστο κόστος διαβίωσης πολλαπλασιαζόμενο με έναν συντελεστή (περίπου 1,6). 

Με βάση αυτόν τον συντελεστή, το εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται περίπου στις 30.000 ευρώ.  Συζητείται μάλιστα να μειώνεται ο συντελεστής με την πάροδο των ετών. Επίσης, προτείνεται να επανεξετασθεί ο νόμος συνολικά το 2016 ή το 2017 και να διορθωθεί, αν διαπιστωθεί ότι δεν λειτούργησε αποτελεσματικά.

Οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό θα διεξαχθούν μαζί με τους εκπροσώπους των δανειστών αφού οι επικεφαλής τους έρχονται στην Αθήνα αύριο, ενώ από σήμερα κιόλας καταφθάνουν τα τεχνικά κλιμάκια.

Για το θέμα των 100 δόσεων, κυβερνητική πηγή υποστήριζε χθες ότι θα διατηρηθεί η προθεσμία των 30 ημερών  που έχει κάποιος να πληρώσει τη δόση του και να μη βγει εκτός ρύθμισης. Υπάρχει, όμως, ενδεχόμενο να μειωθούν αυτές σταδιακά, τον Ιούνιο του 2016 (π.χ. σε 20 μέρες) και τον Δεκέμβριο του 2016 (π.χ. σε 10 μέρες).


tanea