1.5.24

Τούρκοι: ”Οι Έλληνες ετοιμάζουν μεγάλλες αλλαγές στον ελληνικό στρατό-Τα UAV θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο”
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη ότι ετοιμάζονται για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην ιστορία για τον ελληνικό στρατό. Η αναφορά του στην Τουρκία για τη μεταρρύθμιση, στην οποία τα UAV θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο, τράβηξε την προσοχή.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ,
Στην αξιολόγησή του για τα F-35 που αγόρασε η Αθήνα από τις ΗΠΑ τον περασμένο Μάρτιο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι τα αεροπλάνα που αγοράστηκαν ήταν 4ης γενιάς και όχι 5ης και είπε: «Θέλω να είμαι ειλικρινής, αργήσαμε. αλλά προσπαθούμε να το αναπληρώσουμε.
Έπρεπε να είχαμε δημιουργήσει ένα στόλο αεροσκαφών F-16 Viper το αργότερο μέχρι το 2027, αλλά αυτό το χάσαμε.
Διαθέτουμε μόνο έναν τύπο αεροσκαφών: F-4, Mirage-2000-5 και Rafale. «Δεν έπρεπε να γίνει έτσι».
«Το πιο βασικό ζήτημα είναι η ‘Γαλάζια Πατρίδα’»
Ο Δένδιας υπενθύμισε επίσης ότι η Τουρκία δεν έκανε πίσω από την ιδέα της Γαλάζιας Πατρίδας και είπε:
 «Η Τουρκία δεν κάνει πίσω στο πεδίο, δεν κάνει κανένα βήμα. Έχουν μια πολύ σκληρή και μη υποχωρητική στάση. Είναι πολύ ξεκάθαροι για την Γαλάζια Πατρίδα, πριν από χρόνια, τηλεφώνησα σε έναν Τούρκο διπλωμάτη στο εξωτερικό και τον ρώτησα για αυτό, «Αυτά δεν είναι σοβαρά θέματα, μην τα ακούς» , αλλά, η Γαλάζια Πατρίδα έχει εξελιχθεί στο πιο βασικό θέμα στο οποίο εστιάζει ο Ερντογάν».
Στην αξιολόγησή του την περασμένη εβδομάδα, ο Δένδιας αναφέρθηκε στην πρόοδο της Τουρκίας στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και είπε:
«Η Τουρκία έχει κάνει σοβαρά βήματα στην παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά η Ελλάδα δεν είδε ότι αυτό το κενό πρέπει να καλυφθεί. επιχειρήσεις που έχουν σημειώσει πρόοδο σε αυτό το θέμα, αλλά ολόκληρο το σύστημα καινοτομίας μας δεν είναι ικανό να παράγει υψηλούς αριθμούς.»
«Η Ελλάδα δεν είναι επιθετική δύναμη, αλλά πρέπει να είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε από απειλές εναντίον μας το συντομότερο δυνατό και να κάνουμε μεγάλα βήματα τόσο σε αυτό το θέμα όσο και στο Iron Dome», είπε.
Πρόγραμμα 2 δις δολαρίων
Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε πρόσφατα στη συνέντευξή του στην έκθεση Beyond 2024 στη Θεσσαλονίκη ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιδράσει στη στρατιωτική ανάπτυξη της Τουρκίας και η Αθήνα να αναλάβει δράση.
Ο Δένδιας είπε για την επίμαχη αντίδραση:
«Η Ελλάδα, όπως λέω πάντα, δεν είναι Λουξεμβούργο. Δεν είναι όλοι οι γείτονές μας φίλοι», είπε «Για παράδειγμα, δείτε το ναυπηγικό πρόγραμμα της γειτονικής μας Τουρκίας. Δείτε το πρόγραμμα drone. Πρέπει να τους δώσουμε μία λογική απάντηση. Θέλουμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας, αλλά και να έχουμε αποτρεπτική ικανότητα, πρέπει να είμαστε έτοιμοι».
Ο Δένδιας αναφέρθηκε τέλος στο πρόγραμμα «Ατζέντα 2030» που θα εφαρμόσουν το 2030,  δηλώνοντας ότι διέθεσαν 2 δισ. ευρώ για drone και αντιαεροπορικά συστήματα, ο Δένδιας σημείωσε ότι το έργο αυτό θα είναι η «μεγαλύτερη μεταρρύθμιση» για τον ελληνικό στρατό.

Milliyet

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com