16.1.24

Νέο πυραυλικό χτύπημα των Χούθι


Νέο πυραυλικό χτύπημα των Χούθι σημειώθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα, ανεβάζοντας κι άλλο το θερμόμετρο στην περιοχή, την επομένη της εκτόξευσης πυραύλου κρουζ από τους Υεμενίτες αντάρτες σε αμερικανικό αντιτορπιλικό στο νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας.

Για νέο «περιστατικό» σε πλοίο 95 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της πόλης-λιμάνι του Άντεν της Υεμένης έκανε αρχικά λόγο η UK Maritime Trade Operations (UKMTO).

Σύμφωνα με το BBC πρόκειται για πυραυλικό χτύπημα σε φορτηγό πλοίο, που έχει υποστεί ζημιές, ωστόσο δεν φαίνεται να κινδυνεύει να βουλιάξει.

Η βρετανική ασφαλιστική εταιρία Ambrey επιβεβαίωσε το περιστατικό, τονίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για αμερικανικών συμφερόντων, με σημαία των Νησιών Μάρσαλ πλοίο,  Gibraltar Eagleπου δεν σχετίζεται με το Ισραήλ, εκτιμώντας ότι στοχοθετήθηκε λόγω του ότι ανήκει στις ΗΠΑ και ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε “σε απάντηση για τις αμερικανικές στρατιωτικές επιδρομές εναντίον στρατιωτικών θέσεων των Χούθι στην Υεμένη”.

Η ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας

Το πλοίο μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου Gibraltar Eagle επλήγη από “άγνωστης ταυτότητας πύραυλο” ενώ έπλεε 100 μίλια ανοιχτά του Κόλπου του Άντεν και υπέστη περιορισμένη ζημιά στο αμπάρι του, ανακοίνωσε σήμερα η Eagle Bulk Shipping, η αμερικανική διαχειρίστρια εταιρία του πλοίου.

“Ως αποτέλεσμα, το πλοίο υπέστη περιορισμένη ζημιά σε ένα αμπάρι του με φορτίο, αλλά είναι σταθερό και κατευθύνεται έξω από την περιοχή”, δήλωσε η Eagle Bulk Shipping.

“Όλοι οι ναυτικοί επί του πλοίου επιβεβαιώνεται ότι δεν έχουν τραυματιστεί. Το πλοίο μεταφέρει φορτίο προϊόντων χάλυβα».

“Σχεδόν στις 16.00 τοπική ώρα, αντάρτες Χούθι, υποστηριζόμενοι από το Ιράν, εκτόξευσαν έναν αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο και έπληξαν το Gibraltar Eagle, φορτηγό πλοίο, με σημαία των Νησιών Μάρσαλ, που ανήκει στις ΗΠΑ”, δήλωσε η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στη Μέση Ανατολή (Centcom).

“Δεν υπήρξε αναφορά από το πλοίο για τραυματίες ή σημαντικές ζημιές και το Gibraltar Eagle συνεχίζει το ταξίδι του”, πρόσθεσε.

Χούθι: «Οι ΗΠΑ είναι στα πρόθυρα να χάσουν τη θαλάσσια ασφάλειά τους»

Οι αντάρτες δεν έχουν αναλάβει ακόμη την ευθύνη αλλά στρατιωτική πηγή των Χούθι επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι “τρείς πύραυλοι εκτοξεύθηκαν” από διαφορετικές περιοχές της κεντρικής και της νότιας Υεμένης, χωρίς να αναφέρει τους στόχους τους.

Το υεμενίτικο κίνημα των ανταρτών Χούθι θα επεκτείνει τους στόχους του για να συμπεριλάβει αμερικανικά πλοία, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του στο δίκτυο Al Jazeera.

«Το πλοίο δεν χρειάζεται απαραίτητα να κατευθύνεται στο Ισραήλ για να το στοχεύσουμε. Αρκεί να είναι αμερικανικό», δήλωσε ο Νασρουλντίν Αμέρ, εκπρόσωπος των Χούθι. «Οι ΗΠΑ είναι στα πρόθυρα να χάσουν τη θαλάσσια ασφάλειά τους».

Ο Αμέρ δήλωσε επίσης ότι βρετανικά και αμερικανικά πλοία έχουν γίνει “θεμιτοί στόχοι” λόγω των πληγμάτων που εξαπέλυσαν οι δύο χώρες στην Υεμένη την περασμένη εβδομάδα.

Χούθι: Ασφαλής η ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα

Την ίδια ώρα το τηλεοπτικό δίκτυο Al Masirah TV των Χούθι επικαλείται πηγή των ναυτικών δυνάμεων της αντάρτικης ομάδας, η οποία επαναλαμβάνει ότι δεν θα στοχεύσουν εμπορικά πλοία που δεν συνδέονται με το Ισραήλ.
«Η ναυσιπλοΐα είναι ασφαλής» στην Ερυθρά Θάλασσα, την Αραβική Θάλασσα και το στενό Bab al-Mandab «εκτός από τα ισραηλινά πλοία ή εκείνα που κατευθύνονται σε κατεχόμενα παλαιστινιακά λιμάνια», λέει η πηγή.
«Θα συνεχίσουμε την αποτροπή των ισραηλινών πλοίων ή εκείνων που κατευθύνονται σε κατεχόμενα παλαιστινιακά λιμάνια μέχρι το τέλος της επίθεσης και της πολιορκίας της Γάζας», προσθέτουν.

Οι ΗΠΑ κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι

Αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε πύραυλο κρουζ κατά πλοίων επιφανείας που εκτοξεύθηκε από περιοχή ελεγχόμενη από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, και είχε στόχο το USS Laboon —αντιτορπιλικό κλάσης Άρλι Μπερκ— στον νότιο τομέα της Ερυθράς Θάλασσας, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») μέσω X (του πρώην Twitter).

Πιο αναλυτικά, χθες (14/1) περί τις 16:45 (τοπική ώρα· 15:45 ώρα Ελλάδας), «πύραυλος κρουζ κατά πλοίων, που εκτοξεύθηκε από (περιοχή ελεγχόμενη από) τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι προς την κατεύθυνση του USS Laboon», αντιτορπιλικού κλάσης Άρλι Μπερκ ανεπτυγμένου στο νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας, «καταρρίφθηκε στα περίχωρα της ακτής της Χοντάιντα», στη δυτική Υεμένη, «από αμερικανικό καταδιωκτικό», ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») μέσω X (του πρώην Twitter).