16.1.24

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Συνελήφθησαν (4) άτομα για ανεξέλεγκτες απορρίψεις αποβλήτων εκσκαφών

 


Στις συλλήψεις τεσσάρων (4) ατόμων προχώρησαν αστυνομικοί του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, σχετικά με ανεξέλεγκτες απορρίψεις αποβλήτων εκσκαφών (Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων).


Πρόκειται για ημεδαπούς ηλικίας 48 (νόμιμος εκπρόσωπος και διαχειριστής κατασκευαστικής εταιρείας), 53, 29 και 26 ετών (οδηγοί φορτηγών), σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε  δικογραφία για παράβαση της Νομοθεσίας που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, πρωινές ώρες χθες (15-01-2024) σε αγροτεμάχιο στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, κατελήφθη ο ένας εκ των οδηγών να προβαίνει σε απόρριψη φορτίου και οι έτεροι δύο (2) οδηγοί να μεταβαίνουν στο ανωτέρω σημείο με ίδιο σκοπό. Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι το φορτίο προερχόταν από εργασίες εκσκαφών σε εργοτάξιο ανέγερσης εργοστασίου οι οποίες πραγματοποιούνταν από εταιρεία της οποίας νόμιμος εκπρόσωπος και διαχειριστής αποτελούσε ο 48χρονος, καθώς επίσης και ότι οι τελευταίοι δύο οδηγοί, νωρίτερα την ίδια ημέρα είχαν απορρίψει από ένα φορτίο έκαστος. 


Οι παραπάνω ενέργειες είχαν ως αποτέλεσμα από τη συγκέντρωση μεγάλων όγκων αποβλήτων εκσκαφών να προκαλείται υποβάθμιση του περιβάλλοντος με αλλοίωση της γενικής φυσικής γεωμορφολογίας του, της φυσικής κλίσης απορροής των ομβρίων υδάτων και των σταθμών αφετηρίας μέτρησης των υψομέτρων, καθιστώντας αυτό ακατάλληλο για τις επιθυμητές του χρήσεις και την πρόκληση αρνητικών επιπτώσεων στην οικολογική ισορροπία.