14.12.23

COP28: Συμφωνία για «μετάβαση» από τα ορυκτά καύσιμα


Από euronews with afp
Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο πάνω στο οποίο συμφώνησαν 198 έθνη - Γίνεται για πρώτη φορά αναφορά σε κατάργηση των ορυκτών καυσίμων - Η πρώτη αντίδραση της Κομισιόν
Μετά από μια νύχτα εντατικών συνομιλιών και ύστερα από διαρκείς αναβολές και παρατάσεις, οι 198 χώρες που συμμετέχουν στην COP28 συμφώνησαν σε μια «μετάβαση» από τα ορυκτά καύσιμα, στην 28η διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που διεξάγεται στο Ντουμπάι.
Ο πρόεδρος της COP28 Σουλτάν αλ Τζαμπέρ χαιρέτισε το σχέδιο συμφωνίας το οποίο όπως τόνισε οδηγεί σε «σαρωτικές αλλαγές» και δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αισθάνονται υπεήφανα για την συμφωνία.
Στην επικαιροποιημένη συμβιβαστική πρόταση, δεν γίνεται ρητή αναφορά σε σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, όπως είχαν ζητήσει περισσότερα από 100 έθνη, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Προκρίνεται ωστόσο ο όρος «μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα» με τρόπο που να οδηγεί σε μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2050, όρος ο οποίος έγινε τελικά αποδεκτός από το μπλοκ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.
Το νέο σχέδιο συμφωνίας χαρακτήρισαν «βελτιωμένο» τα μικρά νησιωτικά κράτη. Ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής της Δανίας ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος που χαιρέτισε την πρόταση, χαρακτηρίζοντάς την ιστορική, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχολιάζει ότι η COP28 μπορεί να σηματοδοτήσει «την αρχή του τέλους για τα ορυκτά καύσιμα».

Πηγή: euronews.com

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com