14.12.23

Η Βουλγαρία καταργεί τον φόρο διαμετακόμισης στο ρωσικό αέριο


Η Βουλγαρία αποφάσισε να καταργήσει τον φόρο διαμετακόμισης στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία, που διέρχεται από το έδαφος της, προκειμένου να βελτιώσει τις σχέσεις με τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν.
Η θέσπιση αυτού του φόρου έχει προκαλέσει ανησυχία σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με την Ουγγαρία να χαρακτηρίζει την κίνηση της Βουλγαρίας «εχθρική» και να καλεί την ΕΕ να διερευνήσει την απόφαση. Αυτός ο φόρος οδηγεί αναπόφευκτα σε υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου, ανέφερε το Bloomberg.

Η Βουλγαρία σχεδιάζει τώρα να αλλάξει νόμους για να καταργήσει τους φόρους, δήλωσαν οι Μπόικο Μπορίσοφ και Κίριλ Πέτκοφ, πρώην πρωθυπουργοί και ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας. Το δήλωσαν πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που διεξάγεται στη Σλοβενία, στην οποία θα συζητηθεί το Σένγκεν και η καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.
«Δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία λόγω αμοιβής». «Οι σχέσεις καλής γειτονίας ήταν πάντα πολύ σημαντικές για εμάς», είπε ο Μπορίσοφ.
Να θυμίσουμε ότι την Κυριακή στη Νις σημειώθηκε η έναρξη των εργασιών της διασύνδεσης φυσικού αερίου Σερβίας-Βουλγαρίας, στην οποία παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, καθώς και οι Πρόεδροι Βουλγαρίας και Αζερμπαϊτζάν, Ρούμεν Ράντεφ και Ιλχάμ Αλίεφ.


The Hellenic Information Team

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com