18.12.23

Κουρδικό κράτος στη βόρεια Συρία;


Ριζικές αλλαγές στη βόρεια Συρία- Νέα ονομασία και νέο σύνταγμα
Ριζικές αλλαγές έχουν γίνει στη διοίκηση στη βορειοανατολική Συρία, η οποία αποτελείται από καντόνια υπό τον έλεγχο του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και των συνδεδεμένων με αυτό ομάδων, που κατηγορούνται από την Τουρκία, ότι αποτελούν προέκταση του PKK στη Συρία και φέρουν τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον της, γράφει τη τουρκική t24.
«Βόρεια και Ανατολική Συριακή Δημοκρατική Αυτόνομη Διοίκηση»
Αποφασίστηκε ότι η περιοχή θα είναι πλέον γνωστή ως «Βόρεια και Ανατολική Συριακή Δημοκρατική Αυτόνομη Διοίκηση» και δημιουργήθηκε ένα συνταγματικό κείμενο 134 άρθρων.
Η απουσία της λέξης «Κούρδος» στη νέα ονομασία της περιοχής και στα συνταγματικά άρθρα αντιμετωπίστηκε με αντίδραση από κουρδικές ομάδες της αντιπολίτευσης.
Μετά την εξέγερση που ξεκίνησαν οι ομάδες της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης Άσαντ στη Συρία, το PYD, που απέκτησε τον έλεγχο της περιοχής, την καθιέρωσε ως «De Facto» και τη χώρισε σε τρία καντόνια εμπνευσμένα από το ελβετικό κράτος.
Ολοκληρωμένες συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν εδώ και λίγο στη Ράκα, το διοικητικό κέντρο, για μια συνολική αλλαγή στην περιφερειακή διοίκηση, η οποία περιλαμβάνει Άραβες καθώς και άλλες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες, αλλά δεν αναγνωρίζεται από το συριακό καθεστώς και άλλες χώρες.
Μετά την ολοκλήρωση της σειράς των συναντήσεων έγιναν σημαντικές αλλαγές στο «Κοινωνικό Συμβόλαιο» που αποτελεί το σύνταγμα της περιοχής.
Τα τροποποιημένα άρθρα εγκρίθηκαν από το Γενικό Συμβούλιο της περιφερειακής κυβέρνησης.
Τα νέα στοιχεία
Το σχέδιο του Νέου Κοινωνικού Συμβολαίου αποτελείται από 134 άρθρα.
Το όνομα της «Αυτόνομης Διοίκησης Βόρειας και Ανατολικής Συρίας» άλλαξε σε «Δημοκρατική Αυτόνομη Διοίκηση Βόρειας και Ανατολικής Συρίας».
Ορισμένα σημαντικά στοιχεία που άλλαξαν παρατίθενται ως εξής:
Οι Περιφέρειες Αυτόνομης Διοίκησης θα αποτελούνται από μια ενιαία περιφέρεια και 7 καντόνια.
Το όνομα της Γενικής Συνέλευσης άλλαξε σε «Λαϊκή Συνέλευση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας».
Θα συσταθεί «Κεντρικό Γραφείο Προϋπολογισμού και Πληρωμών» και «Δικαστήριο για την Προστασία του Κοινωνικού Συμβολαίου».
Για την προστασία του Κοινωνικού Συμβολαίου θα γίνει σχηματισμός με την επωνυμία του Αρείου Πάγου.
«Ίδρυμα Παρατήρησης» ιδρύθηκε και βρίσκεται υπό τη Λαϊκή Συνέλευση.
Έγιναν διάφορες αλλαγές και στην ιεραρχική δομή της Επιτροπής των Δήμων. Ως εκ τούτου, η επωνυμία της Επιτροπής άλλαξε σε «Ένωση Κοινοτήτων και Δήμων».
Αντίδραση από κουρδικές ομάδες της αντιπολίτευσης
Η νέα μορφή διακυβέρνησης που εφαρμόστηκε στην περιοχή στο πλαίσιο του «Νέου Κοινωνικού Συμβολαίου» αντιμετωπίστηκε με αντίδραση από κουρδικές οργανώσεις και ομάδες, οι περισσότερες από τις οποίες λειτουργούσαν παράλληλα με τον πρώην Πρόεδρο της Περιφερειακής Κουρδικής Διοίκησης του Βορείου Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί.
Στις δηλώσεις που έγιναν, αναφέρθηκε ότι το όνομα «Κουρδιστάν» δεν αναφέρεται σε ούτε ένα άρθρο του νόμου 134 άρθρων.
Στις δηλώσεις, «Η διοίκηση του PKK στη Ροζάβα καταβάλλει προσπάθειες μέρα με τη μέρα για να μειώσει την κουρδική ταυτότητα στη Ροζάβα και να αφαιρέσει τις λέξεις Κουρδιστάν από νόμους και επίσημες συζητήσεις. Το PKK καταδικάζει τη Ροζάβα να γίνει χωρίς τη λέξη Κουρδιστάν μέσω οργανώσεων όπως το TEWDEM και το PYD στη Ροζάβα.
«Αυτός ο νόμος δεν είναι για τους Κούρδους»
Το Συριακό Κουρδικό Εθνικό Συμβούλιο (ENKS), το οποίο εκπροσωπείται από 11 μέλη στον 114μελή Εθνικό Συνασπισμό της Συριακής Αντιπολίτευσης και Επαναστατικών Δυνάμεων (SMDK) που υποστηρίζεται από την Τουρκία, το οποίο συγκεντρώνει τις ομάδες της αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος Μπασάρ Άσαντ υπό την ομπρέλα του, αντέδρασε επίσης στο γεγονός ότι το όνομα «Κούρδος» δεν περιλαμβανόταν στη Νέα Διοίκηση.


The Hellenic Information Team

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com