18.12.23

Από "μηχανής θεός" η Ινδία προσφέρει το πυραυλικό σύστημα Akash στην Αρμενία προστατεύοντας την από τα UAV του Αζερμπαϊτζάν Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο πυραυλικό σύστημα μικρού βεληνεκούς, ιδανικό για την Αρμενία εξαιτίας της ικανότητάς του να εμπλέκεται με πολλαπλούς στόχους ταυτόχρονα

Η EurAsian Times αναφέρει πως η Αρμενία έχει μετατραπεί σε έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές ινδικών όπλων. Πρόσφατες αναφορές προτείνουν πως η χώρα θα μπορούσε να αποκτήσει τον ινδικής παραγωγής πύραυλο εδάφους-αέρος Akash.Το Πολλά Υποσχόμενο Σύστημα Akash

Αν και κανείς δεν το έχει επιβεβαιώσει επίσημα εξαιτίας της φύσης των εν λόγω θεμάτων, έγγραφα προτείνουν πως έχει ήδη γίνει μία παραγγελία για το εν λόγω οπλικό σύστημα από τον αρμένικο στρατό.

Το Akash είναι ένα πυραυλικό σύστημα επιφάνειας-αέρος (SAM) μικρού βεληνεκούς που κατασκευάζεται από την εταιρεία Bharat Dynamics Limited για να προστατεύει ευαίσθητες περιοχές και σημεία από εναέριες επιδρομές. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κατασκευάστριας, το οπλικό σύστημα Akash μπορεί ταυτόχρονα να εμπλακεί με πολλαπλούς στόχους στην λειτουργία Group Mode ή στην λειτουργία Autonomous Mode. Το όπλο διαθέτει ενσωματωμένα χαρακτηριστικά Counter-Counter Measures (ECCM) και είναι τοποθετημένο πάνω σε μία κινητή πλατφόρμα.

Το ινδικό σύστημα μπορεί να εμπλακεί αποτελεσματικά με ελικόπτερα, μαχητικά τζετς και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) που πετούν σε εμβέλεια μεταξύ 4 και 25 χιλιομέτρων. Είναι ένα πλήρως αυτοματοποιημένο όπλο με γρήγορο χρόνο ανταπόκρισης μεταξύ εντοπισμού του στόχου και καταστροφής του, αναφέρει η διάσημη αμυντική σελίδα.

Ένα από τα σημαντικότερα ίσως χαρακτηριστικά του Akash που προωθούν ιδιαίτερα οι Ινδοί είναι η ανθεκτικότητά του σε ενεργές και παθητικές παρεμβολές. Παράλληλα, το σύστημα επιδεικνύει μεγάλο επίπεδο ευκινησίας, αφού μπορεί να μεταφερθεί είτε μέσω σιδηροδρομικής γραμμής είτε οδικώς, αρκετά γρήγορα. Το 82% των εξαρτημάτων του παράγονται εγχώρια στην Ινδία, ωστόσο τα έτη 2026 με 2027 το Νέο Δελχί σκοπεύει να αυξήσει το ποσοστό αυτό στο 93%.

Ιδανικό για τον Αρμένικο Στρατό

Επίσημες δηλώσεις της κατασκευάστριας εταιρείας υπονοούν πως έχει ήδη λάβει παραγγελίες για το σύστημα Akash, ενώ η EurAsian Times εκτιμά πως ο πιο ρεαλιστικός πελάτης για το σύστημα αυτό είναι η Αρμενία. 

https://www.pentapostagma.gr