17.12.23

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοινώνει ότι ανακάλυψε «το μεγαλύτερο τούνελ» κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας

 

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σήμερα (17/12) ότι ανακάλυψε στη διάρκεια επίθεσης «τη μεγαλύτερη σήραγγα» που έχει κατασκευασθεί ποτέ από τη Χαμάς κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας και η οποία εκβάλλει μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από το έδαφός του !

Φωτογράφος του AFP, που έλαβε άδεια να μεταβεί στο σημείο, εντόπισε ότι οι διαστάσεις της είναι τέτοιες, ώστε μικρά οχήματα να μπορούν να κυκλοφορήσουν μέσα σε αυτήν.

«Αυτό το μαζικό δίκτυο σηράγγων, που χωρίζεται σε πολλές διακλαδώσεις, εκτείνεται για περισσότερα από 4 χιλιόμετρα και φθάνει μόλις 400 μέτρα από το σημείο διέλευσης Ερέζ» ανάμεσα στο Ισραήλ και το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τον IDF.

Οι ισραηλινές δυνάμεις επεσήμαναν πως κόστισε εκατομμύρια ευρώ και η κατασκευή του διήρκεσε χρόνια υπό τη διεύθυνση του Μοχάμεντ Σινουάρ, αδελφού του Γιαχία Σινουάρ, επικεφαλής της Χαμάς που θεωρείται ο «ενορχηστρωτής» της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Η σήραγγα διαθέτει ένα σύστημα σωληνώσεων, ηλεκτρισμό, εξαερισμό, υπονόμους, δίκτυα επικοινωνίας και σιδηροδρομικές γραμμές. Το έδαφος αυτής είναι από πηλό και οι τοίχοι από οπλισμένο σκυρόδεμα, εκτός από το άνοιγμα, όπου ενισχύεται από έναν μεταλλικό κύλινδρο διαμέτρου περίπου ενάμισι εκατοστού.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι ανακάλυψε μεγάλο αριθμό όπλων έτοιμων για χρήση σε περίπτωση επίθεσης από τη Χαμάς.

«Η Χαμάς επένδυσε σταθερά και σκόπιμα τεράστια χρηματικά ποσά και πόρους σε τρομοκρατικές σήραγγες που έχουν έναν και μοναδικό σκοπό: Να επιτεθεί στο κράτος του Ισραήλ και στους κατοίκους του», σημείωσε ο Αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

«Αυτό το στρατηγικό δίκτυο σηράγγων επίθεσης (…) κατασκευάσθηκε επί τούτου κοντά σε ένα σημείο διέλευσης που σκοπός του ήταν να επιτρέψει στους κατοίκους της Γαζας να μεταβαίνουν στο Ισραήλ για να εργασθούν και να λαμβάνουν ιατρική φροντίδα», προσέθεσε.

«Για τη Χαμάς, η επίθεση στον λαό του Ισραήλ εξακολουθεί να είναι προτεραιότητα σε σχέση με την υποστήριξη που δίνεται στον λαό της Γάζας», εκτίμησε.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως ανακάλυψε περισσότερα από 800 φρεάτια που οδηγούσαν σε σήραγγες, 500 από τα οποία είχαν καταστραφεί.

https://www.newsbomb.gr