2.12.23

Το ρήμα «μοιράζομαι» χρησιμοποίησε ο Ερντογάν για το Αιγαίο!


Μετά τις αλλεπάλληλες ΝΟΤΑΜ διχοτομήσεως του Αρχιπελάγους για επιχειρήσεις ερεύνης και διασώσεως και την έγερση μειονοτικού ζητήματος για Θράκη και Δωδεκάνησα, νέο κτύπημα από την Άγκυρα! – Παραμονές της 7ης Δεκεμβρίου
«ΠΡΟΣΕΡΧΟΜΑΣΤΕ στον διάλογο χωρίς όμως να είμαστε αφελείς» εδήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης απαντώντας σε ερώτηση για την επικειμένη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Προς στιγμήν η διατύπωσις αυτή προεκάλεσε ικανοποίηση. Την οποία ανέτρεψε αυτό που είπε αμέσως εν συνεχεία. Ότι δηλαδή «θέλουμε να συνεχιστεί η αποτύπωση του βελτιωμένου κλίματος»! Διερωτώμθα εάν ο κ. Μαρινάκης παρακολουθεί τις δηλώσεις και την εν γένει συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και άλλων επισήμων από την γείτονα.
Διότι αν τις παρακολουθεί και παρά ταύτα νομίζει ότι το κλίμα στις σχέσεις μας με την Τουρκία είναι «βελτιωμένο», διερωτώμεθα, πράγματι, αν είναι «αφελής».
Μόλις χθες ο Τούρκος Πρόεδρος «μοίρασε» το Αιγαίο. «Μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος ως δύο χώρες που μοιράζονται το ίδιο κλίμα και την ίδια θάλασσα» είπε ο Ερντογάν, σχετικά με την επικειμένη επίσκεψή του, απευθυνόμενος προς την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Και θα μπορούσαν τα λόγια αυτά να εκληφθούν ως χείρα φιλίας. Και έτσι ίσως να τα εκλαμβάνει κάποιος που δεν γνωρίζει τους Τούρκους και τις ανατολίτικες πονηριές τους. Όταν όμως η Τουρκία καταθέτει αλλεπάλληλες ΝΟΤΑΜ διά των οποίων είτε αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία είτε διχοτομεί το Αιγαίο όσον αφορά στις επιχειρήσεις ερεύνης και διασώσεως, ποία χείρα φιλίας μπορεί να περιμένουμε από αυτήν; Πόσω μάλλον όταν, πέραν των ζητημάτων αυτών, εγείρει το μεινοτικό όχι μόνον στην Θράκη, αλλά και στα Δωδεκάνησα, που βλέπουν ορισμένοι «βελτιωμένο κλίμα»;
Τα μέλη της ελληνικής Κυβερνήσεως δεν δικαιολογούνται να παρερμηνεύουν τα λόγια του Ερντογάν. Ο οποίος ήξερε πολύ καλά τι έλεγε. Ενώ η 7η Δεκεμβρίου, η ημέρα του ανωτάτου ελληνο-τουρκικού συμβουλίου πλησιάζει, ο Τούρκος Πρόεδρος ομίλησε για «μοίρασμα» του Αιγαίου. Και το έθεσε μάλιστα ως τετελεσμένο. Περιέγραψε την Ελλάδα και την Τουρκία ως «δύο χώρες που μοιράζονται την ίδια θάλασσα.»
Ε, λοιπόν, αυτό είναι ανακριβές. Το μόνο που μοιραζόμαστε με την Τουρκία είναι οι θαλάσσιες ζώνες μεταξύ των νησιών μας στο Ανατολικό Αιγαίο και των μικρασιατικών παραλίων, όπου η κυριαρχία των δύο κρατών ορίζεται με βάση τις μέσες γραμμές. Το μέγιστο δηλαδή κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας στην καθ’ ημάς θάλασσα εκτείνεται το πολύ μέχρι τα έξι μίλια των χωρικών υδάτων της, στα σημεία όπου δεν παρεμβάλλεται ελληνικό νησί, οπότε τα δικαιώματά της περιορίζονται στην μέση γραμμή. Η υφαλοκρηπίς βεβαίως είναι άλλο ζήτημα. Όμως αυτή δεν είναι οριοθετημένη, και τούτο με ευθύνη της Αγκύρας, η οποία ουδέποτε προσήλθε ειλικρινώς σε διάλογο για το ζήτημα αυτό. Πάντα θέλει να βάζει στο τραπέζι πληθώρα ζητημάτων και διεκδικήσεων, αποτρέποντας την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Έτσι και την μοναδική διευθέτηση για «μοίρασμα» (υπό την έννοια της οικονομικής εκμεταλλεύσεως) του Αιγαίου δεν υφίσταται, διότι η Τουρκία δεν θέλει να υφίσταται.
Ούτε σε ζητήματα που άπτονται της προστασίας της ανθρώπινης ζωής επιδεικνύει η Τουρκία σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο. Δεν έχουν περάσει ούτε δύο ημέρες από την τελευταία παρέμβασή της σε επιχείρηση ερεύνης-διασώσεως, κατά τρόπον που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην έκβασή της. Αναφερόμαστε στο ναυάγιο του πλοίου «Raptor», όπου η Τουρκία αμφισβήτησε την αρμοδιότητα του ελληνικού Κέντρου Συντονισμού, σε μια περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου, δέκα και πλέον μίλια από τις ακτές της Τουρκίας.
Τέτοιες ενέργειες επιβεβαιώνουν την γνωστή κακοπιστία της Τουρκίας, την οποία μόνον αφελείς επιμένουν να μην αναγνωρίζουν. Τα έργα της γείτονος δεν συμβαδίζουν με τις δηλώσεις των Τούρκων επισήμων, που όταν δεν είναι διττής αναγνώσεως, όπως η «διαπίστωσις», ότι «μοιραζόματε» το Αιγαίο, ακούγονται μάλλον αγαθές. Είπε χθες ο Ερντογάν: «Είναι φυσικό να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των χωρών. Το κυριώτερο είναι η βούληση για την επίλυσή τους, χωρίς να μετατραπούν σε αδιέξοδο. Αυτή είναι η προσέγγισή μας για την επίσκεψη στην Ελλάδα, την οποία σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε στις 7 Δεκεμβρίου. Διαφωνίες είχαμε χθες και θα έχουμε και σήμερα. Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος ως δύο χώρες που μοιράζονται το ίδιο κλίμα και την ίδια θάλασσα. Υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία μπορούμε να βελτιώσουμε την συνεργασία μας. Ελπίζω ότι το ταξίδι μας θα οδηγήσει στο άνοιγμα μιάς νέας σελίδας για τις χώρες μας».
Πράγματι, υπάρχουν πολλά πεδία βελτιώσεως. Και το πρώτο είναι η εκμετάλλευσις του υποθαλασσίου πλούτου της ανατολικής Μεσογείου. Το πρώτο βήμα για την επίτευξη του οποίου θα ήταν να ακυρώσει η Τουρκία το παράνομο μνημόνιο που έχει υπογράψει με την Λιβύη. Αυτή θα ήταν πράγματι κίνησις καλής θελήσεως και θα δικαιολογούσε την βούληση των Αθηνών να προχωρήσουν σε συνομιλίες. Υπό διαφορετικές συνθήκες, φοβούμεθα ότι θα οδηγηθούμε σε επισημοποίηση του «μοιράσματος» του Αιγαίου το οποίο ήδη θεωρεί τετελεσμένο ο Ταγίπ Ερντογάν…

Πηγή: estianews.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com