2.12.23

Εξαίρεση του ρωσικού χάλυβα από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις ζητά η Τσεχία - Όλα κάπως έτσι ξεκινούν...


Από Aneta Zachová | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη
Ο Síkela επιβεβαίωσε το αίτημα εξαίρεσης στο Συμβούλιο στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα για τις εισαγωγές βαρέων χαλυβδοελασμάτων. [Shutterstock/industryviews]
Το αίτημα για εξαίρεση από τις εισαγωγές ρωσικού χάλυβα μέχρι το 2028 επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχίας Jozef Síkela, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον σημερινό Ρώσο προμηθευτή.
Ο Síkela επιβεβαίωσε το αίτημα εξαίρεσης στο Συμβούλιο στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα για τις εισαγωγές βαρέων χαλυβδοελασμάτων.
«Στην τρέχουσα κατάσταση στον κατασκευαστικό κλάδο, στην κατασκευή γεφυρών, για παράδειγμα, δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς αυτά», δήλωσε ο Síkela στους δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας.
Η Τσεχία είναι αισιόδοξη και αναμένει ότι η εξαίρεση θα χορηγηθεί.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι θα διατηρηθεί η προσέγγιση ότι οι κυρώσεις πρέπει να βλάπτουν πρωτίστως αυτόν στον οποίο απευθύνονται και όχι αυτόν που τις εφαρμόζει και ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση θα είμαστε ικανοποιημένοι», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι μόνο λίγοι προμηθευτές παράγουν πλέον χαλυβδοέλασμα.
Σημείωσε επίσης ότι η χώρα αναζητά άλλες λύσεις, αλλά δεν υπάρχουν καλές λύσεις τώρα στο τραπέζι. Παραδέχθηκε επίσης ότι ορισμένοι προμηθευτές έχουν έδρα την Κίνα, αλλά τα προϊόντα τους δεν είναι αρκετά υψηλής ποιότητας και οι προμήθειες είναι αναξιόπιστες.
Η ισχύουσα εξαίρεση θα διαρκέσει μόνο μέχρι το επόμενο έτος, αν και, όπως και το Βέλγιο και η Ιταλία που ζητούν εξαίρεση, η Τσεχία επιθυμεί εξαίρεση για τις εισαγωγές ρωσικού χάλυβα μέχρι το 2028, ανέφερε το Τσεχικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ενώ το αίτημα για εξαίρεση υποβλήθηκε μετά από διαβουλεύσεις με εκπροσώπους της χαλυβουργίας, ο Marek Vošahlík του Υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου επισήμανε ότι η ετήσια κατανάλωση χάλυβα της τσεχικής βιομηχανίας είναι περίπου 500.000 τόνοι μέχρι το 2024.
Η Jana Dronská, εκπρόσωπος της Vítkovice Steel, δήλωσε στο Τσεχικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι εάν λήξει η απαλλαγή, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κρίση την κατασκευαστική βιομηχανία ή την αυτοκινητοβιομηχανία.

Πηγή: euractiv.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com