2.11.23

Το Ιράν δοκιμάζει αντίγραφο περιπλανώμενων πυρομαχικών του αμερικανικού Switchblade 300 που το ονόμασε Sina Ο ιρανικός στρατός πραγματοποιεί τις πρώτες δοκιμές εκτόξευσης με πυρομαχικά Σίνα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης. (Πηγή εικόνας FARNEWS)https://www.tasnimnews.com/en/news/2023/10/28/2979232/loitering-munitions-hit-targets-in-iranian-army-drill
Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησε το Πρακτορείο Ειδήσεων Tasnim στις 28 Οκτωβρίου 2023, η χερσαία δύναμη του ιρανικού στρατού εκτέλεσε επιτυχώς μια σειρά από χτυπήματα ακριβείας χρησιμοποιώντας πυρομαχικά περιπλανώμενων Sina και Fateh της χώρας κατά τη διάρκεια του πολεμικού παιχνιδιού Eqtedar (Power) 1402. Το Sina φαίνεται να είναι αντίγραφο του αμερικανικού Switchblade 300.
To Fateh φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία, προσοχή γιατί υπάρχει και βαλλιστικός πύραυλος ο Fateh-110!
Το πολεμικό παιχνίδι, το οποίο περιελάμβανε σύνθετους ελιγμούς και στρατηγικές επιχειρήσεις, ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτο για την αποτελεσματική ανάπτυξη των Sina και Fateh, δύο τύπων ιρανικής κατασκευής πυρομαχικών περιπλανώμενων, γνωστών επίσης στην καθομιλουμένη ως αυτοκτονικά ή εκρηκτικά drones. Αυτά τα προηγμένα οπλικά συστήματα απέδειξαν την αποτελεσματικότητά τους καταστρέφοντας με ακρίβεια τόσο σταθερούς όσο και κινούμενους επίγειους στόχους εντός εμβέλειας 10 χιλιομέτρων.

Τα πυρομαχικά Sina και Fateh αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό άλμα στη στρατιωτική τεχνολογία του Ιράν. Εξοπλισμένα με κεφαλές που κυμαίνονται από 300 έως 1.000 γραμμάρια, αυτά τα drones είναι ικανά να περιπλανώνται παθητικά στον αέρα για διάρκειες από 10 έως 15 λεπτά. Αυτό το χαρακτηριστικό τους επιτρέπει να ερευνούν σχολαστικά μια συγκεκριμένη περιοχή πριν εντοπίσουν και χτυπήσουν διάφορους στόχους, συμπεριλαμβανομένων των εχθρικών συγκεντρώσεων, με αξιοσημείωτη ακρίβεια κατά τη διάρκεια σεναρίων επίγειας μάχης.


Ο σχεδιασμός του ιρανικού πυρομαχικού Sina loitering φαίνεται να μοιάζει πολύ με το αμερικανικής κατασκευής Switchblade 300, το οποίο είναι εξοπλισμένο με μικρά φτερά που βρίσκονται στο μπροστινό και το πίσω κάτω μέρος της κύριας ατράκτου. Κατά τη φάση εκτόξευσης από τον εκτοξευτήρα σωλήνων, τα φτερά αναπτύσσονται και τα πυρομαχικά προωθούνται από έναν ηλεκτρικό κινητήρα που είναι τοποθετημένος στο πίσω μέρος της ατράκτου.

Το βεληνεκές του περιπλανώμενου πυραύλου αυτοκτονίας «Sina» είναι 5 χιλιόμετρα και η διάρκεια πτήσης του είναι 8 λεπτά. Αυτός ο πύραυλος μπορεί να στοχεύσει συγκεντρώσεις εχθρικών μονάδων πεζικού και οχημάτων. Τροφοδοτείται από ηλεκτρικό κινητήρα και ο τύπος της κεφαλής του είναι σκάγια EFP (Explosively Formed Penetrator), τα οποία μπορούν να καθοδηγηθούν τόσο χειροκίνητα όσο και αυτόματα.


Η επιτυχής ανάπτυξη αυτών των εγχώριων όπλων κατά τη διάρκεια της άσκησης Eqtedar 1402 στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα για την αυξανόμενη αυτοδυναμία του Ιράν στην αμυντική τεχνολογία. Η ικανότητα ανάπτυξης και αποτελεσματικής χρήσης τέτοιων προηγμένων συστημάτων υποδηλώνει σημαντική ενίσχυση των στρατηγικών και τακτικών δυνατοτήτων της χώρας.

Καθώς ο ιρανικός στρατός συνεχίζει να βελτιώνει και να επεκτείνει το οπλοστάσιό του με όπλα εγχώριας παραγωγής, το πολεμικό παιχνίδι Eqtedar 1402 αποτελεί απόδειξη της αποφασιστικότητας του έθνους να ενισχύσει τους αμυντικούς μηχανισμούς του. Αυτή η εξέλιξη είναι πιθανό να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δυναμική της περιφερειακής ασφάλειας και στον ρόλο του Ιράν ως βασικού στρατιωτικού παράγοντα στη Μέση Ανατολή. Προσοχή στο όνομα γιατί υπάρχει και ο Sina-7 που είναι πύραυλος επιφανείας και η ονομασία των πυραυλακάτων του Ιρανικού Ναυτικού.

Οι φωτογραφίες με τα εκατοντάδες περιπλανώμενα πυρομαχικά, τους πυραύλους κρουζ και τους βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν είναι ο αποτρεπτικός παράγοντας για να μην το χτυπήσουν.


Πηγή: https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2023/11/switchblade-300-sina.html

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com