22.11.23

Ισραήλ: Εγκρίνεται η συμφωνία για την απελευθέρωση 50 ομήρων


οι όμηροι θα απελευθερωθούν σταδιακά», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε δηλώσεις του κατά την έναρξη της κυβερνητικής συνεδρίασης στο Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε μετά τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Πολέμου και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αναφερόταν στη συμφωνία που αναμένεται να εγκριθεί και αφορά στην απελευθέρωση τουλάχιστον 50 ομήρων –παιδιά και γυναίκες– με αντάλλαγμα μια κατάπαυση του πυρός 4-5 ημερών και την απελευθέρωση 150-300 Παλαιστίνιων κρατουμένων.

«Δεν θα σταματήσουμε μετά την κατάπαυση του πυρός. Υπάρχουν ανοησίες εκεί έξω ότι μετά την κατάπαυση του πυρός για να επιστρέψουμε τους ομήρους θα σταματήσουμε τον πόλεμο. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως είμαστε σε πόλεμο και θα συνεχίσουμε τον πόλεμο μέχρι να επιτύχουμε όλους τους στόχους μας: Την εξάλειψη της Χαμάς, την επιστροφή όλων των ομήρων και την εγγύηση ότι δεν θα υπάρξει απειλή για το Ισραήλ στη Γάζα», πρόσθεσε.

Ο Νετανιάχου σημείωσε επίσης ότι όλοι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας υποστηρίζουν πλήρως τη συμφωνία, που «θα επιτρέψει στον στρατό μας να προετοιμαστεί για τη μάχη», η οποία «θα συνεχισθεί μέχρι να πετύχουμε όλους τους στόχους μας».

Ο υπουργός Πολέμου Μπένι Γκαντζ μίλησε επίσης στην έναρξη της συνάντησης, λέγοντας ότι το περίγραμμα της συμφωνίας «είναι δύσκολο και επώδυνο από ανθρώπινη άποψη, αλλά είναι η σωστή συμφωνία», καθώς είναι το «πρώτο βήμα για την επιστροφή των ομήρων».

Σχολιάζοντας τη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων, ο Νετανιάχου είπε ότι «η κυβέρνησή μας βρέθηκε αντιμέτωπη με μία δύσκολη απόφαση απόψε, αλλά είναι η σωστή».

Συμπλήρωσε δε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν συνέδραμε στη βελτίωση της συμφωνίας, ώστε να περιλαμβάνει περισσότερους ομήρους. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής συνεδρίασης για την έγκριση της συμφωνίας ομήρων ο Νετανιάχου κατέστησε σαφές ότι το περίγραμμα της συμφωνίας περιλαμβάνει επισκέψεις από τον Ερυθρό Σταυρό σε ομήρους που δεν έχουν ακόμη απελευθερωθεί, καθώς και την προμήθεια φαρμάκων.

Προηγήθηκε ένας κύκλος συνεδριάσεων προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία με τη Χαμάς. Αρχικά συνεκλήθη το Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο, ακολούθησε το Συμβούλιο Ασφαλείας και κατόπιν η συνεδρίαση της κυβέρνησης με διευρυμένη σύνθεση, στην οποία πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη το βράδυ της Τρίτης, η Ισλαμική Τζιχάντ ανακοίνωσε τον θάνατο ενός από τους Ισραηλινούς ομήρους που κρατούσε. «Εκδηλώσαμε προηγουμένως την προθυμία μας να την απελευθερώσουμε για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά ο εχθρός καθυστέρησε και αυτό την οδήγησε στον θάνατό της», ανέφεραν οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς στο Telegram.

https://www.kathimerini.gr