19.11.23

ΣΥΡΙΖΑ: Ένας μαξιλαροπόλεμος αξίας 37 δισ.!

Σοφία Βούλτεψη

«ΟΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, ρύθμισε το χρέος και άφησε μαξιλάρι 37 δισ.»: Πόσες φορές το έχουμε ακούσει αυτό; Ακουγόταν σαν τραγούδι από τα χείλη όλων των στελεχών του κόμματος από το 2018. Μόνο λίγοι και μόνο εκεί προς το τέλος ψιθύρισαν κάπως την αμφιβολία τους, μήπως και συγκρατήσουν το κύμα φυγής. Τώρα, η συζήτηση επανέρχεται – από την ανάποδη. Αποδεικνύοντας ότι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι γυρίζει συνεχώς γύρω από την ουρά του.

Αλλά και κάτι ακόμη: Ακόμη και όταν διαφωνούν, ακόμη και όταν οδηγούνται σε διάσπαση, δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν μια ολοκληρωμένη σοβαρή συζήτηση για τα αίτια της ήττας.

Με αποτέλεσμα να γκρεμίζουν οι ίδιοι όλα τα αφηγήματά τους – και μάλιστα αυτό πάνω στο οποίο στήριξαν το κορυφαίο των αφηγημάτων τους που ήταν η έξοδος από τα μνημόνια. Για την ακρίβεια… την έξοδο από το δικό τους μνημόνιο, διότι από τα άλλα θα είχαμε βγει από το 2015, όταν βρέθηκαν στην εξουσία χάρη στην άλλη μεγάλη απάτη (αυταπάτη την είπαν μετά) ότι θα έσχιζαν τα μνημόνια και θα ήταν ντάλα μεσημέρι.

Μέσα σ’ αυτήν τη σύγχυση, στον χορό μπήκε και ο κ. Κασσελάκης, που ξαφνικά θυμήθηκε τα 37 δισ. – για την ακρίβεια τα θύμισε ο ίδιος στον κόσμο – προφανώς καθοδηγούμενος από τους Πολάκη και Παππά, που κι’ αυτοί πολύ αργά το είχαν θυμηθεί. Μέσα στην τρικυμία εν κρανίω και ποτηρίω ξέχασαν πως αποδομούν το βασικό επιχείρημα του ίδιου του κ. Τσίπρα. 

Στη δε συνέντευξή του στο Νίκο Χατζηνικολάου και τον Αντέννα, ο κ. Κασσελάκης είπε την περασμένη Πέμπτη πως ο Τσακαλώτος ευθύνεται για τα 37 δισ., γιατί ο Τσίπρας είχε – αυτό περίπου είπε – άλλες δουλειές και δεν προλάβαινε να ασχοληθεί!

«Καλά, δεν αποφάσιζε μόνος του ο Τσακαλώτος», επέμεινε ο Χατζηνικολάου.

«Δηλαδή ο κ. Τσίπρας που έκανε χίλια πράγματα, πρέπει εκείνος να κάνει οικονομετρία με τον κ. Σόιμπλε;», επέμεινε και ο Κασσελάκης.

Και ξανά ο Χατζηνικολάου (για να λάβει ως απάντηση κάτι φληναφήματα ανάξια αναφοράς): 

«Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών χωρίς έγκριση από τον πρωθυπουργό να πάρει τόσο μεγάλες αποφάσεις για τη χώρα; Εγώ το αμφισβητώ αυτό».

Απίθανα πράγματα! Μύλος κανονικός!

Σ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας, ο ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα, έκανε φασαρία και δήθεν αναζητούσε τα 37 δις που δήθεν ξόδευε η κυβέρνηση, λες και έκτοτε δεν υπήρξαν άλλα έσοδα για το Κράτος. Και παραπονιόνταν ότι αυτοί μάζεψαν τα λεφτά με αποτέλεσμα να χάσουν και η κυβέρνηση τα… πέταγε από το παράθυρο επειδή αυτοί τα είχαν μαζέψει!

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι τα ταμεία του κράτους όχι μόνο δεν άδειασαν, αλλά συνέχισαν να έχουν αυτό το ποσό για το οποίο σκόπιμα προσπαθούσαν να πείσουν τον κόσμο ότι βρίσκεται κάπου ακίνητο, χωρίς εκροές και εισροές!

Και ξαφνικά, την εβδομάδα που πέρασε, όλοι είχαν να πουν κάτι για να υπερασπιστούν ή να αποδομήσουν τα περίφημα 37 δις, επιδιδόμενοι σε έναν άνευ προηγουμένου μαξιλαροπόλεμο. Η επιλογή των δηλώσεων είναι εντελώς ενδεικτική, διαφορετικά θα έπρεπε να εκδώσουμε… τόμο!

Όλα γνωστά από την «καθαρή έξοδο» του 2018

Με τη διαφορά ότι νομίζαμε πως αυτά είχαν λυθεί από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα. Με δεκάδες, εκατοντάδες δηλώσεις επί πέντε χρόνια και βάλε. Από την λεγόμενη «καθαρή έξοδο» του Αυγούστου 2018, η οποία επετράπη υπό τον όρο ότι θα υπήρχε ένα ποσό που θα χρηματοδοτούσε τις ανάγκες της χώρας μετά την έξοδο από τα μνημόνια, στις 20 Αυγούστου 2018.

Οπότε, από τη ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο του 2018, ο κ. Τσίπρας μίλησε για «ένα μαξιλάρι ρευστότητας, που αυτή τη στιγμή είναι κοντά στα 30 δισ. ευρώ και διασφαλίζει για τα επόμενα 2,5 χρόνια, ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να βγει στις αγορές σε περιόδους όπου οι αγορές βρίσκονται σε αναταράξεις, προκειμένου να αποπληρώσει τα χρέη της για τα επόμενα 2,5 χρόνια. Αυτό είναι το μαξιλάρι ρευστότητας».

Τότε, ούτε ο κ. Παππάς είχε πρόβλημα, όταν έλεγε στον Real Fm: «Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει "παρκαρισμένο" το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της σε θεσμικό επίπεδο και υπάρχει και το λεγόμενο "μαξιλάρι"».

Ούτε κανένας άλλος είχε πρόβλημα όταν άκουγαν τον κ. Τσίπρα να εκθειάζει το μαξιλάρι από το βήμα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, στις 13 Οκτωβρίου 2018…

Προεκλογική περίοδος 2019: Μαξιλάρι εναντίον… ΔΝΤ

14/05/2019. Συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα, στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA και τον Αντώνη Σρόιτερ: «Έχουμε μία ρευστότητα που μαζί με το μαξιλάρι του ESM είναι περίπου στα 30 δισ. Τα 15 από αυτά είναι δικά μας χρήματα. Δεν μας τα δώσανε οι ξένοι. Και με βάση αυτά τα χρήματα διώχνουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πληρώνουμε τα πιο ακριβά δάνεια, με βάση αυτά τα χρήματα μπορούμε σήμερα να σχεδιάσουμε για την επόμενη τετραετία».

27/06/2019. Ομιλία Τσίπρα στη Δραπετσώνα: «Εξασφαλίσαμε ισχυρό μαξιλάρι ρευστότητας πάνω από τριάντα δισ.».

Περίοδος αντιπολίτευσης: Σανίδα σωτηρίας

06/11/2019. Νίκος Παππάς ως τομεάρχης Οικονομίας στο Κόκκινο: «Το δημοσιονομικό “μαξιλάρι” που διαμόρφωσε η δική μας διακυβέρνηση, δεν πρέπει να πειραχτεί». Μετά, ως υποψήφιος πρόεδρος, έλεγε ότι το μαξιλάρι έπρεπε να είναι μικρότερο…

16/03/2020. Δήλωση Τσίπρα: «Και κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει πως αν η Ελλάδα σώθηκε μια φορά με την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια που καταφέραμε το καλοκαίρι του '18, μετά από 8 ολόκληρα χρόνια ακραίας λιτότητας, σήμερα μπορεί να σωθεί και για δεύτερη φορά, χάρη στην επιλογή να δημιουργήσουμε το μαξιλάρι ασφαλείας των 35 δισ. ευρώ. Αυτό το μαξιλάρι μπορεί να αποτελέσει τη σανίδα σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».

27/10/2020. Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε θωρακισμένη την ελληνική οικονομία με το μαξιλάρι ρευστότητας 37 δισ. ευρώ. Ακριβώς επειδή υπάρχει αυτό το μαξιλάρι και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ ρύθμισε το χρέος, μπορεί η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη σήμερα να έχει πρόσβαση στις αγορές με χαμηλά επιτόκια. Εάν δεν υπήρχε το μαξιλάρι του ΣΥΡΙΖΑ, όχι 16 δισ. αλλά ούτε μισό ευρώ δεν θα μπορούσε να έχει αντλήσει η χώρα επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ θα είχε ήδη συντελεστεί ολοκληρωτική οικονομική και κοινωνική καταστροφή από την πανδημία».

28/05/2021, Τσίπρας στη Βουλή: «Τα χρήματα αυτά ανήκουν στον ελληνικό λαό βεβαίως, αλλά με χρηστή διαχείριση τη δική μας είναι εκεί για να προστατεύουν την εθνική οικονομία».

Την ίδια μέρα ο Νάσος Ηλιόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μείωσε κατά 10 μονάδες την ανεργία, ενώ δημιούργησε το δημοσιονομικό μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ, που τώρα είναι ασπίδα δημοκρατίας για να χαράζει πολιτικές η εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση».

29/06/2021. Αλέξης Τσίπρας στον ΣΕΒ: «Ένα μαξιλάρι δημοσιονομικής ασφάλειας 37 δισ. ευρώ για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία».

06/09/2021. Αλέξης Τσίπρας στο Όπεν και στην Πόπη Τσαπανίδου με… φόρα: «Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ρυθμίσαμε το χρέος, έχουμε 37 δισ. στα Ταμεία, το μαξιλάρι στο οποίο κοιμάται ήσυχα ο κ. Μητσοτάκης. Αν δεν είχαμε κάνει όλα αυτά δεν θα υπήρχε σήμερα η ελληνική οικονομία».

19/09/2021. Όλγα Γεροβασίλη, «Ναυτεμπορική»: «Τα 37 δισ. που παραδώσαμε, αποτέλεσαν το "μαξιλάρι" που απορρόφησε τους κραδασμούς των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης».

16/04/2022. Ο Τσακαλώτος απαντά στον Πολάκη από το βήμα του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ: «Το μαξιλάρι δεν το αφήσαμε στη ΝΔ αλλά στον ελληνικό λαό».

14/10/2022, Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ρυθμίσει το χρέος και δεν είχε αφήσει το μαξιλάρι, θα ήμασταν ήδη από τις αρχές της πανδημίας σε κρίση χρέους».

23/10/2022, Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ: «Αν δεν υπήρχε αυτό το περιβόητο μαξιλάρι, για το οποίο έχει υπάρξει κριτική γόνιμη ότι θα μπορούσε να ήταν μικρότερο, αλλά δεν υπήρχε, η χώρα θα ήταν ξανά αν όχι σε μνημόνιο, σε γραμμή στήριξης από την περίοδο της πανδημίας». Εκεί δεν ήταν οι Παππάς και Πολάκης; Έκαναν πως δεν άκουγαν;

Προεκλογική περίοδος 2023: Με το κεφάλι έξω από το νερό

Ο κ. Τσίπρας και οι περί αυτών πέρασαν όλη την προεκλογική περίοδο επαναλαμβάνοντας ότι… βγήκαμε από το βραχνά των μνημονίων χάρη στο μαξιλάρι ασφαλείας των 37 δισ. Μάλιστα, κατηγορούσε τον Μητσοτάκη ότι τάχα διαφήμιζε ως… δικό του το μαξιλάρι!

Ενδεικτικά: 

23/01/2023, δήλωση Τσακαλώτου όπου αποκαλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη… μικρόψυχο: «Το πώς φτιάχτηκε το μαξιλάρι, το γιατί φτιάχτηκε, το έχουμε αναλύσει εκτενώς. Είναι στη δημόσια σφαίρα. Αν δεν το έχει ακόμα καταλάβει ας διαβάσει το βιβλίο που πρόσφατα εκδώσαμε με την τότε διαπραγματευτική ομάδα. Το «Με την Πλάτη στον Τοίχο». Αν δεν μπορεί ολόκληρο ας διαβάσει μόνο τις σελίδες 80-83». Τις οποίες προφανώς δεν διάβασε ο Κασσελάκης!

06/02/2023. Αλέξης Τσίπρας από την Θεσσαλονίκη: «Αφήσαμε ένα μαξιλάρι ασφαλείας 37 δισεκατομμυρίων ευρώ, χάρη στο οποίο η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται σήμερα στις αγορές χρήματος και όχι σε νέα μνημόνια». (Το ίδιο ακριβώς copy paste είχε πει και τρεις μέρες νωρίτερα στην Πάτρα).

10/04/2023. Αλέξης Τσίπρας, συνέντευξη στο Σταρ και τη Μάρα Ζαχαρέα: «Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι η χώρα σήμερα δεν βρίσκεται στις συνθήκες της χρεοκοπίας που την παραλάβαμε το 2015. Και εν πάση περιπτώσει, μέσα από πολύ δύσκολες συνθήκες, νομίζω ότι ήταν ένα μικρό επίτευγμα αυτό που καταφέραμε εμείς, που άλλες κυβερνήσεις, 2-3 διαδοχικές πιο πριν δεν το κατάφεραν, να τη βγάλουμε από τα μνημόνια, να ρυθμίσουμε το δημόσιο χρέος και να αφήσουμε στα δημόσια Ταμεία και 37 δισεκατομμύρια ως ένα μαξιλάρι το οποίο σήμερα μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να μπούμε στις αγορές».

28/04/2023. Αλέξης Τσίπρας, συνέντευξη στην τηλεόραση του ΚΟΝΤΡΑ και τη δημοσιογράφο Νατάσα Γιάμαλη: «Η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, από την κρίση το 2019, χάρη στις προσπάθειες που έκανε ο ελληνικός λαός αλλά και μια κυβέρνηση που κατάφερε, μετά από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες τριών κυβερνήσεων, να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια κρατώντας την κοινωνία όρθια. Και κυρίως να ρυθμίσει το χρέος, να επαναφέρει αναπτυξιακούς ρυθμούς, να ξαναβγάλει την οικονομία στις αγορές και να έχουμε 37 δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία ως ένα μαξιλάρι ασφαλείας, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να δανειζόμαστε».

Προφανώς ο κ. Κασσελάκης δεν παρακολουθούσε πάντα τον προκάτοχό του, τον οποίο παραλλήλως δεν παραλείπει να εκθειάζει…

9/05/2023, ανακοίνωση του κόμματος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, ρύθμισε το χρέος και άφησε μαξιλάρι 37 δις».

7/06/2023, ομιλία Τσίπρα κατά την παρουσίαση του προγράμματος του κόμματος «Ελλάδα 2027: Επτά βήματα για Δίκαιη Κοινωνία και Ευημερία για Όλους: «Και δεν ξέρουν αυτοί που βγάλανε, εμείς δηλαδή, τη χώρα από την κρίση. Που αφήσαμε 37 δισ. στα δημόσια ταμεία, που ρυθμίσαμε το δημόσιο χρέος, που αφήσαμε τη χώρα με το κεφάλι έξω από το νερό».

Τσακαλώτος στην ίδια εκδήλωση: «Καταφέραμε αυτά που είπε ο Αλέξης κι ο άλλος ο Αλέξης (σ.σ. Χαρίτσης), να βγούμε από τα μνημόνια, να κάνουμε το μαξιλάρι, να ρυθμίσουμε το χρέος».

Μετά την ήττα

18/07/2023, Σωκράτης Φάμελλος κατά την συνάντησή του με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε παραλάβει από το 2019 και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χαμηλά επιτόκια, καθαρό διάδρομο δανεισμού και το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ».

20/07/2023, Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συζήτηση με δημοσιογράφους. Στο ερώτημα αν εκτιμά ότι η συζήτηση για το «μαξιλάρι» των 37 δισ. γίνεται εκ του πονηρού, απάντησε ότι «πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά», υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας το έχει υπερασπιστεί. Επανέλαβε ότι είναι τεχνικά λάθος πως από τα 37 δισ. θα μπορούσαν να είχαν ξοδευτεί π.χ. 7, σημειώνοντας πως «αν πήγαινες από το 37 στο 30 δεν θα μπορούσες να τα ξοδέψεις γιατί θα ήταν δαπάνες και θα μειωνόταν το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν θα έφτανες στους στόχους σου και δεν θα έβγαινες στις αγορές και θα έπαιρνες πιστοληπτική γραμμή που ήθελε η ΝΔ».

15/09/2023, ο Σωκράτης Φάμελλος, ως πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, υπερασπίζεται ξεκάθαρα το μαξιλάρι. Το ίδιο κάνει και την επομένη της νίκης Κασσελάκη. Σήμερα, το αποδομεί ο πρόεδρος Κασσελάκης, αν και ο κ. Φάμελλος παραμένει στο πόστο του.

Μετά τη νίκη Κασσελάκη

Στις 7 Νοεμβρίου, ο Στέφανος Κασσελάκης, αισθανόμενος την ανάγκη να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν πήγε στην εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη, χρησιμοποίησε το μαξιλάρι για να χτυπήσει τον εσωκομματικό του αντίπαλο Τσακαλώτο: «Ο κ. Τσακαλώτος άφησε μαξιλάρι 37 δισ., δυστυχώς όμως την πάτησε ο ελληνικός λαός», είπε. Γεγονός που προκάλεσε τον ενθουσιασμό Πολάκη!

Ο οποίος συνέχισε και στις 13 Νοεμβρίου, γράφοντας σε ανάρτηση: «Όταν κάποιοι το λέγανε από χρόνια, αλλά και στις προεκλογικές ομιλίες πως το "μαξιλάρι" θα μπορούσε και έπρεπε να είναι πολύ μικρότερο, ήμασταν εκτός γραμμής».

Αμέσως την επομένη, σε… περιπατητική συνέντευξή του στον Αντέννα, ο Κασσελάκης μας ενημέρωσε πως «η πιο μνημονιακή απόφαση ΣΥΡΙΖΑ ήταν το «μαξιλάρι» 37 δισ.»!

Αμέσως, ο Γιάννης Δραγασάκης του υπενθύμισε πως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το «μαξιλάρι», προσθέτοντας ότι «αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή» και πως «το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές».

Στις 15 Νοεμβρίου, μιλώντας στον Σκάι, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε πως ο Στέφανος Κασσελάκης «χτύπησε στην καρδιά τον Αλέξη Τσίπρα», προσθέτοντας πως με αυτή τη δήλωση «αποδομεί την πολιτική Τσίπρα και υποστηρίζει την άλλη πλευρά, αυτά που λέει η ΝΔ».

Οπότε ο Γιώργος Τσίπρας, διευθυντής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετημένος από τον Κασσελάκη, «εξήγησε» πως «ένα μαξιλάρι ήταν αναγκαίο για τη ρύθμιση του χρέους. Για το ύψος γίνεται η συζήτηση».

Συμπέρασμα: Στο χάος του ΣΥΡΙΖΑ δεν βγάζουν άκρη ούτε οι ίδιοι!


*Η Σοφία Βούλτεψη είναι βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος