29.10.23

Ο κόσμος καίγεται, αλλά αυτοί το βιολί τους με το Predator!Γράφει η Σοφία Βούλτεψη*

 Εξ όνυχος τον λέοντα! Με τρεις μεγάλους και εξαιρετικά αιματηρούς πολέμους σε πλήρη εξέλιξη, με ένα σωρό εμφυλίους και άλλες τρομερές κρίσεις, όπως η μεταναστευτική, η κλιματική, η επισιτιστική, στην ΕΕ και στην Ελλάδα κάποιοι σκέφθηκαν πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να ασχοληθούν ξανά με το ξαναζεσταμένο φαγητό των παρακολουθήσεων και του Predator. Μια εκτός τόπου και χρόνου στάση που με βεβαιότητα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα δεινά.

Η Μέση Ανατολή φλέγεται. Στη Συρία ο πόλεμος συνεχίζεται από το 2011. Στην Ουκρανία κλείνουν σε λίγο δύο χρόνια πολέμου. Στο Σουδάν, στην Ερυθραία και αλλού μαίνονται οι εμφύλιοι. Οι περιφερειακές συγκρούσεις συνεχίζονται επίσης. Το βλέπουμε και στα Βαλκάνια, στην κρίση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου. Οι παρεμβάσεις των μεγάλων δυνάμεων, της ΕΕ, του ΟΗΕ πέφτουν στο κενό. Το Ιράν απειλεί. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις αναπτύσσουν δράση και επί ευρωπαϊκού εδάφους. Η Αφρική βυθίζεται στο χάος.

Η κλιματική κρίση επιδεινώνεται και οδηγεί σε επισιτιστική. Όλα αυτά μαζί φουντώνουν τη μεταναστευτική κρίση, ενώ οι εμφύλιες συγκρούσεις «εξάγονται» και επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Και μέσα σ’ αυτήν την πολύ επικίνδυνη κατάσταση, τα γαλατικά χωριά του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Επιτροπής Libe, της περίφημης Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συνεχίζουν το βιολί τους.

Αυτή ακριβώς την εβδομάδα, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας ενημέρωσε πως η Επιτροπή Libe – τα μέλη της οποίας φαίνεται ότι δεν έχουν καταλάβει πως μετά τις ευρωεκλογές πολλοί (και πολλές) δε θα βρίσκονται στις θέσεις τους – συζήτησαν (sic) με εμπειρογνώμονες «για τη συνεχιζόμενη χρήση λογισμικού κατασκοπείας στην ΕΕ» και «με άτομα που εμπλέκονται άμεσα σε πρόσφατες αποκαλύψεις και έρευνες».

Πρόκειται για τους ίδιους που με τις ακραίες απόψεις τους και την αλλοπρόσαλλη στάση τους σέρνουν τον χορό προς την άνοδο της ακροδεξιάς.

Μια ωραία θεωρητική συζήτηση

Αυτοί, λοιπόν, οι άνθρωποι, μέσα σ’ αυτόν τον χαλασμό, σκέφθηκαν πως ήταν η κατάλληλη ώρα να καλέσουν για ακρόαση (στις 26 Οκτωβρίου, εντάξει;), στις Βρυξέλλες, τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Χρήστο Ράμμο, τον επικεφαλής του Εργαστηρίου Ασφάλειας της Διεθνούς Αμνηστίας, Donncha Ó Cearbhaill, και την δημοσιογράφο και διευθύνουσα σύμβουλο της MeduzaGalina Timchenko.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Ράμμος «ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το λεγόμενο σκάνδαλο "Predator" στην Ελλάδα» και «ανέφερε ότι η νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε στα τέλη του 2022, η οποία στη συνέχεια ερμηνεύθηκε (λανθασμένα, σύμφωνα με τον ομιλητή) από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, περιορίζει το δικαίωμα της Αρχής να ενημερώνει πρόσωπα ότι παρακολουθούνται». Και πως «μίλησε επίσης για προσωπική του στοχοποίηση από την κυβέρνηση και κορυφαίους πολιτικούς του κυβερνώντος κόμματος, τονίζοντας τη (συνταγματικά αμφιλεγόμενη) αλλαγή στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής, η οποία έχει εγείρει ανησυχίες για τη λειτουργία της»!

Μάθαμε επίσης πως «υπερασπίστηκε τους πρώην συνεργάτες του στην Αρχή, οι οποίοι διώκονται δικαστικά, κατά τα φαινόμενα επειδή έκαναν τη δουλειά τους».

Και πως «οι ερωτήσεις των ευρωβουλευτών επικεντρώθηκαν στην αδύναμη αντίδραση της Επιτροπής και την ανάγκη εφαρμογής των συστάσεων της επιτροπής PEGA για τον περιορισμό της χρήσης και πώλησης λογισμικού κατασκοπείας, καθώς και στην ακεραιότητα των δικαστικών και των κοινοβουλευτικών διαδικασιών στη χώρα».

Όπως επίσης μάθαμε, ο Donncha ο Cearbhaill δήλωσε ότι «η χρήση spyware είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, με εργαλεία που παράγονται στην ΕΕ και εξάγονται αλλού», αναφερόμενος σε «θρασείς απόπειρες κατασκοπείας πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων ευρωβουλευτών και αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και δημοσιογράφων, που ισοδυναμούν με επίθεση στη δημοκρατία».

Από την πλευρά της, η Galina Timchenko περιέγραψε «πώς η πρόσφατη νομοθεσία στη Ρωσία κατά των ανεξάρτητων ΜΜΕ χρησιμοποιήθηκε για να πιεστεί η ίδια και συνάδελφοί της, καθώς και πώς το τηλέφωνό της "μολύνθηκε" στη συνέχεια με το κατασκοπευτικό λογισμικό "Pegasus", υπονομεύοντας την ασφάλεια της ίδιας και των επαφών της». Σε συνέχεια της κατάθεσης της κ. Timchenko, οι ευρωβουλευτές ρώτησαν «εάν η δημιουργία ενός Εργαστηρίου Τεχνολογίας της ΕΕ για τη διερεύνηση περιστατικών θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κατάστασης» και ζήτησαν «περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την καταγγελλόμενη άρνηση των γερμανικών και λετονικών αρχών να συνεργαστούν για τη διερεύνηση της υπόθεσής της».

Ωραία θεωρητική συζήτηση την… κατάλληλη ώρα!

Άρπαξαν την ευκαιρία 

Οπότε, στην Ελλάδα, άρπαξαν την ευκαιρία. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης μίλησε για «αντιθεσμικό κατήφορο». Και είπε πως ο κ. Ράμμος «υπήρξε πραγματικός καταπέλτης και έκανε ανοιχτά λόγο ακόμη και για παραβίαση του Συντάγματος». Και ξανά μανά τα ίδια: Κατηγόρησε «την εμμονή της κυβέρνησης να συσκοτίσει την υπόθεση των παρακολουθήσεων, που εξέθεσε για άλλη μια φορά τη χώρα μας» και τον πρωθυπουργό για «καταπάτηση των αρχών του Κράτους Δικαίου». Υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα των παρακολουθήσεων «παραμένει ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ».

Μάλιστα! Αυτό ήταν το θέμα που κατά τη γνώμη της ΕΕ πρέπει να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της!

Οπότε, η κ. Αχτσιόγλου, λες και δεν είχε άλλη δουλειά να κάνει αυτόν τον καιρό, προχώρησε σε δήλωση περί «αυταρχικής δίωξης» στελεχών της ΑΔΑΕ που ερευνούσαν την υπόθεση των παρακολουθήσεων, και η οποία «αναδεικνύει την εκδικητικότητα του κ. Μητσοτάκη». Και μηρυκάζει τα γνωστά περί «πραξικοπηματικής αλλαγής της σύνθεσης των μελών της Αρχής» (ενώ έπρεπε να συνεχίσουν αν και είχε λήξει η θητεία τους και ενώ η δική της κυβέρνηση, δια του κ. Παππά, ανθυποψηφίου της και υποστηρικτή του κ. Κασσελάκη, με τροπολογία είχε καταργήσει τα Δ.Σ. ΟΛΩΝ των ανεξάρτητων αρχών για να ελέγξει το ΕΣΡ και να γίνει καναλάρχης). Προσθέτοντας και τα γνωστά περί «υποχώρησης του κράτους δικαίου».

Τα ίδια και από την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αυγέρη που ζήτησε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Μαρινάκη «να απαντήσει στις πρωτοφανείς καταγγελίες του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, στο Ευρωκοινοβούλιο», ο οποίος δέχθηκε απειλές «όταν η ΑΔΑΕ προσπάθησε να ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για τις υποκλοπές, μετά το νόμιμο αίτημα που είχε υποβάλει ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Στο χορό και το ΠΑΣΟΚ, με τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο κ. Μάντζο να μιλά για τη σοβαρότητα των αποκαλύψεων του κ. Ράμμου, ως «μια ακόμα βασική πτυχή ενός πολύ σκοτεινού θρίλερ». Διότι, «δεν μπορεί κανείς, όσο ψηλά και αν βρίσκεται, να σταθεί εμπόδιο στην αποκάλυψη της αλήθειας για τις υποκλοπές». Και με την κ. Αποστολάκη να διακηρύσσει ότι «η προσπάθεια συγκάλυψης συνεχίζεται συστηματικά και απροσχημάτιστα»!

Η διαρκής και εμμονική άρνηση πραγματικότητας, η επανάληψη των ηττημένων (δύο φορές) στην κάλπη πρακτικών και καταγγελιών, η αδυναμία προσγείωσης στην πραγματικότητα οδηγούν σε βέβαιες επόμενες ήττες.

Η μόνη διαφορά μεταξύ του εγχώριου και του ευρωπαϊκού γαλατικού χωριού είναι ότι οι δικοί μας δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί έχασαν και γιατί συνεχίζουν να καρκινοβατούν και να φθίνουν, ενώ οι ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής Libe δεν καταλαβαίνουν γιατί ΘΑ χάσουν!

*Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος