29.10.23

Ελλάδα-Γερμανία: Συμβιβασμός ΝΑΙ, ετεροβαρής όμως ΟΧΙ… με την KMW για Leopard 2HEL και PzH-2000GR

 Το νέο επεισόδιο στο σήριαλ της «διαπραγμάτευσης» με τη Krauss-Maffei-Wegmann (KMW) για τη διερεύνηση επίτευξης «αμοιβαίας επωφελούς λύσης», που έπεται της προσφυγής της γερμανικής εταιρίας στη διεθνή διαιτησία για τη σύμβαση των Leopard 2HEL, έχει ως πρωταγωνιστή μία επιστολή και την για άλλη μία φορά επιδεικνυόμενη απροθυμία της ελληνικής πλευράς να αξιοποιήσει όλα τα νομικά «όπλα» που διαθέτει στην κατοχή της.

Γράφει ο ΚΥΝΙΚΟΣ

Γιατί είτε στην περίπτωση που η επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο μερών γίνει από το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο [σημείωση 1] είτε με την επίτευξη συμβιβασμού μέσω της διαδικασίας διαβούλευσης, η ενίσχυση της νομικής και διαπραγματευτικής θέσης της ελληνικής πλευράς είναι απαράβατος όρος.

Διαφορετικά, οι Έλληνες φορολογούμενοι εκτίθενται σε κίνδυνο καταβολής υψηλών αποζημιώσεων ή σε συμβιβασμό με επαχθείς όρους. Η συνθήκη αυτή θα πρέπει να μείνει ανεπηρέαστη και από το γεωπολιτικό κριτήριο, το οποίο η παρούσα κυβέρνηση έχει αναγάγει σε κυρίαρχο στην υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Εξάλλου όπως πανηγυρικά αποδείχθηκε στην περίπτωση της KMW, η εικαζόμενη πρόταξη του γεωπολιτικού κριτηρίου από ελληνικής πλευράς στη μη λήψη των προβλεπόμενων από τη σύμβαση μέτρων για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην υλοποίηση της σύμβασης των Leopard 2HEL, τελικά, περίπου 15 χρόνια μετά, μας έφερε αντιμέτωπους με την προσφυγή της γερμανικής εταιρίας στη διεθνή διαιτησία. Βέβαια όταν περιμένεις υπομονετικά περί τα 15 χρόνια για την παράδοση των πιστοποιημένων πυρομαχικών μακρού βεληνεκούς που αποτελούν συμβατικό αντικείμενο και δεν έχεις κηρύξει την εταιρία έκπτωτη, δεν επιδεικνύεις καλή πίστη αλλά πιθανότατα είσαι ο πιο αφελής αγοραστής σε παγκόσμιο επίπεδο ή ο «πιο χρήσιμος ηλίθιος»!

Ίσως για αυτό, το 2023 (!) η εταιρία σε ενημερώνει ότι τα πυρομαχικά που περιμένεις επί 15ετία πιστοποιούνται τώρα… στην Ουκρανία! Υπενθυμίζεται, ότι το προηγούμενο επεισόδιο του σήριαλ έλαβε χώρα τον περασμένο Ιούλιο, όταν μετά τις εθνικές εκλογές και την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού Εθνικής Άμυνας από τον Νικόλαο Δένδια, έγινε η ανασυγκρότηση της επιτροπής διαβούλευσης με τη γερμανική εταιρία για την εξεύρεση «αμοιβαίας επωφελούς λύσης». Ας σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, η καρέκλα του προέδρου της επιτροπής έχει αποδειχθεί ηλεκτρική. Οι δύο προηγούμενοι πρόεδροι της επιτροπής βρίσκονται πλέον εκτός στρατεύματος, ο πρώτος γιατί εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση και ο δεύτερος γιατί τον αποστράτευσαν!

https://www.defence-point.gr