7.10.23

Ενδιαφέρον ΗΑΕ για EastMed και υποδομές έλευσης ΦΑ


Ενδιαφέρον για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ αλλά και τις υποδομές έλευσης φυσικού αερίου στην Κύπρο από κοιτάσματα της περιοχής, εξέφρασε ο Υπουργός Επενδύσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ Χασάν Αλσουαΐντι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργο Παπαναστασίου στο Άμπου Ντάμπι.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναμεταδίδει το ΓΤΠ, η συνάντηση με τον κ. Αλσουαΐντι, ο οποίος είναι ταυτόχρονα Διευθύνοντας Σύμβουλος του επενδυτικού ταμείου ADQ (Abu Dhabi Developmental Holding Company) πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης και Συνεδρίου για θέματα ενέργειας, ADIPEC 2023.
Στη συνάντηση, όπως αναφέρεται, συζητήθηκαν οι διάφοροι τομείς της κυπριακής οικονομίας στους οποίους θα μπορούσαν να γίνουν επενδύσεις από τα ΗΑΕ, με έμφαση στην ενέργεια.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Υπουργός Επενδύσεων των Εμιράτων εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, καθώς και για τις υποδομές που προτείνει να κατασκευαστούν η Κύπρος, με σκοπό την έλευση φυσικού αερίου στη χώρα μας από την Ανατολική Μεσόγειο για εξαγωγές και ηλεκτροπαραγωγή.
Οι υποδομές αυτές, σημειώνεται, αφορούν τόσο στην κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, ο οποίος θα δύναται να μεταφέρει επίσης υδρογόνο, όσο και στη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, αρθρωτής ή πλωτής τεχνολογίας.
Ο Υπουργός Ενέργειας επιστρέφει σήμερα στην Κύπρο.

KYΠΕ philenews.com

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com