7.10.23

Μ. Ρούμπιν: Εάν η Τουρκία επιτεθεί σε αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία, πώς θα πρέπει να απαντήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες;


Michael Rubin
Η σημερινή κατάρριψη ενός τουρκικού drone θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα μια αυστηρή προειδοποίηση και μια έμπνευση για το μέλλον. Για να σταματήσει η εθνοκάθαρση, οφείλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να βοηθήσουν όλους τους συμμάχους τους να αμυνθούν από την αρπακτικότητα των δικτατόρων που χρησιμοποιούν drones.
Φωτογραφία: Ένας στρατιώτης πραγματοποιεί καταγραφή και βαθμονόμηση για το οπλικό σύστημα οβίδων M777A2 στη Συρία, 30 Σεπτεμβρίου 2021. Φωτογραφία του Στρατού των ΗΠΑ από τον Spc. Isaiah J Scott
Λίγες μέρες πριν το Αζερμπαϊτζάν εξαλείψει απο τον χάρτη τον θύλακα των αυτόχθονων Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιούρι Κιμ δήλωσε στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ότι «Δεν θα ανεχτούμε καμία επίθεση στον λαό του Ναγκόρνο-Καραμπάχ».
Η πρόθεση γενοκτονίας ήταν ξεκάθαρη. Οι στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν φορούσαν περιβραχιόνια με την εικόνα του Ενβέρ Πασά, του εγκέφαλου της Γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915, και το σύνθημα «Μην τρέχετε Αρμένιοι, θα πεθάνετε απλώς από εξάντληση!». Όταν κατέλαβε το Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και μια πόλη ιστορικά, σχεδόν, εξ ολοκλήρου αρμενική, η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν ονόμασε έναν δρόμο Ενβέρ Πασάς.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΜΕΝΙΟΥΣ, Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΦΑΝΕΙΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ —ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ— ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΟ 1915, ΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ.
Ενώ αυξανόμενος αριθμός μελών του Κογκρέσου διαμαρτύρονται ή υπογράφουν επιστολές απαιτώντας δράση, η κυβέρνηση Μπάιντεν κάνει ελάχιστα για να βοηθήσει τους εκτοπισμένους Αρμένιους ή να τιμωρήσει το Αζερμπαϊτζάν για συστηματική παραβίαση κάθε διπλωματικής συμφωνίας και εκεχειρίας που υπέγραψαν.
Ενώ οι ρεαλιστές στον Λευκό Οίκο βλέπουν Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν απομονωμένα και μπορεί ακόμη να δουν ως ευκαιρία την απώλεια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να πετύχουν μια άπιαστη ειρήνη, κάνουν λάθος και στους δύο υπολογισμούς. Η μονομερής δράση δικαιολογεί τη μονομερή αντίδραση, έστω και με καθυστέρηση δεκαετιών, ενώ η ατιμώρητη εθνοκάθαρση σηματοδοτεί τη χρησιμότητά της στους επιτιθέμενους.
Έτσι γίνεται τώρα με την Τουρκία. Την 1η Οκτωβρίου 2023, δύο βομβιστές αυτοκτονίας που συνδέονται με ένα μαχητικό παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) επιτέθηκαν στην μπροστινή πύλη του υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας, τραυματίζοντας δύο Τούρκους στρατιώτες. Αν και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία, η επίθεση σημειώθηκε μετά από ένα χρόνο σχεδόν καθημερινών τουρκικών διασυνοριακών επιθέσεων σε Κούρδους. Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών απάντησε δηλώνοντας πιθανούς στόχους όλες τις τοποθεσίες που συνδέονται με το PKK και το YPG (Μονάδες Λαϊκής Άμυνας) καθώς και τις ενεργειακές υποδομές. Τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή/και αεροσκάφη προηγήθηκαν και βομβάρδισαν ορισμένες τοποθεσίες στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία.
Η απειλή για βομβαρδισμό μη στρατιωτικών και οικονομικών υποδομών αντιπροσωπεύει συλλογική τιμωρία παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου.
ΔΕΔΟΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΡΙΑΚΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ (SDF), ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΟ YPG ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ, ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΟΧΕΥΣΕΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ.
Αυτό δεν είναι θεωρητικό πρόβλημα. Στις 7 Απριλίου 2023, τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευσαν μια νηοπομπή που μετέφερε Ιρακινούς Κούρδους, SDF και Αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις. Το χτύπημα δεν ήταν απλώς μια προειδοποίηση, αλλά θανατηφόρο σε πρόθεση.
Τοπικοί αξιωματούχοι μου είπαν ότι ο μόνος λόγος που οι Αμερικανοί δεν σκοτώθηκαν ήταν ότι το έδαφος ήταν πιο λασπωμένο από το συνηθισμένο, επιτρέποντας την κεφαλή του βλήματος να διεισδύσει στο έδαφος πριν εκραγεί.
Στις 5 Οκτωβρίου, οι αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία κατέρριψαν ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που θεώρησαν απειλή.Μιά τέτοια δράση δύναμης του ΝΑΤΟ εναντίον μιας άλλης δύναμης του ΝΑΤΟ είναι σπάνια.
Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΚΑΣΕΙ ΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΡΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΟΠΩΣ Ο ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΤΟΥΣ ΑΡΜΕΝΙΟΥΣ.
Το ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σιωπούν σχετικά με την τουρκική εθνοκάθαρση του Αφρίν μπορεί να ενθαρρύνει περαιτέρω την Άγκυρα. Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετά από μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την προθυμία να εγκαταλείψει τους Κούρδους μπορεί να κάνει τον Ερντογάν να πιστέψει ότι η αμερικανική αποφασιστικότητα είναι αδύναμη.
Θα ήταν ανόητο να το πιστέψει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμάχησαν με τους Κούρδους της Συρίας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος που υποστήριξε η Τουρκία εκείνη την εποχή. Η Τουρκία μπορεί να είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά οι Κούρδοι έχουν αποδείξει την αποφασιστικότητά τους στο έδαφος τη στιγμή που η Τουρκία δεν θα το έκανε. Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει μια απειλή, μια απειλή που θα αυξανόταν εάν η Τουρκία εξόντωνε την κουρδική διοίκηση. Το ρατσιστικό μίσος του Ερντογάν για τους Κούρδους αγνοεί επίσης το προφανές για όσους έχουν επισκεφθεί την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας: αν και απέχει πολύ από το να είναι τέλεια, είναι ωστόσο εντυπωσιακή και έχει επιτύχει πολλά με λίγους πόρους. Οι κάτοικοι —και Κούρδοι, Άραβες και άλλοι— απολαμβάνουν μεγαλύτερες ελευθερίες από τους ομολόγους τους στη Συρία, την Τουρκία ή σε περιοχές του Ιρακινού Κουρδιστάν υπό τον έλεγχο της οικογένειας Μπαρζανί.
Ωστόσο, αυτό δεν θα εμποδίσει την Τουρκία να προσπαθήσει. Καθώς η Τουρκία επιδιώκει να καθαρίσει εθνοτικά τη βόρεια Συρία, οι Κούρδοι μου λένε ότι το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν απαιτεί το ίδιο δικαίωμα πρόσβασης και επιχείρησης κατά μήκος των συνόρων του. Η Σερβία, εν τω μεταξύ, χρησιμοποιεί το προηγούμενο του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας για να εκφοβίσει και να στοχεύσει το Κοσσυφοπέδιο. Η Τουρκία μπορεί να ελπίζει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις απλώς θα φύγουν απο τη μέση, αλλά δεν πρέπει.
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΕΝΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ DRONE ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΙΑ ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ, ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΑΜΥΝΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΠΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ DRONES.
Αντίθετα, τα αμερικανικά στρατεύματα σε όλο τον κόσμο θα κινδυνεύσουν εκτός και αν ο Λευκός Οίκος μεταφέρει με αποφασιστικότητα σε αυτούς που θα προσπαθούσαν να τα στοχοποιήσουν και να τα εκφοβίσουν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε εκθετικά υψηλότερα αντίποινα. Η Ουάσιγκτον πρέπει να ενημερώσει την Άγκυρα: Εάν ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, αεροσκάφος ή ελεύθερος σκοπευτής στοχεύσει έναν Αμερικανό, κάθε Τούρκος στη Συρία και το Ιράκ θα έχει έναν στόχο στην πλάτη του.

Πηγή: 19fortyfive.com απόδοση anixneuseis.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com