7.10.23


Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ θα μεταβεί στο Ισραήλ τον Νοέμβριο για να έχει συνομιλίες για την παράδοση ισραηλινού φυσικού αερίου στην Τουρκία, ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο το υπουργείο του.
Η ημερομηνία επίσκεψης δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά ο υπουργός ανέφερε ότι θα αυτή θα γίνει μέσα "στις επόμενες εβδομάδες", σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Ο Μπαϊρακτάρ υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη και ότι σκοπεύει επίσης να αποτελέσει "χώρα διέλευσης" για φυσικό αέριο που προορίζεται για τις ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Τούρκος υπουργός θα συζητήσει με τον Ισραηλινό ομόλογό του αναφορικά με την παράδοση φυσικού αερίου στην Τουρκία για εθνική κατανάλωση αλλά και για την οργάνωση παραδόσεων στην Ευρώπη.
Η Άγκυρα έχει υπογράψει πρόσφατες συμφωνίες για τον σκοπό αυτό με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Μολδαβία.
Έπειτα από χρόνια εντάσεων, οι διπλωματικές σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ προοδευτικά αναθερμάνθηκαν τον τελευταίο χρόνο. Τον περασμένο μήνα, στο περιθώριο των εργασιών της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκαν για πρώτη φορά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ capital.gr