30.10.23

"Τρίζει" η καρέκλα του Τατάρ στα κατεχόμενα! Γενικός ξεσηκωμός τουρκοκυπρίων-Ανατρέπονται τα σχέδια Ερντογάν για το Κυπριακό

 

Ο Ερντογάν με την στήριξη του Τατάρ επιδιώκει την πλήρη εξάρτηση του ψευδοκράτους από την Τουρκία, επιδιώκοντας την Διεθνή του αναγνώρισή του, προκειμένου να βάλλει στο χέρι τα πλούσια αποθέματα σε φυσικό αέριο της Κυπριακής ΑΟΖ, όχι για λογαριασμό των εξαθλιωμένων τουρκικοπρίων, αλλά για λογαριασμό της Τουρκίας.

Την ώρα που οι πόλεμοι σε Ουκρανία και στη γειτονική Λωρίδα της Γάζας μαίνονται, τα κατεχόμενα στην Κύπρο βιώνουν μια γενικευμένη αμφισβήτηση της πολιτικής Τατάρ, ο οποίος όντας εξαπτέρυγο του Ερντογάν, οδηγεί τους τουρκοκύπριους στην οικονομική εξαθλίωση και τον  μαρασμό.

Έτσι "χάρη" στο δίδυμο Ερντογάν-Τατάρ που επιμένουν σε λύση δύο κρατών στην Κύπρο, τα κατεχόμενα  απομονωμένα βιώνουν μια άνευ προηγουμένου δύσκολη οικονομική κατάσταση, σαν μια δευτέρας επιλογής τουρκική επαρχία και όχι ως μια ευημερούσα  κοινότητα , εντός ενός  κράτους της ΕΕ στα πλαίσια μιας Διζωνικής-Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που θα μπορούσε να ήταν, αποδεχόμενα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ.


Μαζική  διαμαρτυρία τουρκοκυπρίων κατά Τατάρ στα κατεχόμενα  με  στόχο την παραίτησή του

"Εκατοντάδες Τουρκοκύπριοι βγαίνουν στους δρόμους σε αντι-«κυβερνητική» διαμαρτυρία" αναφέρει σε σχετικό άρθρο του Διεθνές Κυπριακό ΜΜΕ, το οποίο επισημαίνει:

"Εκατοντάδες Τουρκοκύπριοι βγήκαν στους δρόμους της βόρειας Λευκωσίας το βράδυ της Παρασκευής σε μια μαζική αντι-«κυβερνητική» διαμαρτυρία.

Η διαμαρτυρία είχε γενικό χαρακτήραμε τους διαδηλωτές να αποδοκιμάζουν τη διαφθορά, την κακή οικονομική κατάσταση του Βορρά, την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό και την αντιληπτή παρέμβαση στην τουρκοκυπριακή εσωτερική πολιτική ,του κόμματος  AKP της Τουρκίας.

Θεωρείται ότι είναι η πρώτη από μια σειρά διαμαρτυριών, με δηλωμένο στόχο να ασκηθεί πίεση στην «κυβέρνηση» και τελικά να αναγκαστεί να παραιτηθεί.

Διευθύνθηκε από το αντιπολιτευόμενο πολιτικό κόμμα CTP, ενώ ορισμένα μικρά κόμματα και ανεξάρτητοι πολιτικοί υποστήριξαν επίσης την πορεία.


Συμμετείχαν ο Ταλάτ και οι υιοί των Νενκτάς και Κιουτσούκ

Πιο αξιοσημείωτος μεταξύ αυτών ήταν ο Σερντάρ Ντενκτάς, γιος του εκλιπόντος Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Παρέλασε δίπλα-δίπλα με τον αρχηγό του CTP Tufan Erhurman, με το ζευγάρι να συνοδεύεται επίσης από ανεξάρτητους «βουλευτές» και δήμαρχους που ανήκουν στο CTP, και τον Mehmet Kucuk, γιο του εκλιπόντος Αντιπροέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Fazil Kucuk.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Τουρκοκύπριος ηγέτης μεταξύ 2005 και 2010, ήταν επίσης παρών

Εκτός από τα πρόσωπα υψηλού προφίλ, Τουρκοκύπριοι ταξίδεψαν από όλο το βορρά για να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία, με λεωφορεία να οργανώνονται από τις μακρινές γωνιές του νησιού για όσους επιθυμούν να παρευρεθούν.

Η διαμαρτυρία ξεκίνησε στο πάρκο Kugulu, στην τάφρο της περιτειχισμένης πόλης της Λευκωσίας, προτού οι εκατοντάδες παρευρισκόμενοι κατευθυνθούν προς το κτίριο του «κοινοβουλίου» του βορρά και την τουρκική πρεσβεία, προτού διπλασιαστούν  σε μέγεθος και περπατήσουν στην κεντρική πλατεία Sarayonu της περιτειχισμένης πόλης.

Μεταξύ εκείνων που διαμαρτύρονταν ήταν ένα συγκρότημα που παρελαύνει και μια ομάδα ντράμερ από την πτέρυγα νεολαίας του CTP, ενώ ο ήχος από φωνές, σφυρίγματα και κόρνες αντηχούσε γύρω από το βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας.

Η ομιλία του αρχηγού του κόμματος CTP Erhurman

Όταν η πορεία έφτασε στην πλατεία Sarayonu, ο αρχηγός του CTP Erhurman μίλησε στα πλήθη με μια συγκινητική ομιλία, τονίζοντας την ιδεολογική πολυμορφία των παρευρισκομένων.

«Μπορεί να έχουμε διαφορετικές ιδέες, μπορεί να έχουμε διαφορετικές σκέψεις για το μέλλον αυτής της χώρας, αλλά έχουμε ένα κοινό χαρακτηριστικό με τους φίλους μας που είμαι σίγουρος ότι θα είναι εδώ μαζί μας την επόμενη περίοδο, αγαπάμε αυτή τη χώρα», είπε. είπε.

Αυτός πρόσθεσε. «Ανησυχούμε για το μέλλον των παιδιών μας. Η τρέχουσα «κυβερνητική» νοοτροπία μας έχει κλέψει στο παρελθόν και συνεχίζει να μας κλέβει μέχρι σήμερα».

«Αυτός ο κόσμος δεν είναι δίκαιος κόσμος. Σε αυτόν τον κόσμο, ο πολιτισμός υποχωρεί μπροστά στη βαρβαρότητα. Θέλουμε ειρήνη και ζωή σύμφωνα με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν ζητάμε πολλά», είπε.

«Ο τουρκοκυπριακός λαός δίνει αυτόν τον αγώνα εδώ και χρόνια. Έχουμε προβλήματα όπως το να μην έχουμε την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσουμε ή να αγοράσουμε σπίτι, να μην μπορούμε να αγοράσουμε αυτοκίνητο, να μην μπορούμε να βρούμε δουλειά», πρόσθεσε.

Είπε ότι η «έλλειψη διορατικότητας» της «κυβέρνησης είναι ανεξέλεγκτη».

«Είναι ακατάλληλοι, τους ενδιαφέρει μόνο να παίζουν παιχνίδια για να κερδίσουν υπουργικές θέσεις», πρόσθεσε.

"Θα κάνουμε συγκεντρώσεις-εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μέχρι να πέσει ο Τατάρ"

«Κανείς δεν μπορεί να καταστρέψει αυτόν τον λαό. Υπήρξαμε και θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε, αυτή είναι μόνο η αρχή μιας μεγάλης περιόδου κατά την οποία δεν θα μείνουμε ήσυχοι, και αυτή είναι η αρχή του να σηκωθούμε όρθιοι και να μας μετρούν», είπε.

Τελειώνοντας την ομιλία του, είπε «στο τέλος αυτής της διαδρομής, αυτή η τρέχουσα νοοτροπία θα εξαφανιστεί, και θα ενωθούμε για να κυβερνήσουμε… Αυτό δεν είναι μόνο ένα ζήτημα για το CTP ή για τα μέλη του CTP. Αυτό είναι θέμα ύπαρξης».

«Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν μπορεί να υπάρξει υπό αυτές τις συνθήκες. Το γνωρίζουμε και είναι καθήκον μας να βγούμε στους δρόμους και να αναγκάσουμε αυτή την κυβέρνηση να παραιτηθεί. Αυτή η διαμαρτυρία είναι μόνο η αρχή, θα το κάνουμε τακτικά, είτε εβδομαδιαία είτε μηνιαία, θα το κάνουμε μέχρι να παραιτηθεί αυτή η κυβέρνηση», ανέφερε.

Μια άλλη διαδηλώτρια, η οποία είπε στην Cyprus Mail ότι ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία της, είπε «Είμαι εδώ γιατί αγαπώ το κόμμα μου και αγαπώ τη χώρα μου. Θέλω να είμαι εδώ για να δείξω σε όλους ότι έχουμε φωνή και δεν υποστηρίζουμε αυτή την κυβέρνηση».

Ερωτηθείσα ποιο θα ήταν το μήνυμά της προς την «κυβέρνηση», είπε: «Θα τους έλεγα να φύγουν!»

Ανατρέπονται τα σχέδια Ερντογάν για το Κυπριακό

Ο Ερντογάν με την ανοχή-στήριξη του Τατάρ επιδιώκει την πλήρη εξάρτηση του ψευδοκράτους από την Τουρκία, επιδιώκοντας την Διεθνή του αναγνώρισή του, προκειμένου να βάλλει στο χέρι τα πλούσια αποθέματα σε φυσικό αέριο της Κυπριακής ΑΟΖ, όχι για λογαριασμό των εξαθλιωμένων τουρκικοπρίων, αλλά για λογαριασμό της Τουρκίας.

Κοινώς οι Τουρκοκύπριοι στα κατεχόμενα αντιλαμβάνονται ότι θα εξακολουθήσουν να είναι στην κυριολεξία από οικονομικής άποψης μια φτωχή επαρχία της Τουρκίας, ακόμη και  στην  πάρα πολύ  ακραία περίπτωση κατ΄εμάς, που μελλοντικά αναγνωριζόταν ως ανεξάρτητο κράτος.

Αντιλαμβάνονται πως θα είχαν τελείως διαφορετική προοπτική ως πολίτες της ΕΕ, εφόσον αποτελούσαν κοινότητα ενός ενιαίου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής οικογένειας όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και γιαυτό βρίσκονται στους δρόμους επιδιώκοντας την πτώση Τατάρ.

Τα παραπάνω συνιστούν ανατροπή των σχεδιασμών Ερντογάν-Τουρκίας για το Κυπριακό, οπότε αναμένουμε το επόμενο χρονικό διάστημα ταραχές και απόπειρα βίαιας καταστολής των διαδηλώσεων στα κατεχόμενα από το καθεστώς Τατάρ με την στήριξη των γκρίζων λύκων του Μπαχτσελί και του Ερντογάν φυσικά.

 https://www.pentapostagma.gr