25.10.23

Al-Monitor: Ο επικεφαλής της Χαμάς ζούσε στην Τουρκία και "απελάθηκε ευγενικά" - Η Τουρκία διαψεύδει

 

Ο Ισμαΐλ Χανίγε, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς που βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη στις 7 Οκτωβρίου όταν οι μαχητές της Χαμάς πραγματοποίησαν τη θανατηφόρα επίθεση στο Ισραήλ, κλήθηκε "ευγενικά" να φύγει από την Τουρκία, σε μια προφανή κίνηση για να αποφευχθεί μια νέα αντιπαράθεση με το Ισραήλ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Al-Monitor.
Δύο διαφορετικές πηγές είπαν στο Al-Monitor ότι ο Χανίγε απελάθηκε ευγενικά μετά από βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν τον ίδιο και άλλα μέλη της Χαμάς να προσκυνούν σε μια "προσευχή ευγνωμοσύνης" ενώ παρακολουθούσαν ειδήσεις για την εισβολή στην τηλεόραση.
Οι πηγές ανέφεραν ότι η Άγκυρα ζήτησε ευγενικά από τον Χανίγε και το περιβάλλον του να φύγουν από την Τουρκία, μη θέλοντας να εμφανιστεί ως προστατεύουσα τη Χαμάς μετά τη δολοφονία Ισραηλινών αμάχων.
Οι μαχητές της Χαμάς σκότωσαν περισσότερους από 1.400 ανθρώπους, πολίτες και στρατιώτες, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Ήταν η πιο θανατηφόρα επίθεση από μαχητές στην 75χρονη ιστορία του Ισραήλ. Η σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ ήρθε σε μια στιγμή που η Τουρκία μόλις εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ μετά από χρόνια έντασης, με τις δύο πλευρές να ανακοινώνουν την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων και την επιστροφή των πρεσβευτών στις δύο χώρες πέρυσι. Η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει την παλαιστινιακή υπόθεση, δεν αναγνωρίζει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση και οι ηγέτες και οι μαχητές της Χαμάς είναι γνωστό ότι απολαμβάνουν ένα ασφαλές καταφύγιο στην Τουρκία.
Ο Χανίγε, ο οποίος φιλοξενείται συχνά από τον Ερντογάν, ζει με μερική απασχόληση στην Τουρκία. Υπάρχουν μη επαληθευμένοι ισχυρισμοί ότι ο ίδιος και ο γιος του έχουν τουρκικά διαβατήρια.
Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, ο Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποιεί συχνά φιλοπαλαιστινιακή ρητορική, πραγματοποίησε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τον Χανίγε στο γραφείο του στην Άγκυρα, μαζί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.
Αν και ο Ερντογάν έχει σταδιακά σκληρύνει τη ρητορική του προς το Ισραήλ ως απάντηση στα αυξανόμενα θύματα στη Γάζα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς - και στηλίτευσε την επίσκεψη που έκανε την περασμένη εβδομάδα στο Ισραήλ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι ισοδυναμούσε με έγκριση της καταστροφής που προκλήθηκε στη Γάζα από τους Ισραηλινούς - ο Τούρκος ηγέτης έχει συγκρατήσει τη γλώσσα του ενάντια στο Ισραήλ σε σύγκριση με τα ξεσπάσματα του παρελθόντος.
Αυτό προφανώς δεν το πήρε καλά η Χαμάς. Μια παλαιστινιακή πηγή στην Άγκυρα είπε στο Al-Monitor : "Οι παλαιστινιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, είναι δυσαρεστημένες με τη στάση της Τουρκίας. Οι δηλώσεις του θεωρούνται ανεπαρκείς. Δεν κάλεσαν καν τον Ισραηλινό πρεσβευτή στο Υπουργείο Εξωτερικών [για διαμαρτυρία]".
Σε συνέντευξη στην τουρκική τηλεόραση Haberturk την περασμένη εβδομάδα, ο Χαλίντ Μεσάλ, άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, παρατήρησε: "Τρέφω μεγάλο σεβασμό για την Τουρκία. [Αλλά] η Τουρκία πρέπει να πει 'σταμάτα' στο… Ισραήλ".
Πέτρος Κράνιας capital.gr
Η τουρκική προεδρία διαψεύδει δημοσιεύματα ότι έδιωξε τους ηγέτες της Χαμάς από την τουρκική επικράτειαΤο Κέντρο Καταπολέμησης της Παραπληροφόρησης του Τμήματος Επικοινωνιών της Τουρκικής Προεδρίας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με όσα ανέφεραν ορισμένα μέσα ενημέρωσης σχετικά με το αίτημα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εγκαταλείψουν οι ηγέτες του κινήματος Χαμάς το τουρκικό έδαφος.
Σε ανάρτηση ιστολογίου στα αραβικά στην πλατφόρμα «Χ», το κέντρο είπε: «Οι ισχυρισμοί ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέταξε ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς να εγκαταλείψουν αμέσως την Τουρκία είναι εντελώς αβάσιμοι».
Το κέντρο πρόσθεσε: «Μην πιστεύετε τους αβάσιμους και ψευδείς ισχυρισμούς», συνοδεύοντας την ανάρτηση με μια φωτογραφία ενός tweet από την εφημερίδα Al-Monitor σχετικά με την είδηση, η αυθεντικότητα των οποίων διαψεύστηκε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισμαήλ Χανίγιε, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του κινήματος της Χαμάς, η οποία είναι η πρώτη κλήση αυτού του είδους από την έναρξη της επιχείρησης «Πλημμύρα Al-Aqsa» στις 7 Οκτωβρίου, εναντίον του Ισραήλ.
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Χανίγιε είχε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, όπου συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στη Γάζα και το θέμα των ομήρων που κρατά η Χαμάς.
Στις 7 Οκτωβρίου, το Παλαιστινιακό Κίνημα Αντίστασης (Χαμάς) και άλλες φατρίες της Παλαιστινιακής Αντίστασης ανακοίνωσαν την έναρξη μιας επιχείρησης που ονομάζεται «Πλημμύρα Al-Aqsa» εναντίον ισραηλινών στόχων στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία υποφέρει από πολιορκία ετών.
Το Ισραήλ, αντιμέτωπο με την έκπληξη της Παλαιστινιακής αντίστασης, απάντησε στην «πλημμύρα του Al-Aqsa» ξεκινώντας αυτό που ονόμασε «Επιχείρηση Σιδερένια Σπαθιά», στην οποία βομβάρδισε κατοικημένες περιοχές και στόχους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και τα περίχωρά της. προσπαθούν να αποτρέψουν και να σταματήσουν την παλαιστινιακή επιχείρηση.
Οι ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας άφησαν εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες μεταξύ αμάχων, με τη Λωρίδα να μετατρέπεται σε κάτι που μοιάζει με καταστροφή και ερείπια, εν μέσω συζητήσεων για εκκένωση της Λωρίδας των κατοίκων της και εκκένωση τους προς τα νότια, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Από την πρώτη στιγμή της κλιμάκωσης της παλαιστινο-ισραηλινής έντασης, η Τουρκία τόνισε, μέσω των ανώτατων αξιωματούχων της, την αναγκαιότητα κατάπαυσης του πυρός το συντομότερο δυνατό για να γλιτώσει αιματοχυσία και να αποφευχθούν περισσότερες απώλειες αμάχων, ενώ ο Πρόεδρός της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η λύση για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή και στην Παλαιστίνη περνά μέσα από την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης, κυρίαρχο εντός των συνόρων του 1976, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.
Turkpress


The Hellenic Information Team

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com