25.10.23

Ποιοι λόγοι ώθησαν τον Ερντογάν να υπογράψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ


Αιφνιδιαστική η κίνηση της Τουρκίας και του προέδρου της, Ταγίπ Ερντογάν, να υπογράψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εν μέσω λεκτικής αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ για το μεσοανατολικό και τη στάση του Ισραήλ.
Σχετικά με την αλλαγή στάσης του Τούρκου προέδρου φαίνεται ότι υπάρχει εμφανής ικανοποίηση από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Τζιμ Ο’ Μπράιαν, βοηθός υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, χαιρέτησαν την κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Προφανώς πρόκειται για μια αλλαγή στάσης εκ μέρους του Τούρκου προέδρου» επισημαίνοντας ότι αυτή η κίνηση που εκκρεμούσε από το 2022. Αυτό έχει γίνει αντικείμενο σκληρού παζαριού με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να λάβει από τις ΗΠΑ τα μαχητικά F-16», όπως επισήμανε δημοσιογράφος της ΕΡΤ σε ρεπορτάζ του.
Στην Τουρκία το «ναι» του Ερντογάν δεν σημαίνει ότι έχει επιλυθεί το θέμα καθώς υπάρχει και η σκληρή άρνηση του κυβερνητικού εταίρου, του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, των Γκρίζων Λύκων, που ζητάει από τη Σουηδία και άλλα ανταλλάγματα.
Όπως αναφέρθηκε, η απόφαση αυτή δεν ήταν τυχαία αλλά έπαιξε ρόλο και η συγκυρία με τις εξελίξεις που υπάρχουν στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα τη θέση που έχει πάρει η Τουρκία, τη σύγκρουση των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του Ισραήλ και υπέρ των Παλαιστινίων με την Τουρκία, αλλά και τη Συρία.
Nα σημειωθεί, ότι από τις 31 χώρες μέλη του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού μέχρι χθες μόνο η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν είχαν επικυρώσει το αίτημα εισδοχής που υπέβαλε η Σουηδία ταυτόχρονα με τη Φινλανδία, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2022.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Χαιρετίζει την απόφαση Ερντογάν σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υποβάλει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση νομοσχέδιο για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ χαιρετίζουν οι ΗΠΑ.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ είπε ότι η Ουάσινγκτον «ανυπομονεί» να συζητηθεί το νομοσχέδιο αυτό από το τουρκικό κοινοβούλιο και εξέφρασε την ελπίδα να εγκριθεί «το συντομότερο δυνατόν».
Σημειώνεται ότι νωρίτερα η τουρκική προεδρία ανακοίνωση την απόφαση του Τούρκου προέδρου.
«Το ενταξιακό πρωτόκολλο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υπογράφθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2023 από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στάλθηκε στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση», σύμφωνα με την ανάρτηση της προεδρίας την πλατφόρμα Χ.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ liberal.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com