3.9.23

Ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ: Η Ρωσία ενεργοποιεί το RS-28 – Ένας βαλλιστικός πύραυλος 208 τόνων ικανός να εξαφανίσει τη Γαλλία ή το Τέξας

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αντιμετωπίζουν μια επείγουσα ανάγκη να δοκιμάσουν επαρκώς τις αναδυόμενες τεχνολογίες υπερηχητικών οχημάτων, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταγωνιστούν τη Ρωσία και την Κίνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πίσω από την Κίνα και τη Ρωσία, όσον αφορά τις δοκιμές και την ανάπτυξη υπερηχητικών τεχνολογιών, οι οποίες είναι σε θέση να επαναπροσδιορίσουν τις συμβατικές δυνατότητες χτυπήματος καθώς και τελικά τις πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις.

Σε μια στρατηγική στρατιωτική κίνηση, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας έθεσαν με επιτυχία σε λειτουργία το πρόσφατα αναπτυγμένο σύστημα διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων RS-28 Sarmat, επιβεβαιώνοντας πλήρως το Πενταπόσταγμα που ανέφερε ότι, οι πυρηνικοί πύραυλοι Satan II τέθηκαν σε λειτουργία μάχης.

Αυτό το σημαντικό γεγονός αναφέραμε, ακολουθεί την προηγούμενη διακήρυξη του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν τον Φεβρουάριο, όπου είχε ισχυριστεί ότι το σύστημα θα άρχιζε το μαχητικό του καθήκον εντός του έτους.

Το ανώτατο στέλεχος της Roscosmos, ο Γιούρι Μπορίσοφ, ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη εργασιών για το νέο πυραυλικό  σύστημα, το «Sarmat». Η εναρκτήρια δοκιμαστική εκτόξευση του συστήματος «Sarmat» έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2022.

Αυτό το προηγμένο σύστημα είναι έτοιμο να καταλάβει τη θέση που κατείχε προηγουμένως το σύστημα R-36M2 Voyevoda, ένα μοντέλο που βρίσκεται σε ενεργή υπηρεσία από το έτος 1988.Ένα όπλο που ξεπερνά κάθε αεράμυνα

Προηγούμενες δηλώσεις του Προέδρου Πούτιν, αποκάλυψαν τις απαράμιλλες δυνατότητες του πυραύλου, δηλώνοντάς τον ως «ένα όπλο ικανό να ξεπεράσει όλες τις σύγχρονες μεθόδους αντιπυραυλικής άμυνας. Δεν διαθέτει ισοδύναμο παγκοσμίως και θα παραμείνει έτσι για εκτεταμένη διάρκεια», κατηγοριοποιώντας το ως ένα «εξαιρετικά μοναδικό όπλο που θα ενισχύσει τη μαχητική ικανότητα των στρατιωτικών μας δυνάμεων».

Οχυρωμένα σιλό

Διεκδικώντας τον τίτλο του βαρύτερου στον κόσμο, ο νέος πύραυλος ζυγίζει 208 τόνους. Σε αντίθεση με τον ελαφρύτερο αντίστοιχό του, τον πύραυλο Yars, ο οποίος είχε  την ευελιξία της εκτόξευσης τόσο από οχυρωμένα σιλό όσο και από κινητά οχήματα εκτόξευσης, αυτό το μεγαθήριο υποβιβάζεται στην ανάπτυξη από οχυρωμένα σιλό. Αυτό οφείλεται κυρίως στο τεράστιο μέγεθός του, το οποίο είναι περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερο από αυτό του πυραύλου Yars.

Τα εγκαίνια της αρχικής μονάδας Sarmat, ένα σημαντικό ορόσημο, φθάνουν ουσιαστικά πεντέμισι χρόνια μετά την αρχική διακήρυξη του συστήματος. Αυτή η αξιοσημείωτη ανακοίνωση, έγινε σε συνδυασμό με πολλά άλλα επακόλουθα ασύμμετρα οπλικά συστήματα από τον  Πούτιν στις αρχές του Μαρτίου 2018.

Παράλληλα με το Sarmat, στο  Ρωσικό οπλοστάσιο υπάρχει το υπερηχητικό όχημα ολίσθησης Avangard, ειδικά σχεδιασμένο για το Sarmat, και το Voyevoda.

Στο στρατηγείο της παγκόσμιας άμυνας, τα οχήματα Avangard κατέχουν εξέχουσα θέση. Αυτά τα οχήματα, που αναπτύσσονται από πυραύλους κατά τα τερματικά τους στάδια, προσφέρουν μια πειστική λύση για την αξιόπιστη διαφυγή αναχαίτισης. Η μοναδικότητα αυτού του τεχνολογικού επιτεύγματος, υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν παρόμοια ανάλογα πουθενά αλλού στον κόσμο.

Ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ

Η θέση σε λειτουργία της μονάδας Sarmat ενίσχυσε απότομα τις διαφορές μεταξύ των στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή η εξέλιξη άφησε το οπλοστάσιο των Αμερικανικών Διηπειρωτικών Βαλλιστικών Πυραύλων (ICBM) να υστερεί σημαντικά, καθώς αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από τους  παλιούς και σχετικά υποτυπώδεις πυραύλους Minuteman III, οι οποίοι χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1970 και έχουν υποστεί ελάχιστες προσπάθειες εκσυγχρονισμού.


Σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο παγκόσμιο τοπίο, η ενεργοποίηση της μονάδας Sarmat έλαβε χώρα εν μέσω αυξανόμενου συναγερμού στον δυτικό κόσμο. Αυτή η ανησυχία πηγάζει από τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, μια κατάσταση που θα μπορούσε ενδεχομένως να κλιμακωθεί σε μια πιο απροκάλυπτη αντιπαράθεση.

Η συνεχιζόμενη αύξηση της στρατιωτικής εμπλοκής της Δυτικής συμμαχίας στον Ρωσο-Ουκρανικό Πόλεμο, από την αποστολή ενεργών μονάδων μάχης στις πρώτες γραμμές έως την παροχή πρόσβασης στο εκτεταμένο δορυφορικό της δίκτυο, υπογραμμίζει αυτή την κλιμακούμενη γεωπολιτική ένταση.

Σχετικά με το Sarmat

Με εντυπωσιακή εμβέλεια 18.000 χιλιομέτρων, το πυραυλικό σύστημα Sarmat είναι μια τρομερή δύναμη, ικανή να παραδώσει έως και 15 πολλαπλά ανεξάρτητα οχήματα επανεισόδου. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το σύστημα Yars, το οποίο, με σημαντικά χαμηλότερο ωφέλιμο φορτίο μόλις 4-6 κεφαλών, περιορίζεται από μια δραστικά μικρότερη εμβέλεια. Τέτοιοι περιορισμοί περιορίζουν τις τροχιές στις οποίες μπορεί να προσεγγίσει την αμερικανική ηπειρωτική χώρα.

Οι καταστροφικές δυνατότητες ενός μόνο Sarmat είναι τεράστιες, με την ικανότητα να καταστρέψει μια περιοχή που ξεπερνά το μέγεθος της Γαλλίας ή του Τέξας. Αυτό το χαρακτηριστικό υπογραμμίζει την απόλυτη ισχύ αυτού του οπλικού συστήματος, προσφέροντας μια απογοητευτική υπενθύμιση του καταστροφικού αντίκτυπου της σύγχρονης στρατιωτικής τεχνολογίας.

https://www.pentapostagma.gr/