3.9.23

IDEF 2023 – Τα ναυτικά οπλικά συστήματα MKE 20 YHSS mm πηγαίνουν στη στεριάΣτο IDEF 2023, η MKE αποκάλυψε τη χερσαία έκδοση του συστήματος YHSS CIWS, τοποθετημένη σε ρυμουλκούμενο, γεγονός που το καθιστά κινητό περιουσιακό στοιχείο για την υπεράσπιση κρίσιμων περιουσιακών στοιχείων γης
Στο IDEF 2021 η MKE (Makine ve Kimya Endüstrisi kurumu A.Ş., Machinery and Chemical Industry Inc.), αποκάλυψε το σύστημα αεράμυνας μικρής εμβέλειας Yakin Hava Savunma Sistemi (YHSS). Ένα σύστημα που μοιάζει με Phalanx, βασίζεται σε ένα ηλεκτρικό πυροβόλο όπλο Gatling με έξι κάννες με ρυθμό βολής μεταξύ 3.000 και 4.000 βολών ανά λεπτό, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της εταιρείας. Γεννημένος ως τελευταία άμυνα ενάντια στους πυραύλους, αυτός ο τύπος συστήματος μπορεί να είναι αποτελεσματικός και ενάντια στα drones και τα περιπλανώμενα πυρομαχικά, επομένως το MKE ακολούθησε τον ίδιο δρόμο των Ηνωμένων Πολιτειών βάζοντας το YHSS του σε ένα ρυμουλκούμενο, για να το κάνει κινητό τελεστή ξηράς.
Το σύστημα είναι εγκατεστημένο σε τρέιλερ. Στο μπροστινό μέρος βρίσκουμε δύο γεννήτριες 100 kW, οι οποίες παρέχουν την ηλεκτρική ισχύ 400-440 VAC 50-60 Hz που απαιτείται για τη λειτουργία του συστήματος. Ακολουθούν το YHSS, το οποίο ζυγίζει λιγότερο από 3.500 κιλά χωρίς όπλο και πυρομαχικά. Το τύμπανο πυρομαχικών είναι το ίδιο που χρησιμοποιείται στη ναυτική έκδοση και περιέχει 1.500 φυσίγγια 20×102 mm. Το όπλο έχει μέγιστη ανύψωση +85° και ύφεση -15° και γωνιακή ταχύτητα 100±10 °/s.


Ακολουθώντας το ίδιο το οπλικό σύστημα βρίσκουμε την καμπίνα χειριστή, που φιλοξενεί δύο κονσόλες η καθεμία με ένα joystick και δύο οθόνες. Σε μια οθόνη ήταν ορατή η εικόνα του ραντάρ, ενώ μια άλλη δείχνει τις εικόνες από τη σουίτα οπτικών αισθητήρων που περιλαμβάνει μια κάμερα ημέρας και μια ψυχρή θερμική κάμερα, καθώς και έναν αποστασιόμετρο λέιζερ.  
Σύμφωνα με πληροφορίες του MKE, το σύστημα μπορεί επίσης να ελεγχθεί από απόσταση, ενώ η εικόνα του ραντάρ μπορεί να ενσωματωθεί με πληροφορίες που προέρχονται από άλλους αισθητήρες που υπάρχουν στην περιοχή και συνδέονται με την ξηρά YHSS.

Στο πίσω μέρος του τρέιλερ βρίσκουμε δύο κουτιά που χρησιμοποιούνται για να περιέχουν εξοπλισμό διαφορετικών τύπων, για παράδειγμα τα δίχτυα παραλλαγής. Συνολικά το τρέιλερ έχει βάρος περίπου 10 τόνους.

Το σύστημα ήταν βαμμένο με γκρι χρώμα, κάτι που δείχνει τη ναυτική του προέλευση και πιθανώς ναυτική χρήση και για την έκδοση χερσαίου. Tο Τουρκικό Ναυτικό θα μπορούσε κάλλιστα να υιοθετήσει το σύστημα για την προστασία της βάσης, αξιοποιώντας την πλήρη κοινότητα με μελλοντικά συστήματα επιβίβασης, μειώνοντας έτσι το υλικοτεχνικό αποτύπωμα και την εκπαίδευση.Η κονσόλα της ναυτικής έκδοσης.


Δεν δόθηκε στη δημοσιότητα καμία πληροφορία για την κατάσταση του προγράμματος, αν και το βασικό στοιχείο, το οπλικό σύστημα YHSS, έχει ήδη δοκιμαστεί πλήρως τα τελευταία χρόνια.Σχόλιο Γεώργιου Δικαίου: δεν συμφωνώ με αυτό το οπλικό σύστημα λόγο του πολύ μεγάλου βάρους που έχει, της μεγάλης κατανάλωσης πυρομαχικών ανά στόχο και της μικρής εμβέλειας 1700 μέτρα η μέγιστη. Είναι το μοναδικό όμως που μπορεί να καταστρέψει όλμους, ρουκέτες, βλήματα πυροβολικού, πυραύλους, βόμβες ανεμοπορίας. Μπορεί να καταστρέψει 4-5 μεμονωμένες απειλές, όχι όμως μια μαζική επίθεση λόγο της υπερβολικής μικρής εμβέλειας που έχει. Εκτός και η μαζική επίθεση είναι από περιπλανώμενα πυρομαχικά πολύ χαμηλής ταχύτητας.Χρειάζεσαι τουλάχιστον δυο για να προστατέψεις μια αεροπορική βάση ή μια ναυτική βάση.Δεν ανησυχώ για αυτό το οπλικό σύστημα της Τουρκίας, άλλα είναι τα επικίνδυνα:
Υποβρύχιο Landing Craft, σχεδιασμένο για να υποστηρίζει αμφίβιες επιχειρήσεις επιβιβάζοντας 60 πεζοναύτες και παραδίδοντάς τους απαρατήρητους στην ακτή. Το υποβρύχιο είναι επίσης ικανό να παρακολουθεί, να ανιχνεύει και να συλλέγει πληροφορίες στην περιοχή των αμφίβιων επιχειρήσεων.
Για να χτυπήσουν την Νεα Υόρκη τα φτιάχνουν αυτά αναρωτιέμαι;

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com