3.9.23

Οργή Χριστοδουλίδη για τα επεισόδια στη Λεμεσό: «Αισθάνομαι ντροπή...»

 

Αν νομίζει ο κ. Χριστοδουλίδης και οι περί αυτόν, ότι οι Κύπρος, με τις λίγες χιλιάδες των κατοίκων της, έχει περιθώρια να μαζεύει λαθρομετανάστες ή μετανάστες, οι οποίοι (αν δεν είναι σταλμένοι σκόπιμα) θα μεταβάλουν το συσχετισμό Χριστιανών-Μουσουλμάνων και Ελληνοκυπρίων - αλλοδαπών, τότε ή είναι άσχετος ή είναι βαλτός. Ο λαός (και όχι μόνο...) γνωρίζει  αν,  πως και πότε θα αντιδράσει.
ΑΛΕΞ.

13 συλλήψεις, πέντε ελαφρά τραυματίες και ζημιές χιλιάδων ευρώ σε συλλαλητήριο για το μεταναστευτικό

«Ντροπιαστικά» χαρακτήρισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, τα επεισόδια στη Λεμεσό την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου για το μεταναστευτικό.

Μιλώντας κατά την έναρξη ευρείας έκτακτης σύσκεψης στο προεδρικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίστηκε ιδιαίτερα έντονος, λέγοντας ότι αισθάνεται ντροπή για τα έκτροπα και υποδεικνύοντας ότι ντροπή θα πρέπει να νοιώθουν και όσοι ήταν υπεύθυνοι.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι το θέμα δεν έχει να κάνει σε τίποτα με το μεταναστευτικό συμπληρώνοντας ότι «ξέρουμε πολύ καλά ποιοι εμπλέκονται σε αυτά τα πράγματα».

Επεσήμανε μάλιστα με απογοήτευση ότι «δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τους πολίτες μας, δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τους τουρίστες που έρχονται σε αυτή τη χώρα».

Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, διάρκειας άνω των δύο ωρών, αναγνωρίστηκε η αποτυχία του επιχειρησιακού πλάνου από πλευράς Αστυνομίας και προκειμένου να μην επαναληφθούν ανάλογα επεισόδια οι αρμόδιες αρχές θα προβούν τάχιστα σε αναθεώρηση και κατάρτιση νέων επιχειρησιακών διαδικασιών.

Στη σύσκεψη παρακάθισαν, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπτιώτης, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης και η ηγεσία της Αστυνομίας. Μετά το πέρας της σύσκεψης δεν έγιναν δηλώσεις.

Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, τονίστηκε η ανάγκη να αποκλιμακωθεί η κατάσταση, λόγω και των επικείμενων διαδηλώσεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί και να μην υπάρξουν νέα επεισόδια, ενώ επισημάνθηκε ότι στόχος είναι να αποφευχθεί ο οποιοσδήποτε κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και την ασφάλεια των πολιτών.

Επίσης αναφέρθηκε ότι πλέον είναι σοβαρό φαινόμενο η παρείσφρηση ακραίων στοιχείων σε διαδηλώσεις, τα οποία επί σκοπού δημιουργούν επεισόδια. Αναφορικά με τις περιουσίες που καταστράφηκαν κατά τα χθεσινοβραδινά επεισόδια επισημάνθηκε ότι αυτό το ζήτημα θα εξεταστεί σε κατοπινό στάδιο.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Παρασκευής, ομάδα κουκουλοφόρων συγκρούστηκε με την αστυνομία, έβαλε φωτιές σε κάδους, επιτέθηκε σε τηλεοπτικά συνεργεία και προκάλεσε φθορές σε καταστήματα αλλοδαπών.

Πέντε άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ οι αρχές προχώρησαν σε 13 συλλήψεις. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο διοργανωτής της εκδήλωσης.

«Στα όρια του φασισμού»

Σε αρκετές χιλιάδες ευρώ υπολογίζονται οι ζημιές από τη δράση «ακραίων εγκληματικών στοιχείων», δήλωσε ο δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, σημειώνοντας πως τα όσα έζησε ψες η Λεμεσός «αγγίζουν τα όρια του φασισμού». Την ίδια ώρα κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να ασκήσουν προληπτικό και κατασταλτικό έλεγχο αυτών των φαινομένων.

Ο κ. Νικολαΐδης βρέθηκε το πρωί στο μόλο Λεμεσού, όπου συνεργεία του Δήμου ολοκλήρωσαν τον καθαρισμό της περιοχής από τα όσα άφησαν πίσω τους τα χθεσινοβραδινά έκτροπα και συνομίλησε με κατοίκους και καταστηματάρχες, οι περιουσίες των οποίων υπέστησαν ζημιές.

Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του, «ψες έδρασαν ακραία εγκληματικά στοιχεία και αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Κινδύνεψαν ζωές, καταστράφηκαν περιουσίες και δημόσιες και ιδιωτικές».

«Είναι ανεπίτρεπτο μια πόλη να τίθεται σε κατάσταση πολιορκίας από αυτά τα ακραία εγκληματικά στοιχεία, που δεν είναι άγνωστα», συνέχισε.

Tόνισε πως «οφείλει η πολιτεία, οφείλουν οι αρμόδιες αρχές, να ασκήσουν αποτελεσματικό έλεγχο και σε επίπεδο κατασταλτικό και σε επίπεδο προληπτικό, ούτως ώστε αποφασιστικά να παταχθεί αυτή η παρανομία η οποία τείνει, αν αφεθεί, να καταστεί ανεξέλεγκτη - αν δεν έχει ήδη καταστεί ανεξέλεγκτη - και θα έχει ανεπίτρεπτες και επικίνδυνες επιπτώσεις πάνω στην συνοχή της κοινωνία μας».

Δεν γίνεται οι πολίτες, είτε Κύπριοι είτε ξένοι, πρόσθεσε, να αισθάνονται ότι βρίσκονται εκτεθειμένοι, ανά πάσα στιγμή, στα οποιαδήποτε ακραία εγκληματικά στοιχεία, «τα οποία προαναγγέλλουν κιόλας αυτές τις εκδηλώσεις», υπενθυμίζοντας ότι η Λεμεσός είναι μια πολυπολιτισμική πόλη, στην οποία διαβιούν πολλοί ξένοι.

Σε ερώτηση για το τι αποκόμισε από τη συνομιλία με επηρεαζόμενους της περιοχής, ανέφερε πως «υπάρχει μια αγανάκτηση από μέρους των πολιτών, υπάρχει ένας θυμός και εκφράζουν την άποψη ότι θέλουν να αισθάνονται ασφαλείς σε μια πόλη η οποία είναι μια σύγχρονη πόλη, είναι μια πόλη πρωτοπόρα, είναι μια πόλη η οποία στηρίζει στους ώμους της την οικονομία της πατρίδας μας».

Αυτά τα φαινόμενα, υπέδειξε, είναι φυσικά απαράδεκτα σε οποιαδήποτε πόλη και χωριό της Κύπρου και «έχουμε φτάσει σε οριακά σημεία πλέον και πρέπει να υπάρξουν αποφασιστικές ενέργειες και αποφάσεις».

Ο Νίκος Νικολαΐδης εκτιμά ότι οι ζημιές σε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες είναι αρκετών χιλιάδων ευρώ, προσθέτοντας ότι τα συνεργεία του Δήμου άρχισαν από ψες τις επιδιορθώσεις και τον καθαρισμό της περιοχής. «Από το πρωί η πόλη ήταν πλέον καθαρή αλλά παρέμειναν οι ζημιές και η απογοήτευση των πολιτών», συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι προγραμματίζεται για σήμερα νέα πορεία διαμαρτυρίας, αυτή τη φορά ενάντια στη φασιστική βία, ο Δήμαρχος Λεμεσού είπε πως «οι διαμαρτυρίες είναι μέσα στα πλαίσια του δημοκρατικού διαλόγου, όταν κινούνται μέσα στα πλαίσια του σεβασμού της αντίθετης άποψης, του σεβασμού του νόμου και της τάξης».

«Αυτό είναι δημοκρατία. Αυτό που είδαμε ψες δεν ήταν δημοκρατία, ήταν μια ακραία εκδήλωση που αγγίζει τα όρια του φασισμού», κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Νικολαΐδης.

https://gr.euronews.com/