2.8.23

Πρόεδρος Βενζινοπωλών Αττικής στο topontiki.gr για βενζίνη «φωτιά»: «Ζητάμε συνάντηση με την κυβέρνηση - Ανεξήγητες οι αυξήσεις»


 Εκτός από τις «τσιμπημένες» τιμές που είδαμε ξανά στα τρόφιμα ανέβηκαν και οι τιμές στα καύσιμα. «Θελουμε συνάντηση με ΣΕΠΕΟΠΕΚκυβέρνηση και Ομοσπονδία για να δουμε τι μπορουμε να κάνουμε» δήλωσε στο topontiki.gr η Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα. Γιατί ανέβηκαν τόσο πολύ οι τιμές στα καύσιμα κατά την εκτίμησή της και τι διεκδικεί η Ομοσπονδία.

Αυτή τη στιγμή στην Αττική η τιμή της βενζίνης αγγίζει τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ στα νησιά που πάντα οι τιμές είναι πιο «τσουχτερές» το βαρέλι λογικά έχει φτάσει τα 2.10, με 2.20 ευρώ το λίτρο, εκτίμησε η κ. Ζάγκα. «Το βαρέλι έχει ξεπεράσει τα 85, 86 δολάρια τιμή μπρεντ και τα τιμολόγια που μας έρχονται είναι «τσιμπημένα». Στην Αττική δεν θα βρείτε βενζίνη κάτω από 1,90.

Τώρα πως γίνεται να υπάρχουν και τιμές της τάξης του 1,73, 180 δεν ξέρω. Δεν εξηγείται. Πώς εξηγείται; Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τιμές πρατηρίου χονδρικής στα διυλιστήρια πολύ πιο ακριβές που σημαίνει ότι η χονδρική δεν έχει πάει καν στην εταιρεία να βάλει το ποσοστό κέρδους της για τη μεταφορά και να μπει και το κέρδος του μαγαζιού. Είναι παραπλανητικές αυτές οι τιμές. Δεν γίνεται» είπε η Μαρία Ζάγκα.

Όπως εξήγησε η ίδια στο topontiki.gr οι τιμές στο βαρέλι ανεβαίνουν διεθνώς. Η ζήτηση που υπάρχει αυτή την περίοδο είναι ο λόγος που παρατηρείται αυτή η «έκρηξη» τιμών, εξήγησε. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως ο ΟΠΕΚ είχε προειδοποιήσει ότι από τον Ιούλιο θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου για να μπορέσει να κρατήσει ψηλά την τιμή, όπως και έγινε». Παράλληλα, δήλωσε ότι οι φωτιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα μας έπαιξαν και αυτές τον ρόλο τους καθώς τα πυροσβεστικά αεροπλάνα χρειάζονται μεγάλη καύσιμη ύλη και υπάρχει μεγάλη ζήτηση.

«Παράπονα για νοθεία και τις πειραγμένες αντλίες – Ζητάμε συνεχώς ελέγχους»

Επίσης, τόνισε ότι η Ομοσπονδία δέχεται συνεχώς παράπονα από τον κόσμο για πειραγμένες αντλίες και νοθεία. «Η πειραγμένη αντλία κάνει κακό στην τσέπη, ενώ η νοθεία καταστρέφει το αυτοκίνητο. Σκεφτείτε τώρα να πάρει κάποιος το αυτοκίνητο για να πάει διακοπές και να βάλει νοθευμένη βενζίνη» δήλωσε και υπογράμμισε ότι «Γίνονται αυστηροί έλεγχοι και για αισχροκέρδεια. Είμαι πολύ αυστηρή σε αυτό». «Ο ανταγωνισμός που υπάρχει στον κλάδο είναι μεγάλος. Ζητάμε συνεχώς ελέγχους. Έχω μεγάλη έννοια για τον κλαδο που πεθαίνει όπως και για τους συνεργάτες μας» είπε και δήλωσε ότι η Ομοσπονδία έχει ζητήσει συνάντηση με τον ΟΠΕΚ αλλά και με την κυβέρνηση. Επιπλέον, κατά την εκτίμησή της, σημαντικό ρόλο στην «έκρηξη» τιμών παίζουν και τα τιμολόγια που λαμβάνουν τα οποία και είναι αυξημένα αλλά και το πλαφόν που υπάρχει.

Σε κάθε περίπτωση, η Ομοσπονδία επιθυμεί συνάντηση και με τον ΣΕΠΕ ώστε να συζητηθεί τι μπορεί να γίνει. Η συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον Υπ. Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα και τον Υπ.Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου ( 17/7/2023) ήταν θετική και ότι οι Υπουργοί ήταν ανοικτοί και συνεργάσιμοι. Παρόλα αυτά επιδιώκουν και άλλες συναντήσεις τόσο με την κυβέρνηση, όσο με τον ΣΕΠΕ. «Το σωστό καύσιμο είναι αυτό που έχει τη σωστή τιμή, τη σωστή ποιότητα αλλά ποσότητα και αυτό είναι που επιδιώκουμε για να είναι ευχαριστημένος και ο πελάτης. «Θελουμε συνάντηση και με ΣΕΠΕ, κυβέρνηση και Ομοσπονδία για να δουμε τι μπορουμε να κάνουμε».

https://www.topontiki.gr/