7.8.23

Αμερικανική στρατιωτική ανάπτυξη στην Ερυθρά Θάλασσα για να αποθαρρυνθεί η Τεχεράνη να συλλαμβάνει πετρελαιοφόρα


 Περισσότεροι από 3.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί έφθασαν στην Ερυθρά Θάλασσα με δύο πολεμικά πλοία, στο πλαίσιο μιας νέας ανάπτυξης με στόχο να αποθαρρυνθεί το Ιράν να συλλαμβάνει πετρελαιοφόρα, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί έφθασαν με τα πολεμικά πλοία USS Bataan και USS Carter Hall, τα οποία θα ενισχύσουν τις δυνατότητες του Πέμπτου Στόλου, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η ανάπτυξη αυτή είχε ανακοινωθεί τον Ιούλιο από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

"Οι μονάδες αυτές προσθέτουν σημαντική ευελιξία και σημαντική επιχειρησιακή ικανότητα την ώρα που προσπαθούμε (...) να αποτρέψουμε τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες και να εξουδετερώσουμε τις περιφερειακές εντάσεις που προκαλούνται από την παρενόχληση και τις συλλήψεις εμπορικών πλοίων από το Ιράν", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Πέμπτου Στόλου, ο αντιπλοίαρχος Τιμ Χόκινς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ενισχύουν τις δυνάμεις τους που επιχειρούν στην περιοχή, είχαν ανακοινώσει τον Ιούλιο την ανάπτυξη ενός πολεμικού πλοίου και μαχητικών αεροπλάνων F-35 και F-16.

Την περασμένη εβδομάδα, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να αναπτύξει στρατιώτες πάνω στα εμπορικά πετρελαιοφόρα που διαπλέουν τον Κόλπο, με την ελπίδα να αποτρέψει το Ιράν να συλλαμβάνει αυτά τα πλοία.

"Με τις ενέργειες αυτές, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδεικνύουν τη δέσμευσή τους να εξασφαλίσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και να αποτρέψουν τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, τα δύο τελευταία χρόνια το Ιράν έχει συλλάβει ή έχει αποπειραθεί να καταλάβει σχεδόν 20 πλοία με διεθνή σημαία στην περιοχή αυτή.

https://www.capital.gr