7.8.23

Ιδού ο αθόρυβος διάδοχος του Κονκόρντ (βίντεο)


 Δόθηκε στη δημοσιότητα ένα βίντεο από το πρωτότυπο ενός νέου υπερηχητικού σκάφους που θα χρησιμοποιείται ως επιβατηγό χωρίς να παράγει όμως θορύβους!

Όταν το 2003 το Κονκόρντ πραγματοποίησε την τελευταία του πτήση οι περισσότεροι πίστευαν ότι η εποχή των υπερηχητικών εμπορικών πτήσεων τελείωσε οριστικά. Το υψηλό κόστος, ο υπερβολικός θόρυβος, το μεγάλο μέγεθος των αεροσκαφών έμοιαζαν με αξεπέραστα εμπόδια για να μπορεί ο τομέας αυτός να υπάρξει.

Όμως τα τελευταία χρόνια άρχισαν να ξεπετάγονται η μια μετά την άλλη νεοφυείς εταιρείες που κατασκευάζουν νέας γενιάς υπερηχητικά αεροσκάφη. Στο παιχνίδι μπήκαν γρήγορα και παραδοσιακές δυνάμεις της αεροναυπηγικής βιομηχανίας καθώς και επιστημονικοί φορείς και ιδρύματα.

Ανάμεσα σε εκείνους που ασχολούνται με την δημιουργίας νέων υπερηχητικών αεροσκαφών είναι και η NASA. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία κατασκευάζει το Χ-59 ένα σκάφος που θα ενσωματώνει την τεχνολογία Quiet SuperSonic Technology’s (QueSST). Πρόκειται για ένα σκάφος που θα κινείται με ταχύτητα 1,4 Mach η οποία μεταφράζεται σε περίπου 1,500 χλμ/ώρα. Το Χ-59 προορίζεται για χρήση ως επιβατηγό όπως το Κονκόρντ αλλά όπως λέει και το όνομα της τεχνολογίας του θα παράγει ελάχιστο θόρυβο. Η Lockheed Martin έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο βίντεο με το πρωτότυπο Χ-59 να κάνει μια σύντομη βόλτα γύρω από τον χώρο που φυλάσσεται. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι πρώτες δοκιμές θα πραγματοποιηθούν εντός του 2023.

Naftemporiki.gr