26.7.23

Ερντογάν: ο στρατός μας δεν θα φύγει από την Συρία

 Ερντογάν: ο στρατός μας δεν θα φύγει από την Συρία

Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι όταν η Τουρκία εισβάλει σε μια άλλη χώρα, πάντοτε με την κάλυψη της «ειρηνευτικής αποστολής» (Κύπρος) ή της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» (Συρία και Ιράκ), δεν υπάρχει περίπτωση να αποχωρήσει, εάν δεν εκδιωχθεί με την δύναμη των όπλων.
Τις προηγούμενες ημέρες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέρριψε την προοπτική αποχώρησης του Τουρκικού στρατού από τις κατεχόμενες περιοχές της βόρειας Συρίας, υποστηρίζοντας ότι ο Τουρκικός στρατός καταπολεμά την τρομοκρατία και τους τρομοκράτες στην περιοχή, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Turkish Minute.

Υπενθυμίζεται ότι η αποχώρηση του Τουρκικού στρατού από το έδαφος της Συρίας αποτελεί προαπαιτούμενο από τον Μπασάρ Άσαντ για να υπάρξουν συνομιλίες διευθέτησης των προβλημάτων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας.

Όμως ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως δεν αποδέχεται το προαπαιτούμενο του Άσαντ για την έναρξη των συνομιλιών και πρόσθεσε πως είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Άσαντ.

«Δυστυχώς ο Άσαντ θέλει να φύγει η Τουρκία από τη βόρειο Συρία. Αυτό είναι αδύνατο επειδή καταπολεμούμε την τρομοκρατία εκεί» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Τον περασμένο Μάρτιο ο Μπασάρ Άσαντ είχε δηλώσει μετά την συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι θα συναντηθεί με τον Ερντογάν μόνο εάν η Τουρκία αποσύρει τους στρατιώτες της από τη Συρία.

«Οποιαδήποτε συνάντηση συνδέεται με το σημείο που η Τουρκία πλήρως και χωρίς αμφιβολία θα έχει αποχωρήσει από την επικράτεια της Συρίας. Μόνο έτσι μπορεί να συναντηθώ με τον Ερντογάν» είπε ο Μπασάρ Άσαντ στο Ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία στηρίζει τους αντάρτες που προσπάθησαν να εκδιώξουν τον Άσαντ. Το 2017 ο Ερντογάν αποκάλεσε τον Άσαντ «δολοφόνο» υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να προσαχθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Με μια από τις γνωστές του κωλοτούμπες, φέτος ο Ερντογάν δήλωσε ότι μπορεί να συναντηθεί με τον Άσαντ για να «εδραιωθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή».

Η Ρωσία προσπαθεί να διαμεσολαβήσει μεταξύ των δύο χωρών και έτσι τον Μάιο ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε συναντηθεί στην Μόσχα με τον Σύριο ομόλογό του Φαϊσάλ Μεκντάντ.

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com