24.7.23

Έγιναν δύο τουρκικές εισβολές – Η Αισέ πήγε διακοπές με την δεύτερη 14 Αυγούστου 1974


Εστάλη προς τη Σύνταξη της εφημερίδας Το Βήμα Αθηνών.
Αναφέρομαι στο άρθρο σας «Κύπρος: «Η Αϊσέ μπορεί να πάει διακοπές» – Το σύνθημα της εισβολής του Αττίλα» 19.7.2023 του κ. Νίκου Χασαπόπουλου.
https://www.tovima.gr/2023/07/19/politics/kypros-i-aise-mporei-na-paei-diakopes-to-synthima-tis-eisvolis-tou-attila/
Στην 4η παράγραφο ο αρθρογράφος σας έχει συγχίσει την πρώτη με την δεύτερη τουρκική εισβολή. Υπήρξαν δύο τουρκικές εισβολές η μία στις 20 Ιουλίου 1974 (για την οποία ο Τούρκος πρωθυπουργός των εισβολών Μπ. Ετσεβίτ πήρε προκαταβολικά το πράσινο φως από την βρετανική κυβέρνηση στις 17 Ιουλίου 1974 στην πολύωρη συνενννόησή τους με την κυβέρνηση Χάρολτ Γουίλσον στο 10 Ντάουνινγ Στριτ) και η δεύτερη στις 14 Αυγούστου 1974 όταν τα μεσάνυχτα της 13ης προς 14η Αυγούστου διακόπηκαν οι συνομιλίες στην Γενεύη ΙΙ. Επειδή η Τουρκία δεν δεχόταν τίποτα εκτός από διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναγνώριση γεωγραφικού διαχωρισμού σε δύο μέρη, και τότε ήταν που δόθηκε το σύνθημα « Η Αισέ μπορεί να πάει διακοπές». Για να αρπάξει και το υπόλοιπο έδαφος της ΚΔ που ήθελε για το « Τ/κ κράτος» προτού δεχθεί… διαπραγμάτευση.
Στην πρώτη εισβολή της 20ης Ιουλίου ήταν που ψευδόμενος ο Ετσεβίτ ισχυρίστηκε για τους αφελείς ότι θα έκανε «ειρηνευτική επιχείρηση» σκορπώντας τον όλεθρο, θάνατο, ξεριζωμό και βιασμούς. Εξαπολύοντας με πάσα εντατικότατα το μέγεθος της αιματηρής βαρβαρότητας με την δεύτερη εισβολή. Για όλα αυτά τα εγκλήματα ακόμα να προσαχθεί ενώπιον διεθνών ποινικών δικαστηρίων η κατοχική Τουρκία.
Η Αισέ για την ιστορία ήταν η θυγατέρα του Τούρκου Υπ. Εξωτερικών Τ. Γκιουνές που αντιπροσώπευε την Τουρκία στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη ΙΙ.
Ευχαριστώ,

Φανούλα Αργυρού, Ερευνήτρια/δημοσιογράφος/συγγραφέας


Πηγή: i-epikaira.blogspot.com