24.7.23

Βρετανία: Γάτος της χρονιάς ένας tuxedo που βοηθά την κωφή κηδεμόνα του

 


«Εχουμε έναν στενό δεσμό. Το να ζω μόνη μου και να έχω προβλήματα ακοής σημαίνει πως η ζωή μπορεί να είναι πολύ μοναχική, αλλά όχι όταν είναι ο Ζέμπι μαζί μου. Είναι ο ήρωάς μου»


Ενας γάτος που βοηθά την κωφή κηδεμόνα του ειδοποιώντας τη για ήχους μέσα στο σπίτι κέρδισε το εθνικό βραβείο για τη Γάτα της Χρονιάς της οργάνωσης Cats Protection’s. 

Ο Ζέμπι, ένας tuxedo δύο ετών από το Τσέστερφιλντ, σκουντά με τις πατούσες του την 66χρονη Τζινεβιέβ Μος όταν χτυπά το τηλέφωνο, το κουδούνι ή ακούγεται κάποιος άλλος ήχος μέσα στο σπίτι. 

«Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τον Ζέμπι», παραδέχεται η 66χρονη. 

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Γουίλτον Μιούζικ Χολ του Λονδίνου, ο Ζέμπι διακρίθηκε μεταξύ χιλιάδων άλλων γάτων, μάλιστα χωρίς να έχει κάποια ιδιαίτερη εκπαίδευση. 

«Είμαι τόσο περήφανη για τον Ζέμπι που δείχνει στον κόσμο πόσο διαισθητικές και στοργικές είναι οι γάτες και πόσο θετικό αντίκτυπο έχουν στις ζωές τον ανθρώπων», λέει η Μος. 

«Χωρίς τα ακουστικά βαρηκοΐας δεν μπορώ να ακούσω τίποτα. Ομως τώρα έχω τον Ζέμπι να με βοηθά. Ερχεται και με σκουντά με τις πατούσες του όταν χτυπά το τηλέφωνο, οπότε βάζω τα ακουστικά και το σηκώνω. Τη νύχτα, αν ακούσει κάποιον ασυνήθιστο θόρυβο, θα έρθει να μου χτυπήσει το πρόσωπο για να με ξυπνήσει», περιγράφει η ίδια. 

Βρετανία: Γάτος της χρονιάς ένας tuxedo που βοηθά την κωφή κηδεμόνα του-1
Φωτ.: Cats Protection

Ο Ζέμπι, εκτός του να ειδοποιεί την ιδιοκτήτριά του όταν χρειάζεται, της πηγαίνει τις παντόφλες και παραλαμβάνει ή παραδίδει την αλληλογραφία κρατώντας τους φακέλους στο στόμα του. 

«Είναι πολύ ιδιαίτερος. Δεν έχω ξαναδεί γάτο σαν κι αυτόν. Του αρέσει να βρίσκεται γύρω μου, όπου κι αν είμαι. Εχουμε έναν στενό δεσμό. Το να ζω μόνη μου και να έχω προβλήματα ακοής σημαίνει πως η ζωή μπορεί να είναι πολύ μοναχική, αλλά όχι όταν είναι ο Ζέμπι μαζί μου. Είναι ο ήρωάς μου», λέει η Μος.

Πηγή: BBC/https://www.kathimerini.gr/