24.5.23

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα έναν απαραίτητο σύμμαχο και εταίρο του ΝΑΤΟ: Η μεγάλη σημασία της Αλεξανδρούπολης (video)

 

Secretary of State Antony Blinken delivers remarks at the American Foreign Service Association Memorial plaque and wreath-laying Ceremony at the Department of State in Washington, D.C. State Department photo by Ron Przysucha

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Μία ερώτηση της ιστοσελίδας μας, Hellas Journal, για την απόφαση της Ελλάδας να αγοράσει τα αμερικανικά μαχητικά F-35, έδωσε την ευκαιρία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να υπογραμμίσει, με ανακοίνωση του, τη στρατηγική σχέση της χώρας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μία σχέση που αναπτύχθηκε εξαιρετικά τα τελευταία χρόνια από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, και από την αριστερή του Αλέξη Τσίπρα, που αψήφισε τις φωνές διαμαρτυρίας στο εσωτερικό του κόμματος.

Απλά ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αποφασίσει με την ανάληψη των καθηκόντων του να την προωθήσει στον ύψιστο βαθμό.

Η άνανδρη εισβολή της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, επίσπευσε τις διαδικασίες, ιδιαίτερα για την πόλη της Αλεξανδρούπολης και άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπου βρίσκονται και δρουν αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Εάν επανεκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης η στρατηγική και στρατιωτική σχέση με την Αμερική θα επεκταθεί σε άλλους τομείς και σε άλλες περιοχές.

  • Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό να ενισχύει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και αναμένεται σύντομα να ανακοινωθεί η πώληση των F-35, τα οποία θα μπορούσαν να φτάσουν στα ελληνικά στρατιωτικά αεροδρόμια μέχρι το τέλος του 2027.

Εκτός των F-35, η στρατιωτική ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Άμυνας έχει ζητήσει και άλλο πολεμικό υλικό, το οποίο αναμένεται να δοθεί δωρεάν, στο πλαίσιο ειλημμένων αποφάσεων του Κογκρέσου, το οποίο διάκειται φιλικά προς την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας είναι μία εκ των πλέον πιστών συμμάχων του ΝΑΤΟ. Σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία είναι ένας πολύ προβληματικός «σύμμαχος».

ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ (ΠΑΝΩ) Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ F-35 ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΟ ΛΕΠΤΟ 29:11

Στην Ουάσιγκτον αναμένουν με αγωνία το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 28ης Μαϊου, στην Τουρκία, αν και οι προβλέψεις δεν είναι καθόλου καλές για τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είναι ο εκλεκτός της Δύσης.

Η αίσθηση είναι ότι οι Δυτικοί πόνταραν σε «κουτσό» άλογο, καθώς ο υποψήφιος της ενωμένης αντιπολίτευσης δείχνει να μην έχει τα φόντα να αντιμετωπίσει τον Ταγίπ Ερντογάν. Έτσι η Δύση και ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να βρουν τον τρόπο, με τον οποίο θα συμπεριφερθούν στον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας.

Αντιλαμβάνονται ότι απαιτείται προσεκτική αντιμετώπιση και ειδικός χειρισμός, χωρίς όμως να υποκύψουν σε ένα αυταρχικό ηγέτη -σύμφωνα με τον πρόεδρο Μπάιντεν- ο οποίος πιστεύει ότι οι Αμερικανοί συνωμοτούν για να τον ανατρέψουν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε χθες, απαντώντας στη Hellas Journal, τα εξής:

  • «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα ως έναν απαραίτητο σύμμαχο και εταίρο του ΝΑΤΟ.
  • Μαζί, οι χώρες μας προωθούν τους κοινούς μας στόχους για ειρήνη και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και πέρα από αυτήν.
  • Η αμυντική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας είναι ισχυρότερη από ποτέ. Η συνεργασία μας ενισχύει το ΝΑΤΟ και κάνει την περιοχή πιο ασφαλή».

Το «πακέτο» της Ελλάδας είναι πλήρες και είναι στο χέρι της να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική παρουσία των Αμερικανών προς όφελος της. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πλέον ο Έβρος είναι ένα απροσπέλαστο φρούριο. Και η ένταξη της Αλεξανδρούπολης στην αμερικανική στρατηγική για προστασία των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ από τη ρωσική επεκτατικότητα και επιθετικότητα, θα μπορούσε να θεωρηθεί και οχυρό εναντίον της Τουρκίας.

Το ερώτημα που τίθεται και δεν είναι αφελές, αφορά τα τουρκικά σχέδια εναντίον της Ελλάδας. Πως θα επιτεθεί η Τουρκία στον Έβρο όταν μερικά μίλια μακριά υπάρχει βάση με αμερικανικά στρατεύματα; Ή πως θα επιτρέψουν οι Αμερικανοί τουρκική επίθεση όταν δημιουργούν μία στρατηγική βάση στην Αλεξανδρούπολη εναντίον της Ρωσίας; Θα έλεγα πως είναι εύκολες οι απαντήσεις.

Σε ότι αφορά τα μαχητικά F-35, απομένει η υπογραφή του γερουσιαστή Τζιμ Ρις (Ρεπουμπλικάνος από το Αϊντάχο), που είναι το νούμερο 2 στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, της οποίας προεδρεύει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Πιστεύεται ότι θα περιμένει μέχρι το τέλος της εκλογικής διαδικασίας στην Τουρκία για να δώσει την έγκρισή του. Ο γερουσιαστής Μενέντεζ, όπως δήλωσε το Σάββατο στη Νέα Υόρκη, θεωρεί το ναι του κ. Ρις, ως δεδομένο. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Στο Κογκρέσο πιστεύουν ότι η επανεκλογή του Ερντογάν θα επιβαρύνει τη θέση της Τουρκίας σε ότι αφορά την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία στην Ουάσιγκτον. Είναι μία αναμενόμενη εξέλιξη.

Βέβαια, εξαρτάται από την όποια νέα στάση του ισλαμιστή προέδρου έναντι της Δύσης και ειδικά της Αμερικής. Ή θα φερθεί έξυπνα και θα αλλάξει τη συμπεριφορά του. Ή θα συνεχίσει να είναι ένας «σύμμαχος» με το όνομα πόδι εκτός του ΝΑΤΟ…

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

As a matter of policy, we do not public confirm or comment on proposed arms transfers until they have been formally notified to Congress.

The United States views Greece as an indispensable NATO Ally and partner.  Together, our countries are advancing our shared goals for peace and prosperity in the Eastern Mediterranean, Western Balkans, Black Sea region, and beyond.

The U.S.-Greece defense relationship is stronger than ever.  Our work together strengthens NATO and makes the region more secure.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. 
https://hellasjournal.com/