24.5.23

'Φωτιά'' πήραν τα τουρκικά ΜΜΕ μετά την δεύτερη δοκιμαστική εκτόξευση του Tayfun- Η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία που... τάραξε την Ακσενέρ (Βίντεο)

 

Όπως είχαμε αναφέρει και εχθές σε άρθρο μας στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, η Τουρκία προχώρησε σε δεύτερη δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυράυλουTayfun. Σήμερα λοιπόν, τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν πάρει ''φωτιά''. Άρχισαν τις αναλύσεις ενώ κάνουν αναφορές  στην εμβέλεια των 300 χιλιομέτρων, κάτι με το οποίο είχε απειλήσει ο Ερντογάν την Ελλάδα στο παρελθόν, λέγοντας ότι μπορεί να πλήξει ακόμη και την Αθήνα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει και μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης. 

Συγκεκριμένα, στο ρεπορτάζ του το «CNN Turk» ανέφερε: «Συνεχίζονται οι δοκιμαστικές βολές του εγχώριας κατασκευής βαλλιστικού πυραύλου Tayfun.  Για δεύτερη φορά από το αεροδρόμιο  Ριζούντας- Aρτβιν πραγματοποιήθηκε η εκτόξευση του. Στις 18 Οκτωβρίου του 2022 είχε γίνει η πρώτη δοκιμαστική βολή του πυραύλου Tayfun που κατασκευάζεται σε συνεργασία της Roketsan με την διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας».

Από την πλευρά του το κανάλι «A Haber»«O εγχώριος βαλλιστικός πύραυλος εκτοξεύθηκε για δεύτερη φορά από το αεροδρόμιο της Ριζούντας. Έτσι ολοκληρώθηκε η φάση των τεστ από την περιοχή της Ριζούντας. Οι πύραυλοι που έχουν εμβέλεια 300 χιλιομέτρων χαρακτηρίζονται ως μικρού βεληνεκούς βαλλιστικοί πύραυλοι».

Βίντεο της τουρκικής προεδρίας για τον Ερντογάν - «Είναι η ελπίδα για όλη την ανθρωπότητα»


Εν τω μεταξύ, η αποθέωση προς το πρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζεται λίγες ημέρες πριν από τον 2ο γύρο των εκλογών. Η τουρκική προεδρία με βίντεο που ανέβασε στα social media, εξυμνεί τον πρόεδρο Ερντογάν, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «είναι η ελπίδα για όλη την ανθρωπότητα»!

Στο βίντεο αναφέρεται: «Ένας άνθρωπος που έγινε ελπίδα για την ανθρωπότητα. Ένας ηγέτης που ανοίγει τους δρόμους στον λαό του. Ένας αρχιστράτηγος που με τον στρατό του προχωρά σε πολλές νίκες. Βλέπουμε τις προσπάθειες σου, για τον ιδρώτα σου στο μέτωπο που έχεις για κάθε προσπάθεια που κάνεις για τον λαό σου. Τον κόπο σου για να βάλεις κάθε πετραδάκι. Ξέρουμε πως χτυπά η καρδιά σου για την πατρίδα από την Αδριανούπολη μέχρι και την πόλη του Καρς. Σε γνωρίζουμε από το θάρρος που δείχνεις στο δρόμο τον οποίο προχωράς. Στέκεσαι όρθιος απέναντι στην αδικία.

Σε γνωρίζουμε από τις δοξασίες επειδή στην Αγία Σοφιά τερμάτισες τη νοσταλγία που είχε διάρκεια 100 ετών. Σε βρίσκουμε σε δεκάδες ιδέες που δεν χωρούν σε καλούπια. Στον αγώνα σου που προκαλεί φόβο στους τυράννους. Σε βρίσκουμε στην καρδιά σου που προσφέρει αγάπη στους πονεμένους. Από πίσω σου έχεις εκατομμύρια κόσμου που σε πιστεύει σε εμπιστεύεται».

Ακσενέρ κατά Ερντογάν: Με την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία χάσαμε τη μισή «Γαλάζια Πατρίδα»


Κατά του Ταγίπ Ερντογάν καταφέρθηκε η πρόεδρος του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ, σε συνέντευξή της στο δίκτυο Haberturk, αναφέροντας πως με την εχθρική του πολιτική έναντι της Αιγύπτου, επήλθε η συμφωνία Φατάχ αλ Σίσι - Κυριάκου Μητσοτάκη και χάθηκε ουσιαστική η... μισή "Γαλάζια Πατρίδα"».
 
«Τσακωθήκαμε με την Αίγυπτο… ποιος είχε όφελος από αυτό; Η Ελλάδα» ανέφερε η Μεράλ Ακσενέρ όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης. 

«Λένε ‘’Γαλάζια Πατρίδα’’ και ‘’Γαλάζια Πατρίδα’’... Αναφέρομαι σε ένα σύστημα που ως Κάλο Κόμμα είπαμε ''ναι''.  Όμως χάθηκε… η μισή ‘’Γαλάζια Πατρίδα’’» δήλωσε χαρακτηριστικά. 
  
«Αναφέρεστε στη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου;» τη ρώτησε δημοσιογράφος. «Ναι, σε αυτήν αναφέρομαι» απάντησε η Ακσενέρ.  


«Μήπως o κ. Ερντογάν γνωρίζει πώς ιδρύθηκε η ‘’Στρατιά του Αιγαίου το 1975;’’» διερωτήθηκε.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι αποστολή της Στρατιάς του Αιγαίου είναι να προστατεύσει τα δυτικά σύνορα του Αιγαίου, από την απειλή του ελληνικού στρατού στα νησιά. Η Ελλάδα είναι κατά της ύπαρξης της Στρατιάς του Αιγαίου, επισημαίνοντας ότι αποτελεί απειλή για τα ελληνικά νησιά, και τα σύνορά της, αναφέροντας τις ισχυρές αμφίβιες δυνάμεις της στρατιάς, που είναι επιθετικού χαρακτήρα. 

Η Γαλάζια Πατρίδα, (Mavi Vatan), είναι δόγμα της τουρκικής πολιτικής σύμφωνα με το οποίο πρέπει η Τουρκία να έχει κυρίαρχο ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο. Ελλάδα και Κύπρος τονίζουν πως η Άγκυρα αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα χωρών της περιοχής. 


 Η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία που... τάραξε την Ακσενέρ


Υπενθυμίζεται ότι το 2020 Ελλάδα και Αίγυπτος κατέληξαν σε συμφωνία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Η συμφωνία υπεγράφη από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Δένδια και Σάμεχ Σούκρι στο Κάιρο.

Όπως είχαν τονίσει τότε διπλωματικές πηγές, με τη συμφωνία αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, η συμφωνία αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

«Κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες»


Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για ισορροπημένη συμφωνία, απολύτως σύμφωνη με το δίκαιο της θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία. «Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση μας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ» ανέφεραν, συμπληρώνοντας πως «κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, βασικά κριτήρια αποτέλεσαν οι πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

«Το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είναι πως η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες. Διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το δίκαιο της θάλασσας και η ορθότητα της πολιτικής μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ» ανέφεραν οι ίδιες πηγές, μεταξύ άλλων.

https://www.pentapostagma.gr