13.5.23

Όνειρο θερινής νυχτός οι “Πρέσπες του Αιγαίου”: Οι ομογενείς μπορούν και το αποδεικνύουν, “παρέα” με τον Μπάιντεν, τον Μενέντεζ και άλλους…

 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Την περασμένη Τετάρτη, δύο γεγονότα, έδειξαν πόσο πολύ προχώρησαν οι ομογενείς μας στις Ηνωμένες Πολιτείες και στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της υπερδύναμης. Διότι στην Παιδεία και στα πλούτη, πρωτοπορούν εδώ και πολλά χρόνια.

Στην Ουάσιγκτον, πολλοί σοβαροί ομογενείς, παραβρέθηκαν στο 38ο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, κατά το οποίο πληροφορήθηκαν τις (νέες) θέσεις της αμερικανικής κυβέρνηση και των νομοθετών του Κογκρέσου για τα εθνικά μας θέματα:

Για το Κυπριακό, το Αιγαίο σε συνδυασμό με τις απειλές της Τουρκίας και για τις πληροφορίες ότι (δήθεν) μετά τις εκλογές της 21ης Μαϊου θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας για την διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Και θα αρχίσουν όποιος και αν είναι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας…

Μερικοί …καρβέλια ονειρεύονται! Διότι δεν καταλαβαίνουν ότι για να υπάρξει …επιτυχία, με τη λογική των ξένων, για τις λεγόμενες «Πρέσπες του Αιγαίου», η όποια κυβέρνηση εκλεγεί στην Ελλάδα, θα πρέπει να παραχωρήσει ελληνικό έδαφος στην Τουρκία.

  • Να υποκύψει, δηλαδή, στις ορέξεις της κατοχικής δύναμης, που απαιτεί, λίγο-πολύ, το μισό Αιγαίο. Δείξτε μου ένα πολιτικό, εκτός από τους υποστηρικτές των Χουντικών, που θα βάλει την υπογραφή του σε ένα τέτοιο κείμενο.

  • Την ίδια μέρα, σε μία πολύ πλούσια οικία στο Μανχάταν, ήταν καλεσμένος ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για να μιλήσει σε εκδήλωση συλλογής χρημάτων για την προεδρική του εκστρατεία.

Οικοδεσπότης ήταν ο Ελληνοαμερικανός Τζόρτζ Λογοθέτης, ο οποίος κάλεσε τους φίλους του για να ενισχύσουν τον Αμερικανό Πρόεδρο και το Δημοκρατικό Κόμμα. Παρόν ήταν ο και ο στενός φίλος του Προέδρου των ΗΠΑ, ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος και άλλοι ομογενείς. Συνολικά μόνο 25 άτομα που πρέπει να πρόσφεραν πολλά χρήματα ο καθένας.

Ο κ. Λογοθέτης, ο περίφημος π. Άλεξ, που λύνει και δένει στην Ουάσιγκτον -και όχι μόνο-, και οι καλεσμένοι του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον κ. Μπάιντεν πέραν της μίας ώρας. Όλα τα παραπάνω αναφέρονται σε γραπτή «κλειστή» ενημέρωση του Λευκού Οίκου που ετοιμάστηκε και δόθηκε μόνο στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, ο οικοδεσπότης μίλησε με θερμά λόγια για τον κ. Μπάιντεν και αυτός απάντησε, με το γνωστό αφήγημα ότι λέγεται «Μπαϊντενόπουλος» και μίλησε επίσης για τη σχέση του με την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα.

Ο Λευκός Οίκος σημείωσε ότι ο κ. Μπάιντεν κάθισε ανάμεσα στα παιδιά του κ. Λογοθέτη, τον Phillip και την Daisy.

Υποδεχόμενος τον πρόεδρο μαζί με τη σύζυγό του Nitzia, ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας δήλωσε ότι «δεν γίνεται συχνά κάποιος να πει, κύριε Πρόεδρε, καλώς ήρθατε στο σπίτι μας».

Ο κ. Μπάιντεν τον ευχαρίστησε θερμά για τη φιλοξενία.

Δύο γεγονότα σε δύο διαφορετικά μέρη που δείχνουν την ισχύ της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας. Από τη μία οι ομογενείς μας συναντούσαν στην Ουάσιγκτον τα πιο ισχυρά στελέχη του Κογκρέσου και από την άλλη ο Πλανητάρχης να συναγελάζεται με αρκετούς Ελληνοαμερικανούς στο σπίτι του κ. Λογοθέτη.

Δεν το λες και μικρό πράγμα να γίνονται τα παραπάνω σε μία μέρα, σε μία εποχή κατά την οποία ο Πρόεδρος της Αμερικής μετρά τους φίλους του. Βεβαίως, πρέπει να μην ξεχνά ο Πλανητάρχης, όταν καβαλλικεύει το άλογο της Προεδρίας, ποιοι του συμπαραστάθηκαν και ποιοι τον εξέλεξαν Πρόεδρο. Οι πρώτοι που του δίνουν πάντα χρήματα, πολλά μάλιστα, είναι οι ομογενείς μας.

  • Γι’ αυτό πρέπει να ξεχάσει από τώρα κάθε σκέψη για πίεση της Ελλάδας να εισέλθει σε ένα διάλογο “κωφών” με την Τουρκία, που θα την εξυπηρετήσει και θα φέρει σε τρομακτικά δύσκολη θέση την Ομογένεια και τους φίλους της στο Κογκρέσο. Διαβάσαμε όλοι τι είπε ο κ. Μενέντεζ. Ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν θα επιλέξει τη σύγκρουση μαζί του για τα μαχητικά F-16 που απαιτεί να αγοράσει η Τουρκια.

Ακούγεται, λοιπόν, ότι όποιος και αν εκλεγεί Πρωθυπουργός και εφόσον κερδίσει τις αυριανές εκλογές στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν, θα γίνουν πράματα και θάματα στο Αιγαίο. Εικάζω ότι κάποιοι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, που είναι ο ελληνικός λαός και τολμώ να προσθέσω στην εξίσωση και τους Έλληνες πολιτικούς.

Διότι, απ’ ότι γνωρίζω ούτε ο σημερινός Πρωθυπουργός ούτε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχουν συμφωνήσει σε διάλογο “για όλα”. Ως γνωστό, οι λεγόμενες ελληνοτουρκικές διαφορές είναι μόνο μία, και σίγουρα δεν αφορά τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας.