13.5.23

Όταν Κύπριοι και Ισραηλινοί κομάντος ασκούνται μαζί- Ηχηρό μήνυμα αποτροπής η «Αγαπήνωρ 23» (Βίντεο & Εικόνες)

 


Στην Κύπρο δεσμεύτηκαν πολλές και μεγάλες περιοχές για την διενέργεια της άσκησης «Αγαπήνωρ 23» με την συμμετοχή πολλών και επίλεκτων μονάδων από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ.

Η άσκηση ολοκληρώθηκε την Πέμπτη και άφησε πολλές και καλές εντυπώσεις τόσο στους συμμετέχοντες όσο και στους παρατηρητές, ενώ φυσικά αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ηχηρό μήνυμα αποτρεπτικής ισχύος της Λευκωσίας και του Τελ Αβίβ απέναντι στην Άγκυρα.

Η σχετική ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς αναφέρει:

«Από 07 έως 11 Μαΐου 2023, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ, διεξάχθηκε στην Κύπρο, η Διεθνής Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΑΓΑΠΗΝΩΡ-2023».

Σκοπός της άσκησης ήταν η εξάσκηση στο πλαίσιο ενός ρεαλιστικού και διαρκώς μεταβαλλόμενου επιχειρησιακού περιβάλλοντος, των συμμετεχουσών δυνάμεων, εντός του οποίου κλήθηκαν να ανταποκριθούν σε ιδιαίτερα απαιτητικά επιχειρησιακά σενάρια, για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας, καθώς και για την επαύξηση της μαχητικής και αποτρεπτικής ικανότητάς τους.

Η σχεδίαση και ο συντονισμός της άσκησης, πραγματοποιήθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς και το Εθνικό Κέντρο Εκπαιδεύσεως των Ισραηλινών ΕΔ και σε Τακτικό Επίπεδο από την 6η Μ/Κ ΤΑΞΠΖ, σε συντονισμό με τη Διοίκηση Αεροπορίας, τη Διοίκηση Καταδρομών και τη Διεύθυνση Εθνοφυλακής, Ομάδες Εθνοφυλάκων της οποίας συμμετείχαν σε επιμέρους σενάρια της άσκησης.

Η διεύθυνση της, πραγματοποιήθηκε από κοινού, μέσω της συνεργασίας των Κέντρων Συντονισμού και Ελέγχου Ασκήσεων και της ανταλλαγής συνδέσμων στα διάφορα επίπεδα διοικήσεως. Ειδικότερα, το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε μεταξύ άλλων, επί μέρους διακλαδικές ασκήσεις μικρής και μεσαίας κλίμακας διπλής ενεργείας με τη διεξαγωγή ειδικών και αεραποβατικών επιχειρήσεων, αγώνα σε κατοικημένους τόπους, ορεινό αγώνα, εκτέλεση βολών φορητού οπλισμού, καθώς και ασκήσεις Υποστήριξης Μάχης και Διοικητικής Μέριμνας.

Με το πέρας της άσκησης, ο Αρχηγός, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, συνεχάρη το προσωπικό για τη σχεδίαση, την προετοιμασία και την επιτυχή διεξαγωγή, καθώς επίσης για το επίπεδο ετοιμότητας, επιχειρησιακής εκπαίδευσης και το υψηλό ηθικό και επαγγελματισμό του. Ευχαρίστησε επίσης τις λοιπές κρατικές υπηρεσίες που υποστήριξαν την άσκηση σε θέματα ασφαλείας, πυρασφαλείας, ιατρικής, τεχνοεφοδιαστικής και άλλης υποστήριξης καθώς και τις τοπικές αρχές στα διοικητικά όρια των οποίων πραγματοποιήθηκαν τα διάφορα επί μέρους σενάρια.

Η άσκηση, εντάσσεται στο πλέγμα διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η Εθνική Φρουρά, με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Άμυνας και αποτελεί συνέχεια της αναβαθμισμένης συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των 2 κρατών. Επίσης, αποτελεί ευκαιρία για ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των εμπλεκομένων και συμβάλει σημαντικά στην επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του προσωπικού, ενισχύει τη διαλειτουργικότητα και αναδεικνύει έμπρακτα την άριστη σχέση μεταξύ των 2 χωρών, η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση της σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

 






https://www.pentapostagma.gr