4.5.23

Οι Δυτικοί δεν μπορούν να επιβάλουν μία λύση στο Αιγαίο που δεν θα την εγκρίνει ο λαός: Οπότε να βάλετε τα όπλα στα θηκάρια…

 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Hellas Journal, Αναφωτία – Κύπρος

Το αντιαμερικανικό -κατ’ άλλους «ρωσικό» λόμπι που δρα ανεξέλεγκτα στην Ελλάδα, επιτίθεται με δριμύτητα εναντίον του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Τσούνη για τις δηλώσεις του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που αφορούσαν τα προβλήματα που δημιουργεί η κατοχική Τουρκία στην Ελλάδα.

Ο Ελληνοαμερικανός πρέσβης μίλησε ως εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών και όχι της ελληνικής Ομογένειας. Πρέπει μερικά πράγματα να ξεχωρίζονται για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις και να προκαλούνται κακές εντυπώσεις.

Προσωπικά δεν συμφωνώ με τις θέσεις, όπως εκφράστηκαν, αλλά τόσα χρόνια ως ανταποκριτής στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, γνωρίζω πολύ καλά τον τρόπο σκέψης των γραφειοκρατών.

Ξέρω επίσης ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική δεν αλλάζει από ένα πρέσβη, ούτε καν από τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, τον Άντονι Μπλίνκεν. Κάποιοι θα προσθέσουν ότι δεν αλλάζει ούτε από τον ηγέτη της υπερδύναμης, αν αι αυτό πρόκειται για υπερβολική θεώρηση των πραγμάτων.

  • Το κείμενο αυτό δεν γράφεται για να υποστηριχθούν οι θέσεις του Αμερικανού πρέσβη, όπως αυτές εκφράστηκαν στη συνομιλία του με τον εξαίρετο συνάδελφο, Τομ Έλλις, ο οποίος πίεσε τον κ. Τσούνη με τις ερωτήσεις του, που είναι στα χείλη όλων των Ελλήνων. Δεν έχει ανάγκη συνηγόρων, άλλωστε.

Όσοι τον γνωρίζουμε από την Αμερική ξέρουμε τις επιδόσεις του για τα εθνικά θέματα. Είναι επίσης και ένας ένθερμος υποστηρικτής του τερματισμού της κατοχής στην Κύπρο και έχει σταθεί αρωγός σε όλους τις προσπάθειες των ακτιβιστών της Ομογένειας.

Απ’ εκεί και πέρα, όπως ήδη ανέφερα, αντιπροσωπεύει την αμερικανική υπερδύναμη, άσχετα απ’ ότι πρέσβευε πριν διοριστεί πρέσβης στην Αθήνα. Για τους περισσότερους στην Ομογένεια, οι ρόλοι είναι ξεκάθαροι. Για το «αντιαμερικανικό μπλόκ» της Αθήνας είναι η ευκαιρία επίθεσης στον κ. Τσούνη και στην Aμερική.

Αλλά, αυτοί οι περίεργοι τύποι, ακροδεξιοί στην πλειοψηφία τους, δεν λένε κουβέντα για την πώληση του ρωσικού συστήματος S-400 στην Τουρκία και την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου απέναντι από την κατεχόμενη Κύπρο. Επειδή αποφασίζει και υλοποιεί ο Βλαδίμηρος Πούτιν προς όφελος της Τουρκίας, καλά καμωμένα είναι;

Έχουν πιεί το «άλαλο νερό». Δεν είναι σαν εμάς, που ασκούμε σκληρή κριτική στην Αμερική, και η οποία ούτε καν διαμαρτύρεται. Μπορεί κάποιος να μου δείξει ένα ανταποκριτή -μόνο ένα- με έδρα τη Μόσχα, που έχει πει οτιδήποτε κριτικό για τη Ρωσία; Μην ψάχνετε… Δεν υπάρχει. Είναι όλοι πιόνια του στρατιωτικού μηχανισμού της Ρωσίας, ότι και να σημαίνει αυτό… Όσοι ασκούν κριτική, χαρακτηρίζονται κατάσκοποι και κλείνονται στη φυλακή. Ναι, τόσο …όμορφα και …ωραία.

Επιστρέφοντας στα ελληνοτουρκικά, ας είμαστε ρεαλιστές σε ένα ειδικά ζήτημα. Οι Αμερικανοί και οι λοιποί δυτικοί σύμμαχοι, δεν θα σταματήσουν να προσπαθούν έχοντας ως στόχο την ελληνοτουρκική συνεργασία.

Και επειδή στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών έδειξαν να ταυτίζονται ο πρέσβης των ΗΠΑ με τους Γερμανούς, ξεκίνησε η παραφιλολογία ότι δήθεν η Ελλάδα, θα ξεπουλήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Τουρκία.

Στην τάση της υπερβολής είμαστε πρώτοι, είμεθα πρωταθλητές. Μεγαλοποιούμε δηλώσεις και ανακοινώσεις και δεν σκεφτόμαστε ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να παραμεριστεί η αντίσταση του λαού. Και αυτό, δεν βλέπω ξένες δυνάμεις που να έχουν την ισχύ να το επιτύχουν.

Εδώ 700 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι, υπό την πίεση των πάντων, υπό κατοχή και μόνιμη τουρκική απειλή, δεν υπέκυψαν και δεν λύγισαν όταν τους απειλούσαν με ξένοι με καταστροφή. Και θα φοβηυούν οι πολίτες της πιο ισχυρής Ελλάδας. Οι Ελληνοκύπριοι πέρασαν ολόκληρο Μνημόνιο-λαίλαπα, αλλά πάλι σηκώθηκαν όρθιοι.

  • Άρα μπορεί οι Αμερικανοί και οι υπόλοιποι δυτικοί «σύμμαχοι» να φωνάζουν και να μας συμβουλεύουν να τα βρούμε στο Αιγαίο με τους Τούρκους, όμως δεν μπορούν να μας επιβάλουν τίποτα.

Ούτε και πρόκειται να προσπαθήσουν διότι γνωρίζουν ότι θα γυρίσει μπούμερανγκ. Βέβαια, με χαρά θα δεχθούμε εάν ομολογήσουν την αλήθεια: ότι οι Τούρκοι δεν δικαιούνται ούτε ένα βράχο μέσα στο Αιγαίο, πόσο μάλλον μία βραχονησίδα ή νησί.

Αυτό που περιμένουν οι πολίτες είναι το απλό και το αυτονόητο: ότι οι πολιτικοί δεν πρόκειται να προδώσουν τον λαό. Ότι δεν θα δεχθούν καμία πρόταση, εισήγηση, ιδέα ή συμβουλή που θα αφορά την ελληνικότητα του Αιγαίου.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο κ. Τζόρτζ Τσούνης, ως πρέσβης, έχει δώσει μάχες στην Ουάσιγκτον για να ενισχυθεί στρατιωτικά η Ελλάδα. Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες μας, η Πατρίδα μας θα λάβει σύντομα τα μαχητικά F-35, τα C-130 και κονδύλια που θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά αμερικανικού πολεμικού υλικού. Επίσης θα συνεχιστούν οι διευκολύνσεις στη Σούδα και την Αλεξανδρούπολή…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας.