9.5.23

Από την Νέα Λάμψακο στο Μουσείο Σφαγής Διστόμου - με συγκίνηση και οργή!


Εκπαιδευτικά ταξίδια για την Μνημη και την Απαιτηση Δικαιωσης

Νιάτα- ιστορία, μνήμη, απαίτηση για δικαίωση! Γύρω στους 150 μαθητές του Γυμνασίου Νέας Λαμψάκου Χαλκίδας επισκέφθηκαν σήμερα το Δίστομο στο πλαίσιο Εκπαιδευτικής εκδρομής και ενημερώθηκαν στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου για ένα από τα πιο άγρια εγκλήματα κατά αμάχων που έκαναν οι Γερμανοί Ναζί σε όλο τον κόσμο στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο...
Η συγκίνηση τους ήταν έκδηλη βγαίνοντας από την αίθουσα ενημέρωσης/προβολής του Μουσείου και αρκετοί συζητούσαν για ο,τι είδαν και άκουσαν κατά τις βόλτες τους μετά στα όμορφα σοκάκια και πλατείες και σε cafe της κωμόπολης - σε ένα cafe μιλησαν ντόπιοι με κάποια από αυτά.<< Δεν ήξερα αρκετά για αυτά τα εγκλήματα των Γερμανών ούτε για την Σφαγή του Διστόμου, παρόλο που είμαστε από τον γειτονικό νομό! Πρέπει αυτά να διδάσκονται αναλυτικά! >> είπε ένας της 3ης ταξης. Για να συμπληρώσει μια συμμαθήτριά του- που μιλησε με οργή: << Συγκινήθηκα ιδιαιτέρως. Έκλαψα. Και αγανάκτησα που τα θύματα παραμένουν αδικαίωτα- δεν έχει πληρώσει η Γερμανία τις αποζημιώσεις που οφείλει! Ντροπή!>>Οι φωτό αυτή την φορά που εστειλαν οι αρμοδιοι του Μουσειου είναι όλες εκτός Μουσείου ή Μαυσωλείου διότι οπως ανεφεραν είδαν από κοντά την διάθεση των μαθητών από τον γειτονικό, στην Βοιβτια, νομό Ευβοίας, να κάνουν βόλτες παντού πριν ή μετά την ξενάγηση, να συζητούν, να ζητούν πληροφορίες, να απολαμβάνουν τον καφέ, το παγωτό ή την κρέπα τους... Κάποια παρέα μάλιστα πήγε βόλτα μέχρι τα κτήρια των Γυμνασίου και Λυκείου Διστόμου, στην άκρη σχεδόν της κωμόπολης.
Οι προσκυνηματικες -εκπαιδευτικες εκδρομες στο Διστομο, ειναι συνεχεις- λιγη ωρα μετά τους Ευβοιωτες, ειχαν σειρά να ενημερωθουν οι μαθητες και οι μαθητριες απο το Γυμνασιο Ωραιοκάστρου Θεσσαλονικης.

Το ταξιδι στην Μνημη και η απαιτηση για Δικαιωση συνεχιζεται! Η επέτειος της 10ης Ιουνιου 1944 πλησιάζει..
INFO
-----
### για επίσκεψη στο Μουσείο και Μαυσωλείο Διστομου : ###
Τηλ: 2267 350130
Ηλ. Διεύθυνση : dimuseum1944@gmail.com