6.5.23

Αποκαλυπτική μαρτυρία Μπιλ Κλίντον: Ο Πούτιν μου είχε πει ότι θα εισβάλλει στην Ουκρανία από το 2011

 


Προσχεδιασμένη από το 2011 ήταν η εισβολή στην Ουκρανία από τον Βλάντιμιρ Πούτιν

Την αποκάλυψη όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian έκανε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι τρία χρόνια πριν από το γεγονός στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός ο Πούτιν του είχε πει ότι δεν δεσμεύεται από το Μνημόνιο της Βουδαπέστης το οποίο διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.



Το Μνημόνιο είχε υπογραφεί το 1994 από τους τότε προέδρους των ΗΠΑ και Ρωσίας, Μπιλ Κλίντον και Μπόρις Γιέλτσιν και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τζον Μέιτζορ και όριζε ότι η Ουκρανία, η Λευκορωσία και το Καζακστάν παρέδωσαν στη Ρωσία το πυρηνικό οπλοστάσιό τους σε αντάλλαγμα για σεβασμό των συνόρων.

«Μου είχε πει ο Πούτιν ότι δεν συμφωνεί με τη συμφωνία που έκανα με τον Γιέλτσιν και ότι δεν είχε περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή. Δεν συμφωνώ, δεν το υποστηρίζω και δεν δεσμεύομαι από αυτό», είχε πει ο Πούτιν.

Ο πρώην πρόεδρος συνεχίζει λέγοντας πως «από τότε γνώριζα ότι η εισβολή ήταν θέμα χρόνου». Όπως και έγινε τρία χρόνια αργότερα με την κατάληψη του Ντονμπάς και της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο Πούτιν είχε εισβάλλει στην Τσετσενία το 1999 και στη Γεωργία το 2008 και η αποκάλυψη του Κλίντον εγείρει ερωτήματα για την ετοιμότητα των Αμερικανών και των Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Με τη σειρά του ο Ντάνιελ Φριντ πρώην υφυπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές και ευρωσιατικές υποθέσεις ανέφερε ότι τα σχόλια του Ρώσου προέδρου δεν μεταφέρθηκαν στην κυβέρνηση Ομπάμα αλλά πρόσθεσε ότι πίστευε ότι ο πρώην πρόεδρος θα το είχε εκμυστηριευθεί στη σύζυγό του Χίλαρι που ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Ο Φριντ έκανε και μια άλλη αποκάλυψη. Η πρώτη φορά που ο Πούτιν απείλησε την εδαφική ακεραιότητα ήταν το 2008 σε μια σύνοδο ΝΑΤΟ - Ρωσίας επί προεδρίας Μπους. Υποστήριξε ότι όταν η Κριμαία μεταφέρθηκε υπό τον ελέγχο της Ουκρανίας δεν τηρήθηκε οι νόμιμες διαδικασίες.

www.cnn.gr

(Επιμέλεια αναρτήσεως: Στρατηγός εα Αθαν, Καραντζίκος)