13.4.23

ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ;;;




*Γράφει ο Άρης Ι. Τάτσης.


Το 1986 ήμουν δεκατριών χρονών. Η τέλεια ηλικία από πλευράς μνήμης, καθώς πλέον αντιλαμβάνεσαι όλα τα βασικά θέματα, χωρίς να περισπάσαι από το κυνήγι του βιοπορισμού.


Θυμάμαι λοιπόν άριστα πώς έζησα το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ (26-4-1986). Μετά το πρώτο σοκ μάθαμε τα μπεκερέλ (https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CF%80%CE%B5%CE%BA%CE%B5%CF%81%CE%AD%CE%BB) και κυρίως προσευχόμασταν να μη βρέξει, γιατί η βροχή θα έφερνε τη ραδιενέργεια. Βέβαια άνοιξη ήταν, τι θα γινόταν; Έβρεξε κανονικότατα και μπόλικες φορές. 


Ως μέτρο πρόληψης όλο το καλοκαίρι του 1986 οι γονείς μου μας τάιζαν κάθε μέρα κατεψυγμένο κοτόπουλο, ευελπιστώντας ότι τα κοτόπουλα αυτά είχαν μπει στην κατάψυξη πριν το ατύχημα. Έσφαξαν και πέταξαν τις κότες μας. Κράτησαν όμως τις κατσίκες μας, από τις οποίες όμως για ένα χρόνο δεν έτρωγαν ούτε γάλα.


Βεβαίως και κράτησαν τη βιοποριστική ασχολία τους, τη μελισσοκομία. Κανονικότατα παρήγαν, κανονικότατα πουλούσαν ελληνικό μέλι. Η αγορά του μελιού δεν “στρεσαρίστηκε” καθόλου από το ατύχημα του Τσερνόμπιλ.


Πως τα θυμήθηκα όλα αυτά; Απλό είναι. Πλέον οι άγγλοι ανακοίνωσαν επισήμως ότι τα τεθωρακισμένα Challenger που σκοπεύουν να στείλουν προς ενίσχυση της Ουκρανίας θα διαθέτουν βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου (https://www.protagon.gr/epikairotita/to-oukraniko-bainei-sti-fasi-tou-apebloutismenou-ouraniou-44342691211). Μάλιστα την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές τα (πρώτα) αγγλικά άρματα μάχης μάλλον έχουν ήδη φτάσει στην Ουκρανία (https://warnews247.gr/challenger-2-eftasan-stin-oukrania-ta-prota-vretanika-armata-machis-mazi-me-vlimata-apebloutismenou-ouraniou/) κι όλοι αναρωτιόμαστε αν μαζί τους έφτασαν και τα βλήματα του ουρανίου (https://odysseiatv.blogspot.com/2023/03/blog-post_59.html).


Τα βλήματα αυτά χρησιμοποιούνται γιατί είναι πιο διατρητικά. Διαπερνούν το ατσάλι σα βούτυρο. Μια εισαγωγή στο θέμα από μια ουδέτερη σκοπιά είναι αυτή (https://armyvoice.gr/2023/03/poso-epikindyno-to-apemploytismeno-oyranio/). Σαφέστατα χρησιμοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Σερβία. Ξαναδιαβάστε λοιπόν τι λέει το συστημικό protagon (https://www.protagon.gr/epikairotita/to-oukraniko-bainei-sti-fasi-tou-apebloutismenou-ouraniou-44342691211, “Το βέβαιον είναι ότι η έκρηξη τέτοιων βλημάτων απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα ραδιενεργά υλικά, που εκπέμπουν ακτινοβολία επί μακρόν. Η εμπειρία από το Ιράκ και από τα Βαλκάνια λέει ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι ο βασικός ύποπτος για τη μετάδοση ασθενειών, τόσο σε στρατιώτες όσο και σε ντόπιους πληθυσμούς). Επίσης ξαναδιαβάστε την εναλλακτική (ψεκασμένη για κάποιους από εσάς) odysseiatv ( https://odysseiatv.blogspot.com/2023/03/blog-post_59.html, “Έχει κατηγορηθεί (https://www.theguardian.com/world/2010/dec/30/faulluja-birth-defects-iraq) για την πρόκληση καρκίνου και γενετικών ανωμαλιών στο Ιράκ”).


Κυρίως ρίξτε μια ματιά στο τι αναφέρει για το θέμα σε ανύποπτο χρόνο (2001) το συστημικό in.gr (https://www.in.gr/2001/01/26/apopsi/pws-ta-blimata-me-apemploytismeno-oyranio-apeiloyn-tin-ygeia-mas/,Ο οργανισμός όμως κινδυνεύει και από την ακτινοβολία που εκπέμπουν τα θραύσματα ή η σκόνη από απεμπλουτισμένο ουράνιο που έχει εισπνευστεί ή καταποθεί. Η «εσωτερική» ακτινοβολία είναι μία πολύ σοβαρή πηγή κινδύνου της υγείας, αφού ο χρόνος κατά τον οποίο τα μικροσκοπικά θραύσματα απεμπλουτισμένου ουρανίου ακτινοβολούν είναι πολύ μεγάλος. Τα κύρια όργανα που προσβάλλονται από αυτή την ακτινοβολία είναι οι πνεύμονες, οι νεφροί, τα οστά, το ήπαρ και το αιμοποιητικό σύστημα. Οι επιδράσεις σε αυτά τα όργανα μεγεθύνονται όταν αφορούν σε αναπτυσσόμενους οργανισμούς, όπως τα παιδιά ή τα έμβρυα που κυοφορούνται. Οι κυριότερες όμως επιπτώσεις του απεμπλουτισμένου ουρανίου στην υγεία είναι η χημική, τοξική δράση του, με τις ιδιότητες που έχει ως ένα βαρύ μέταλλο”). 


Τα πολυάσχολα φιλοουκρανικά ελληνικά κόμματα δεν ασχολήθηκαν καθόλου με το ζήτημα. Απαξίωσαν έστω και να διαψεύσουν τις σχετικές ανησυχίες. Ανακοίνωση εξέδωσε μόνο το μάλλον άγνωστο στους περισσότερους ΑΚΚΕΛ (https://www.ksipnistere.com/2023/03/%CE%B1%CE%BA%CE%BA%CE%B5%CE%BB-%CF%80%CF%8C%CF%83%CE%B1-%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CE%BB%CE%AD%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%84%CF%83%CE%B5%CF%81%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%AF%CE%BB-%CE%B8%CE%B1-%CE%BC%CE%BF.html). Την παραθέτω αυτούσια:

Πόσα εγγλέζικα Τσερνομπίλ θα μολύνουν την τροφή μας με τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία;

Η εγκληματική ενέργεια της Βρετανίας να στείλει στο καθεστώς της Ουκρανίας όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο (όπως αυτά που το ΝΑΤΟ βομβάρδισε την Γιουγκοσλαβία και ακόμη σήμερα πεθαίνουν άνθρωποι από καρκίνο τόσο εκεί όσο και στην γύρω περιοχή) αποτελεί αποκορύφωμα της μισάνθρωπης ανευθυνότητας του εγγλέζικου καθεστώτος που διοικεί τη Βρετανία.

Η κυβέρνηση του Ινδού γενίτσαρου που τον έχουν τοποθετήσει στη θέση του πρωθυπουργού, θα μολύνει το έδαφος της Ουκρανίας με ραδιενεργά απόβλητα και φυσικά θα μολυνθούν και όλα τα τρόφιμα που παράγονται εκεί.

Η ραδιενέργεια δεν ασχολείται με το αν υπάρχουν Ρώσοι ή Ουκρανοί ή εξωγήινοι στην περιοχή και καλλιεργούν τις εκτάσεις, μολύνει κάθε τι. Αν λοιπόν το ναζιστικό καθεστώς, που υπηρετεί ο Ζελένσκι, χρησιμοποιήσει τα βρετανικά όπλα, θα μολύνει με ραδιενέργεια κάθε τρόφιμο που θα παραχθεί από τότε και μετά συνεπώς και αυτά που θα εξάγονται στην Ελλάδα και καταναλώνονται από τους Έλληνες.

Μην ξεχνάμε ότι το 80% του μαλακού σιταριού από όπου γίνεται το αλεύρι που καταναλώναμε ως χώρα ήταν εισαγωγές από Ουκρανία και Ρωσία, σήμερα μόνο από την Ουκρανία. Άρα το ουράνιο των Εγγλέζων θα το βρίσκουμε καθημερινά στο ψωμί μας. Με αυτούς τους τύπους το καθεστώς Μητσοτάκη – Δένδια - Παναγιωτόπουλου έχει υπογράψει αμυντική συνεργασία και από κοινού τα δύο καθεστώτα στηρίζουν το ναζιστικό καθεστώς των πραξικοπηματιών του Κιέβου. Και από κοινού μολύνουν με ραδιενέργεια την τροφή των Ελλήνων;”.


Ξεκάθαρα δεν την υιοθετώ. Απλούστατα γιατί δεν είμαι πυρηνικός φυσικός. Κυρίως δεν γνωρίζω αν τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου ακτινοβολούν ραδιενέργεια και εάν ναι για πόσο χρονικό διάστημα. Αν όμως πιστέψω το συστημικό και φιλοδυτικό protagon και το επίσης  συστημικό και φιλοδυτικό in.gr, που μάλιστα έγραψε και σε ανύποπτο χρόνο (2001), έχουμε όλοι μας τεράστιο και σοβαρότατο ζήτημα.


Αυτό που άλλαξε και μάλιστα άρδην από το μακρινό 1986 είναι οι συνθήκες του διεθνούς εμπορίου. Τότε τα κράτη είχαν μεταξύ τους σύνορα όσον αφορά το εμπόριο. Σταδιακά από το 1988 μέσω των διεθνών συνθηκών GATT ουσιαστικά εμπορικά σύνορα δεν υφίστανται πλέον. 


Συνεπώς σήμερα είναι πρακτικώς αδύνατο να γνωρίζει κανείς που φύτρωσε το σιτάρι με το οποίο παρασκευάστηκε το ψωμί και η τυρόπιτά του, που καλλιεργήθηκε ο ηλιόσπορος που το λάδι του χρησιμοποιήθηκε για τον πιτόγυρό του και πάει λέγοντας.


Δυστυχέστατα για όλους μας η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού παγκοσμίως, από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ηλιόσπορου και από τους μεγαλύτερους λαθρεμπόρους μελιού


Αν τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου ακτινοβολούν ραδιενέργεια, δεν έχει μόνο σημασία το χωράφι όπου καλλιεργήθηκε το σιτάρι, αλλά ακόμη και η αποθήκη όπου παρέμεινε το δήθεν ουκρανικό μέλι και επί της ουσίας κινέζικο σιροπόζουμο. 


Δεν έχω ιδέα πόσο κοστίζουν οι συσκευές μέτρησης της ραδιενέργειας. Αλλά ακόμη κι αν ήταν σε κάπως προσιτές τιμές, τι θα κάνουμε; Θα πηγαίνουμε στο φούρναρη και στο εστιατόριο με μπεκερελόμετρο;


Δεν συνεχίζω. Σκεφτείτε το επί ελάχιστα λεπτά και θα αντιληφθείτε πολύ καλά τι εννοώ.


Εύλογη η πρώτη σκέψη σας. Και τι να κάνουμε εμείς; Ζούμε σε μια μικρή και αδύναμη λόγω των μνημονίων χώρα και τρέχουμε από το πρωί σαν τον Βέγγο μπας και πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας. Έτσι νόμισα κι εγώ στην αρχή.


Καθώς όμως συνέχισα να το σκέφτομαι, αντιλήφθηκα ότι υπάρχουν άπειρα πράγματα για να κάνουμε ως αντίπραξη. Κυριολεκτικά να ‘ταν η θάλασσα μελάνι, να ‘ταν κι ο ουρανός χαρτί. 


Ακριβώς γι’ αυτό, θα ακολουθήσει νεότερο άρθρο με τις ιδέες για δράση από όλους μας. Μέχρι τότε καλό θα σας κάνει να ενημερωθείτε για το θέμα.


ΥΓ 1. Ο αρχικός τίτλος του άρθρου (την ώρα που το εμπνεύστηκα) ήταν “το νέο Τσερνόμπιλ”. Δε συνηθίζω να μασάω τα λόγια μου, αλλά και πυρηνικός φυσικός εν είμαι. Γιατί να πάρω θέση όσο ακόμη ενημερώνομαι;

Ο τίτλος λοιπόν προέρχεται από το τραγούδι της Μελίνας Τανάγρη “βυζάκια έξω λοιπόν” (https://www.youtube.com/watch?v=irykKdYH1WM). Προς το παρόν όμως δεν πρόκειται να σας αποκαλύψω πως κολλάνε τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου με τα “βυζάκια” της Τανάγρη. Θα περιμένετε τη συνέχεια.


ΥΓ 2. Το άρθρο αυτό αφιερώνεται στον Γιώργο Στάσση της ΔΕΗ (https://aristatsis.wordpress.com/2022/03/18/%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%ce%b3-%cf%83%cf%84%ce%ac%cf%83%cf%83%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b4%ce%b5%ce%b7/), ο οποίος για υπόλοιπο 80 ευρώ από το λογαριασμό του σπιτιού μου με έστειλε σε εισπρακτική εταιρία. Με το που έκλεισα το τηλέφωνο μεμιάς μου ήρθε η έμπνευση. Τώρα θα το στείλω στην εισπρακτική να του το δώσουν. Γιώργο, ευχαριστώ, πάντα τέτοια…


ΥΓ 3. Σας χρωστάω τη συνέχεια του άρθρου “και στραβός είναι ο  γυαλός και στραβά αρμενίζετε”. Τι να κάνουμε η υγεία είναι πιο σημαντική. Μην ανησυχείτε, “στο φούρνο είναι και ψήνεται”… Μέχρι να το δημοσιεύσω, ενημερωθείτε για τις παλινωδίες Τσίπρα στο θέμα των κόκκινων δανείων. Δεν είναι χθεσινός. Άλλα είπε για να υφαρπάξει την ψήφο σας το 2015 κι άλλα έκανε. Τα ίδια δηλαδή, όπως και με το ρεύμα (https://aristatsis.wordpress.com/2022/12/03/%cf%85%cf%80%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%cf%81%cf%84%ce%b5%ce%bb-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%81%ce%b5%cf%85%ce%bc%ce%b1/). Κι αν αφήνετε τη σιγανοπαπαδιά απ’ τ’ Αθαμάνιο (ο Α. Τσίπρας κατάγεται από το Αθαμάνιο Άρτας) να σας “καίει το κεφάλι”, μετά “δε βλέπετε γάιδαρο” στα δυο μέτρα όσον αφορά αυτά που σας κάνουν οι τράπεζες και τα funds.

ΥΓ 4. Κερασάκι στην τούρτα οι αμερικανικές καταγγελίες ότι ο Ζελένσκι έχει ζαπώσει μέχρι τώρα 400 εκατομμύρια δολάρια από τη βοήθεια στην Ουκρανία (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/673597/apokalypsi-vomva-apo-hersh-o-zelensky-ypeksairese-400-ekatommyria-dolaria-pou-meteferan-oi-ipa-stin-oukrania). Για χάρη αυτού του μορφονιού θα φάμε εμείς ραδιενέργεια;



*Ο Άρης Τάτσης είναι δικηγόρος Άρτας (https://aristatsis.wordpress.com/). Ειδικεύεται σε διαζύγια, τροχαία ατυχήματα και πτωχευτικό νόμο.