17.4.23

Ινδία – Ρωσία: Προχωρημένο στάδιο συμφωνίας για υπογραφή εμπορικής συνθήκης ανάμεσα σε Νέο Δελχί και Μόσχα



 Ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Ινδίας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε «προχωρημένο στάδιο συμφωνίας» για μια εμπορική συνθήκη, που, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εμπορίου, θα αποτελέσει εγγύηση για διμερείς επενδύσεις

Η Ινδία και η Ρωσία συζητούν την περίπτωση συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, όπως ανακοίνωσαν σήμερα υπουργοί των δύο χωρών, σε μια κίνηση που θα ενισχύσει περαιτέρω τις διμερείς εμπορικές σχέσεις που έχουν ακμάσει μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Ινδίας Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ δήλωσε από το Νέο Δελχί ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε «προχωρημένο στάδιο συμφωνίας» για μια εμπορική συνθήκη, που, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας Ντένις Μαντούροφ, θα αποτελέσει εγγύηση για διμερείς επενδύσεις.

Η Ινδία δεν έχει επικρίνει ξεκάθαρα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ ζητεί ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης μέσω διαλόγου.

Η Ρωσία, παραδοσιακός προμηθευτής αμυντικού εξοπλισμού, ξεπέρασε τον περασμένο μήνα το Ιράκ και έχει γίνει ο βασικός προμηθευτής αργού πετρελαίου της Ινδίας.

Η Μόσχα θέλει να αυξήσει τις εισαγωγές μηχανημάτων από την Ινδία για να βελτιώσει το εμπορικό ισοζύγιο, δήλωσε ο Μαντούροφ.

«Χρειάζεται να βρούμε ένα κομμάτι στα προϊόντα, που μπορεί να αντικαταστήσει η Ινδία», δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης. «Σε μη στρατιωτικού χαρακτήρα έργα χρειαζόμαστε συνεργασία που να είναι τόσο ευρεία όσο πριν από τις κυρώσεις».

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ https://infognomonpolitics.gr

(Επιμέλεια αναρτήσεως από τον Μιχάλη Τσολάκη)