26.3.23

Ο Νίκος Δένδιας καλά τα λέει (και δεν διαφωνούμε): Αλλά πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε ότι οι Τούρκοι δεν θα προδώσουν την εμπιστοσύνη του; (video)

 


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Μελέτησα τη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια στον εξαιρετικό συνάδελφο Μάκη Πολλάτο και στο Πρώτο Θέμα.

Μίλησε με πολύ προσοχή για τα αποτελέσματα της «Διπλωματίας των Σεισμών»,το σημαντικότερο εκ των οποίων είναι η πορεία σε «ήρεμα νερά» στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Η αλήθεια είναι ότι οι Τούρκοι σοκαρισμένοι από το κτύπημα της φύσης, δεν ενοχλούν στο Αιγαίο,δεν προκαλούν και δεν βρίζουν. Ο Ταγίπ Ερντογάν και τα τσιράκια του πρέπει να είναι πολύ δυστυχισμένοι που δεν μπορούν να εντάξουν την Ελλάδα στο προεκλογικό παιγνίδι.

Υπήρχε πάντα η αίσθηση ότι όποιος Τούρκος πολιτικός έβριζε περισσότερο την Ελλάδα, κέρδιζε και περισσότερους ψήφους. Τα πράγματα φαίνεται άλλαξαν μετά τους σεισμούς. Κερδίζει (!) ψήφους όποιος συνεργάζεται με τους γείτονες, όπως συνηθίζουν να αποκαλούν τους Έλληνες.

Με τα δεδομένα πριν από τους σεισμούς, η συμπεριφορά της Τουρκίας θα ήταν ανεξήγητη. Αν και αρκετοί προσπαθούμε ακόμα να καταλάβουμε αν την αλλαγή προκάλεσε το σοκ του σεισμού ή απλά χρησιμοποιείται η τραγωδία για να έχει κέρδη στο διπλωματικό, αλλά και το εσωτερικό πολιτικό παιγνίδι.

Ο κ. Δένδιας, που είναι ένας σοβαρός υπουργός Εξωτερικών και επιτυχημένος (μέχρι τώρα) φαίνεται ότι έκανε την ανάλυση του και κατέληξε σε συμπεράσματα. Είτε συμφωνεί κανείς, είτε διαφωνεί, πρέπει να παραδεχθούμε ότι γνωρίζει περισσότερα από εμάς.

Επειδή γνωρίζουμε τον τρόπο άσκησης της διπλωματίας, υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται. Και πράγματα που δεν γίνονται, αλλά λέγονται. Σας μπέρδεψα, αλλά δεν ήταν στις προθέσεις μου.

Οι διπλωμάτες στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών, είναι ταυτόχρονα και πολιτικοί. Και πρέπει μα εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των χωρών τους. Στην περίπτωση του κ. Δένδια, τα ελληνικά συμφέροντα. Μέχρι της στιγμής το κάνει πολύ καλά.

Μερικές κουβέντες του στο Πρώτο Θέμα «βγάζουν νόημα» (make sense όπως λένε οι Αμερικανοί διπλωμάτες όταν θέλουν να επικροτήσουν την πρόταση του συνομιλητή τους). Ως ανάλυση για τις προθέσεις της Τουρκίας, είναι εξαιρετική. Διότι εικάζω πως άκουσε κουβέντες από τον μπουνταλά Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που είναι ενθαρρυντικές για το μέλλον των σχέσεων.

«Η Τουρκία», είπε ο κ. Δένδιας στον Μάκη Πολλάτο, «δεν είναι αφελής. Η Ελλάδα έχει απόλυτη υποχρέωση να περάσει μέσα απ’ την πόρτα που η Τουρκία άνοιξε με εποικοδομητικό διάλογο και νέες προοπτικές για ευοίωνη πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο εγγύς μέλλον αλλά και μακροπρόθεσμα».

Ο Έλληνας υπουργός πιστεύει ότι έχουν μεταβληθεί οι παράμετροι της τουρκικής συμπεριφοράς απέναντί στην Ελλάδα. «Αμέσως μετά την τραγωδία των σεισμών στην Τουρκία και την επίσκεψή μου εκεί», λέει, «η τουρκική παραβατικότητα έχει μετατραπεί σε κάτι το ανύπαρκτο». Και εξηγεί:

«Δεν υπάρχουν παραβιάσεις στο Αιγαίο, δεν υπάρχουν υπερπτήσεις, δεν υπάρχει τοξική διατύπωση λόγου, δεν υπάρχει λεκτική επιθετικότητα, δεν υπάρχει απειλή χρήσης βίας. Η Ελλάδα πάντοτε έλεγε ότι επιδιώκει τον διάλογο κάτω ακριβώς απ’ αυτές τις συνθήκες. Οφείλουμε, λοιπόν, έχουμε υποχρέωση αν θέλετε, να ανταποκριθούμε σε μια τέτοια τουρκική συμπεριφορά».

Ο Έλληνας υπουργός απάντησε και σε όσους από εμάς πιστεύουμε ότι η Τουρκία δεν έχει αλλάξει και το πλέον σημαντικό για την Ελλάδα, είναι ότι δεν έχει αλλάξει την πολιτική της σε ότι αφορά την κυριαρχία των ελληνικών νησιών.

Φοβόμαστε, όπως έχουν σημειώσει πολλές φορές, ότι αφού ξεπεράσει την μεγάλη κρίση που προκάλεσε η τραγωδία του σεισμού και αφού ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία -αν ολοκληρωθεί ποτέ- η Τουρκία θα μας δείξει ξανά τον πραγματικό κακό εαυτό της.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μέσω φιλικής του εφημερίδας, έδειξε τις προθέσεις του για τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου:

«Είκοσι (20) νησιά είναι υπό κατάληψη, ανάμεσά τους οι Οινούσσες και τα Ψαρά», έγραψε η Sozcu. «Όταν η Τουρκία πάλευε με τον σεισμό, η Ελλάδα έριχνε υποθαλάσσιο καλώδιο στις Οινούσσες. Τα Αντίψαρα υπάγονται στην επαρχίας της Σμύρνης. Η Κυβέρνηση (σ.σ.: του Ερντογάν) έκλεισε τα μάτια και τα τελευταία 20 χρόνια έγινε εισβολή στα νησιά αυτά», έγραψε.

Πως, λοιπόν, απαντά ο κ. Δένδιας σε όσους ανησυχούν; Δήλωσε τα εξής:

«Πολλοί διατυπώνουν την σκέψη ότι αυτό δεν θα διαρκέσει. Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω, αλλά φανταστείτε πόσο άσχημο θα ήταν εάν η Τουρκία τείνει χείρα συνεννόησης προς την Ελλάδα, η Ελλάδα να την αρνηθεί, δηλαδή να είναι ανακόλουθη με όσα η ίδια έλεγε μέχρι τώρα.

Και θα μου επιτρέψετε να σας πω και το εξής – και σας ευχαριστώ που μου δίνετε αυτή την ευκαιρία: Η τουρκική στήριξη στην ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει τεράστιο συμβολισμό.

Γιατί; Διότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι ό,τι εγγύτερο έχει η ανθρωπότητα σε μια παγκόσμια κυβέρνηση και είναι ακριβώς ο θεματοφύλακας του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου».

Όπως και να έχουν τα πράγματα, σύντομα θα φανεί εάν οι Τούρκοι εννοούν αυτά που λένε πίσω από τις κλειστές πόρτες. “Κοντός ψαλμός αλληλούια”… Και όπως λέμε πιο λαϊκά «το ψέμα (των Τούρκων) θα έχει κοντά ποδάρια». Διότι δεν γίνεται να κάνουν τους καλούς για τα μικρά και ανώδυνα και όταν φτάνουμε στις απαράδεκτες διεκδικήσεις τους να μην βάζουν τα ξίφη στα θηκάρια.

Η Ελλάδα δεν αντέχει να απωλέσει ούτε σπιθαμή γης, και είμαστε βέβαιοι ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός των Εξωτερικών, δεν έχουν καμία πρόθεση να εισέλθουν σε διάλογο για τα ιερά και τα όσια.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. 
https://hellasjournal.com/